Заплатите в евро

Днес в 10:51 414 10

Днес в 10:51
Публикации: 56 / 1
Колеги, следва ли преизчислението на РЗ  от лева в евро да е съпроводено с ДС към ТД. В  ДС  да се изменя сумата на заплатата от лева в евро?
Какво мислите по въпроса?
#1 | Днес в 10:54
Публикации: 12711 / 2445
Какво мислите по въпроса?

Честно, такъв въпрос дори не ми е и минавал през ума... :smile1:
  / ще следя темата /

#2 | Днес в 11:00
Хората работещи не са съвсем с икономическо образование и със сигурност ще се затруднят в "разчитането" на първия евро фиш. Имам предвид че ще се чудят и ще завалят въпроси по Ведомост 1,2026. Така едно ДС ще има по-скоро информативен характер как ще се измени РЗ в евро, отколкото ще е "истинско ДС" с което се изменя съществувеащото трудово-правно отншение.
#3 | Днес в 11:14
Предполагам, че във фишовете сумите ще излизат  в евро и лева. Аналогия правя с решението цените на стоки и услуги да се посочват в евро и лева до 08.2026. Днес направих актуализация на ТРЗ програмата, с която работя и е въведено точно това.
#4 | Днес в 11:25
За микроинвест ли свава въпрос - Микроинвест ТРЗ и ЛС Про?
Аз получих съобщението за ктуализация, но не го изпълних, защото съм на друга тема.
#5 | Днес в 11:41
За микроинвест ли свава въпрос - Микроинвест ТРЗ и ЛС Про?
Аз получих съобщението за ктуализация, но не го изпълних, защото съм на друга тема.

Да. :smile1:
#6 | Днес в 12:42
Публикации: 4887 / 884
Навсякъде по медиите говорят, че заплатите се преизчисляват, без да е нужно да се подписват нови ТД или ДС. Но си мисля, че не е лоша идеята за преизчислена заплата от 1234,56 евро да се направи ДС за 1235 евро, за по елегантно :)

Също, начислените декемврийските заплати в левове, които се изплащат през януари ще се плащат в евро. Това ще е по-неприятно.
#7 | Днес в 15:39
bobo хвана ме!
Никак не гледам новини!
Да РЗ 12,2025 ще е неприятно да се платят в евро!
#8 | Днес в 15:59
Публикации: 273 / 60
Аз смятам да впиша при повишенията от 01.01.2026 г. в ДС -то, лева и еврова равностойност  :)
#9 | Днес в 16:17
Никак не гледам новини!
Е, то новините са малко ЕЖК  :smile1:, но ето какво пише в evroto.bg
Как трябва да се посочва сумата за изплащане във фишовете за заплати по време на периода на двойно обозначаване на цените – в лева, в евро или и в двете валути?

Съгласно чл. 15, ал. 1 от Закона за въвеждане на еврото в Република България (ЗВЕРБ), задължението за двойно обозначаване се прилага по отношение на цените на всички стоки и услуги, които се предлагат на потребители (физически лица). Член 21 от същия закон регламентира двойното обозначаване при предоставяне на финансови услуги на клиенти. Заплатите и други възнаграждения за положен труд не попадат в изискването на двойното обозначаване и няма необходимост да се представят във фишовете в евро и в левове.

Това е за договорите (въобще).
Въвеждането на еврото няма да засяга действието на съществуващите договори с позовавания на лева или с препратки към лева, в т.ч. срокове и задължения, съгласно който и да е договор. Всички стойности, посочени в левове в съществуващите договори ще се считат за стойности в евро при прилагане на официалния валутен курс (1,95583) и правилата за закръгляване съгласно Закона за въвеждане на еврото, като позоваването в договорите на лева без посочване на стойността се счита за позоваване на евро. Въвеждането на еврото не дава право на страна по договор едностранно да измени или прекрати такъв договор, освен ако между страните изрично е уговорено друго.
#10 | Днес в 16:25
И още нещо важно за заплатите, за тези, които работят без софтуери (това е в раздела за разработчици):

Въпрос: За периода след въвеждане на еврото в Република България: Какво се има предвид под „възнаграждения за положен труд“ в чл. 45, ал. 1 от Закона за въвеждане на еврото в Република България? Във ведомостта на лицето има множество начисления, например: основна заплата, доплащане за професионален опит, доплащане за научна степен, платени отпуски, обезщетения за временна неработоспособност за сметка на работодател, ваучери и др., както и удръжки: за заеми, влогове, запори, членски внос и т.н.. Сумата за получаване се формира от разликата на всички начисления и всички удръжки. Как се извършва закръглянето на сумите по правилото от чл. 45, ал. 1? Всеки елемент от начисленията и удръжките ли се закръглява поотделно или се закръглява само сумата за получаване?

Отговор: Видовете възнаграждения за положен труд неизчерпателно са определени в Кодекса на труда ... и в Наредба за структурата и организацията на работната заплата...
В тази връзка специалното правило за закръгляване по чл. 45, ал. 1 от ЗВЕРБ следва да се отнася до всеки един вид от тези възнаграждения, които действат като съставна част на общата „сума за получаване“, включително производните от други начисления. Закръглението поотделно на всеки един елемент от начисленията, определящи възнаграждението, следва да бъде направено и с оглед осигуряване на по-добра прецизност, информираност и отчетност.

Обезщетенията за временна неработоспособност изрично попадат под хипотезата на чл. 45, ал. 1 от ЗВЕРБ, тъй като са уредени в част първа от КСО и съответно при определянето им се прилага специалното правило за закръгляване по чл. 45, ал.1.

Относно ваучерите (за храна) следва да се отбележи, че те не са вид възнаграждение, а платежен инструмент по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане. Съответно относно тяхното превалутиране и закръгляване е редно да се използва общото правило за закръгляване по чл. 13. Също така може да се отбележи, че съществува разпоредба в ЗВЕРБ (чл. 43), която се отнася до употребата на ценните книжа на приносител, на които стойностите са изразени в левове.

Сред тях фигурират и ваучерите, включително тези за храна, като тяхната употреба е в съответствие с правилата за превалутиране и закръгляване съгласно чл. 12 и 13.

Спрямо всички видове удръжки не е налице норма в Закона за въвеждане на еврото в Република България, която да предполага, че следва да се закръгляват по специалното правило на чл. 45, ал. 1.  Същевременно това би било недопустимо, тъй като би представлявало нарушение на принципа за защита на потребителите по чл. 7, ал. 1 поради поставяне във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото, ако еврото не е въведено като парична единица на Република България.

Tова на практика означава, че за удръжките важат правилата за превалутиране и закръгляване съгласно чл. 12 и 13, като те подобно на начисленията и с оглед по-добра отчетност също следва да се закръгляват поотделно, а не на общата крайна сума.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група