СОЛ+личен труд

19.05.2025, 08:52 739 14

19.05.2025, 08:52
Публикации: 104 / 1
Здравейте,имам питане за
СОЛ на фирма ЕООД пенсионер има личен труд за м.04.25,които работи и на ТД и се осигурява на 2000 лв.При начисляване на личния труд върху МРЗ-само ДОД ли трябва да се внесе или всички осигуровки,които се дължат?
И това ще се отрази ли при преизчисляване на пенсията следващата година за по-висока пенсия?
Благодаря!
#1 | 19.05.2025, 09:22
Публикации: 12588 / 2410
При начисляване на личния труд върху МРЗ-само ДОД ли трябва да се внесе или всички осигуровки,които се дължат?

Принципно СОЛ има вече подадено ОКД5 и е обявил там за какво се осигурява. Каквото е обявил това и начислява. Ако е пенсионер и е декларирал, че няма да се осигурява за пенсия си внася само здравно. При това положение няма как да се отрази на пенсията .
#2 | 19.05.2025, 13:47
Благодаря!
#3 | 20.05.2025, 19:02
Ако пенсионер СОЛ на ЕООД има осигуровки  като личен труд върху 1077,00 и същевременно е работил на ТД с осигуровки на 2000лв.за 4 месеца в годината,защото работата е сезонна,а личния труд е на тримесечие.
Това ще се отрази ли в увеличение на пенсията или няма да има съществена разлика?
И ако има ГД върху 1077,00 при работа също на 2000лв.дали ще има увеличение?
Благодаря!
#4 | 20.05.2025, 19:14
Публикации: 10253 / 1805
осигуровки  като личен труд върху 1077,00 - много зависи какви осигуровки внася като СОЛ /независимо дали има или няма възнаграждение за личния труд/
 ако има  ГД върху 1077,00 при работа също на 2000лв. - и тук има право на избор за осигуровките, които се удържат

Делфинчето е написала много ясно - ако като пенсионер е избрал да се осигурява "само здравно", няма да има никакво отражение върху пенсията. За да има някаква възможност осигуряването като СОЛ (пък и по ГД) да повлияе върху размера на пенсията, трябва да внася осигуровки за пенсия. Това е по избор на пенсионера
#5 | Днес в 15:05
Публикации: 29 / 0
Здравейте,
За да не отварям нова тема ще си задам въпроса в тази тема.
Имам СОЛ, което се осигурява на максималния праг, но иска от този месец да получава възнаграждение за личен труд в размер на 1 000лв. Не съм имал такъв случай и реално не знам това възможно ли е? Данъка за доход от личен труд на каква база ще го изчислявам? Някой ако има подобен казус, ще  е чудесно да даде насока.
#6 | Днес в 15:09
Къде се осигурява на максималния доход - в дружеството, в което е СОЛ ? Как си внася осигуровките - през банковата сметка на дружеството или по друг начин ?
#7 | Днес в 15:14
осигурява се през дружеството си, осигуровките си ги плаща от личната сметка
#8 | Днес в 15:18
осигуровките си ги плаща от личната сметка

В този случай няма да може да ги ползва за намаляване на данъчната основа и ще дължи данък в размер на 100 лв. за личния труд от 1000. Ако започне да ги внася през дружеството ще може да ги ползва за тази цел и на практика няма да дължи ДДФЛ. Иначе няма проблем за това какъв да бъзе размерът на личния труд. Бихте могли обаче да помислите да бъде поне в размер на плащаните осигурителни вноски за месец.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=21284.0
Има доста теми по въпроса - ето една за повече информация, а може да видите и потърсите и другии да си изясните повече неща.
#9 | Днес в 15:20
И защо се осигурява на максимума, като няма съизмеримо възнаграждение за личния труд? За да има в края на годината надвесени осигуровки?
Иначе: щом плаща осигуровките си през личната сметка, то данъкът върху възнаграждението за личния труд ще е 10% от брутния размер на това възражение.
#10 | Днес в 15:23
В този случай няма да може да ги ползва за намаляване на данъчната основа и ще дължи данък в размер на 100 лв. за личния труд от 1000. Ако започне да ги внася през дружеството ще може да ги ползва за тази цел и на практика няма да дължи ДДФЛ. Иначе няма проблем за това какъв да бъзе размерът на личния труд. Бихте могли обаче да помислите да бъде поне в размер на плащаните осигурителни вноски за месец.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=21284.0
Има доста теми по въпроса - ето една за повече информация, а може да видите и потърсите и другии да си изясните повече неща.
Благодаря много
#11 | Днес в 15:24
И защо се осигурява на максимума, като няма съизмеримо възнаграждение за личния труд? За да има в края на годината надвесени осигуровки?
Иначе: щом плаща осигуровките си през личната сметка, то данъкът върху възнаграждението за личния труд ще е 10% от брутния размер на това възражение.
и на мен ми е странно осигуряване на максимума, пък заплата 4 пъти по-ниска. Но така искат и аз трябва да се съобразявам с тях
#12 | Днес в 15:27
и на мен ми е странно осигуряване на максимума, пък заплата 4 пъти по-ниска. Но така искат и аз трябва да се съобразявам с тях

Обяснете им обаче, че няма да постигнат целта си и да няма разочаровани от това - просто не може да се внасят осигуровки върху доход, който не е получаван реално. Явно това се прави с цел бъдещо пенсиониране, но този висок осиг. доход няма да бъде признат за тази цел в конкретния пример с по-ниско възнаграждение.
#13 | Днес в 15:40
Ако се осигуряваха на минимума и получават възнаграждение за личния труд под 1077, не е проблем. Защото под минимума няма как да се осигуряват.
Да се осигуряват на максимума и да получават възнаграждение за личен труд 1000 лв само по себе си не е проблем. Не е забранено. Обаче(!) има едно т.нар. годишно изравняване на осиг.доход и ако в края на годината се окаже, че са внасяли осигуровки върху доход, по-висок от реалния и тези осигуровки че подлежат на възстановяване или приспадане, Осиг.доход за пенсия, майчинството и т.н. ще бъде признат до размера на реалния осиг.доход, но не по-малко от минимума. Ако има някакви обезщетения, изчислени на база авансовия осиг.доход, те ще бъдат преизчислени и ще трябва да се връщат пари. Вижте КСО, чл.54м (ако не бъркам буквата)
За собственици и съдружници в (Е)ООД реалния осиг.доход е само възнаграждението за личния труд (е, ако са СОЛ само на едно основание).
Не е зле да обясните всичко това на клиентите си, за да могат да вземат информирано решение
#14 | Днес в 15:53
Благодаря много за изчерпателната информация
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група