Здравейте,
За пръв път се занимавам със селско стопансто и конкретно рента, искам да обобщя счетоводните записвания (така както аз мисля, че са) при изплащане на рентата в натура:
Закон за ДДС:Чл. 130. (1) Когато е налице доставка, по която възнаграждението (изцяло или частично) е определено в стоки или услуги, приема се, че са налице две насрещни доставки, като всеки от доставчиците се смята за продавач на това, което дава, и за купувач на това, което получава.
(2) Данъчното събитие за доставките по ал. 1 възниква по общите правила на закона.
(3) Доставката по ал. 1 с по-ранна дата на възникване на данъчно събитие се смята за авансово плащане (цялостно или частично) по втората доставка.
(4) За целите на ал. 3 размерът на данъчната основа за полученото авансово плащане е равен на размера на данъчната основа на доставката с по-ранна дата.
Данъчна основа при доставка на територията на страната
Чл. 26.(7) (в сила от 01.01.2014 г.) Когато възнаграждението е определено изцяло или частично в стоки или услуги, без страните да са му придали парично изражение, данъчната основа на всяка от доставките към датата на възникване на данъчното събитие е данъчната основа при придобиването или себестойността на предоставената стока, а в случаите на внос - на данъчната основа при вноса или на направените преки разходи за извършване на предоставената услуга. Когато данъчната основа не може да се определи по този ред,
данъчната основа е пазарната цена.
ЗАКОН ЗА АРЕНДАТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО
Чл. 4. (1) Минималният срок на договора за аренда е четири стопански години.
Чл. 8. (5) Ако не е уговорено друго, арендното плащане се дължи в първия работен ден след изтичането на стопанската година. Ако арендното плащане е определено за по-кратки периоди, то се дължи в първия работен ден след изтичане на съответния период.
ДР. 3. "стопанска година" е времето от 1 октомври на текущата година до 1 октомври на следващата година;
Пример:
Предприятие А взима земи под аренда за следващите 4 години - 50 дка. Договорът се сключва през юни 2014 с лицето Иван Иванов - физическо лице. В договорът е отбелязано, че предприятие А дължи по 100кг. Рента Пшеница от декар. Общо 5000кг. Борсова цена на пшеницата 300лв./тон към октомри 2014г.
Осчетоводявания:
Според мен осчетоводяваненто на рентата трябва да стане в рамкита на земеделеската година – т.е. от 01/10/2014-01/10/2015г.
Ако осчетоводя рентата през окмоври 2014 в началото на земеделската година:
602 Разходи за външни услуги 125,00
652 Разходи за бъдещи периоди 1375,00
499 Други кредитори 1500,00
Съответно до края на 2014г за ноември и декември:
652 Разходи за бъдещи периоди 250,00
602 Разходи за външни услуги 250,00
През 2015г. При изпращане на рентата според описаното в договора:при цена на пшеницата от 320лв. за тон към момента на изпращане. Ако се изплаща на физическо лице може и без фактура 0 с отчет за проджабите.
499 1920,00
709 Други приходи 1600,00
4532 320,00
Въпросът ми е как да отнеса разликите по 499 и правилно ли разсъждавам? Изчетох и някой мнения и по други форуми, но не ми стаха както трябва ясни нещата.
http://www.odit.info/?s=6&i=276526&f=674http://zakonnik.bg/document/view/qanda/139507/240162