Два поредни болнични с платен отпуск между тях

Вчера в 15:10 336 7

Вчера в 15:10
Публикации: 43 / 0
Здравейте!
Моля за помощ при следния случай:
Лице е ползвало болничен - еднолично издаден за 10 дни от 14.05. до 23.05., след което е било в платен отпуск от 27.05. до 30.05., като този отпуск е планиран отдавна. Дните от 24.05. до 26.05. са почивни за лицето. От 02.06. отново е в болничен за 25 дни, издаден от ЛКК с друга диагноза и без причинна връзка с първия болничен.
Допустимо ли е издаването на втория болничен, тъй като няма прекъсване с отработен ден между двата болнични? Така не става ли много дълга временната неработоспособност, ако започва още от 14.05. и реално е непрекъсната? Но пък вторият болничен е с ЛКК... Не знам дали няма да имаме проблеми с НОИ?
#1 | Вчера в 15:27
Публикации: 10198 / 1788
Какво значение има, че се е получила дълга почивка? Нали вторият болничен е от ЛКК (май имат право да издават за толкова дни). Освен това, предполагам,  този болничен е първичен, а не продължение. Плащате си първите два дни от работодател и си подавате прил.9
#2 | Вчера в 15:35
Публикации: 276 / 43
отпуската между болничните се явява прекъсване на болничните, така че ги третирайте като два отделни случая на временна нетрудоспособност. В тази връзка и в двата си начислявате по 2 дни за сметка на работодателя.

Кой, кога и как е издал болничните толкова пряко не ви интересува, ако има проблем като ги пуснете от НОИ ще ви ги върнат с обяснения какви корекции да се правят.

Единственото, което правя като имам съмнения относно данните в болнични листа е да ги подам веднага към НОИ, а да не чакам последният момент, за да мога да реагирам на време ако ги върнат за корекция.
#3 | Вчера в 15:53
Благодаря за отговорите!
Да, вторият болничен е "първичен" и с друга диагноза.
Притесни ме това, че неработните дни и ползването на отпуск не прекъсват временната неработоспособност  според Наредбата за медицинската експертиза. И така в случая не е прекъсната, пък се продължава с още един дълъг болничен.
По принцип ЛКК може еднократно да дава до 30 дни, а общо до 180.
#4 | Вчера в 15:57
Сега се замислих и че всъщност НОИ няма как да знае, че дните в платен отпуск не са били действително работни. По принцип временна неработоспособност се прекъсва само, ако лицето се е явило на работа, но платеният отпуск на НОИ няма как да им е известен.
#5 | Вчера в 16:09
Публикации: 10198 / 1788
Има съм подобен случай. Нещо повече - след отпуска заболяването беше същото. Тогава много ми се искаше да не плащам дни от работодателя и даже питах в НОИ. Уви, трябваше да се плащат. И болничният беше изпратен без проблем
Така, че спокойно :)
#6 | Вчера в 16:10
Има съм подобен случай. Нещо повече - след отпуска заболяването беше същото. Тогава много ми се искаше да не плащам дни от работодателя и даже питах в НОИ. Уви, трябваше да се плащат. И болничният беше изпратен без проблем
Така, че спокойно :)
Много благодаря за отговора!
#7 | Вчера в 17:15
Публикации: 4751 / 841
Тъй де, в Д1, която гледат НОИ, дните на отпуски са равносилни на отработени дни.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група