Назначаване на външни лектори по чл.111

19.03.2013, 10:54 10769 7

19.03.2013, 10:54
Публикации: 71 / 3
Имаме двама назначени към Детския комплекс, като учители външни лектори по чл.111.Единият работи по основен трудов договор,като директор на художествената галерия в града ни, а другият работи по основен трудов договор,като учител в основно училище.Искам да Ви помоля за помощ как тези две лица да ги отразя в декл.1 за код вид осигурен.Ако ги пиша с код 04 то как да ги отразя,че са учители,а единият не работи като учител.Притеснявам се защото  досега тези лица са назначавани с вид осигурен 04 и вид на осигурителната схема 01-трета категория и ако един ден те поискат УП-2 и УП-з как ще им бъде издадено след като не им е внасяно Уч.ПФ 4.3%.Забравих че в договора им е упоменато че са назначени на 1ч.Надявам се Таня-ЛС да ми помогне.Благодаря на всички които ще се включите в анкетата.
#1 | 20.03.2013, 09:35
Публикации: 3145 / 253
Учителския стаж го придобиват по основният си ТД. Щом са на втори ТД трябва да са с код 04. Не може да са с код 08, защото с такъв код са при основният си работодател.
#2 | 20.03.2013, 09:44
Публикации: 71 / 3
Благодаря ти много.
#3 | 20.05.2016, 14:36
Публикации: 46 / 1
Може ли да кажете къде го пише това като нормативно изискване? аз също съм го срещала някъде- че по втори трудов договор не се начислява УПФ, но сега не намирам къде го пишеше.
#4 | 20.05.2016, 16:25
Публикации: 50 / 4
Учителския стаж го придобиват по основният си ТД. Щом са на втори ТД трябва да са с код 04. Не може да са с код 08, защото с такъв код са при основният си работодател.

Много интересно, ако при основния работодател е на непълно 2 ч, а по договора за допълнителен труд 6ч., защо точно ще лишиш човека от права?

Не е вярно, че не се подават два и повече договора с код 08 за учителите.
#5 | 20.05.2016, 16:25
Публикации: 4400 / 737
Може ли да кажете къде го пише това като нормативно изискване? аз също съм го срещала някъде- че по втори трудов договор не се начислява УПФ, но сега не намирам къде го пишеше.

Не съм чувал такова нещо. Има много учители, които работят на две-три места, едва ли няма да им се зачита учителството по втория/третия ТД.
#6 | 20.05.2016, 16:26
Публикации: 1187 / 228
Може да погледнете чл. 19 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.  Ето и едно указание на НОЯ:

ВЪПРОС: Когато лица работят като учители- лектори в средно училище или работят на непълно работно време в няколко училища, счита ли се този стаж за учителски по смисъла на чл. 19 НПОС, внасят ли се вноски в УПФ и могат ли да ползват права за пенсиониране по реда на § 5 от ПЗР на КСО?

ОТГОВОР: На основание чл. 19, ал. 1 НПОС учителски стаж е осигурителният стаж, положен на учителска или възпитателска длъжност в учебни и възпитателни заведения. За учителски стаж се зачита и осигурителният стаж на лицата, заемащи длъжности по списък, утвърден от министъра на образованието, младежта и науката, съгласуван с управителя на НОИ, ако отговарят на изискванията за заемане на длъжността учител или възпитател съобразно придобитото образование, професионална квалификация и правоспособност и са изпълнили пълната норма за задължителна преподавателска работа.
Заемащите учителска или възпитателска длъжност не доказват изпълнение на пълната норма за задължителна преподавателска работа. Изпълнението на нормите за преподавателска работа е част от трудовите задължения на педагогическия персонал представлява само част от законоустановеното работно време на учителя и не се препокрива с продължителността на работното време по Кодекса на труда. В рамките на работното време на учителите се включва и времето за самоподготовка за участие в провеждането на педагогически съвети, консултации с ученици, работа с родители и др. Продължителността на работното време на учителите се отразява в трудовия им договор.
Осигурителният стаж на учителите за времето след 31.12.2002 г. се изчислява по реда на чл. 38, ал. 3, т. 1 и 2 НПОС. Ако учителите са със сключен трудов договор за пълно работно време, но с непълна норма задължителна преподавателска работа, осигурителният им стаж се зачита на основание чл. 38, ал. 3, т. 1 КСО, както на лицата, отработили пълното законоустановено работно време. Осигурителният стаж на учителите със сключен трудов договор по чл. 138 КТ за работа при непълно работно време се зачита по реда на чл. 38, ал. 3, т. 2 НПОС и се изчислява, като сборът от отработените часове се раздели на установената с нормативен акт продължителност на работното време.
Лицата, заемащи длъжност по списък, утвърден от министъра на образованието и науката, съгласуван с управителя на НОИ, за установяването на обстоятелството, че са изпълнили пълната норма за задължителна преподавателска работа следва да представят удостоверения от съответното учебно или учебно-възпитателно заведение. Удостоверенията се издават въз основа на утвърдените в началото на всяка учебна година списъци, материалните книги или изплащателните ведомости. В удостоверенията се посочва периодът, през който лицето е изпълнило пълната норма задължителна преподавателска работа.
С оглед разпоредбите на КСО, средствата в Учителския пенсионен фонд се набират от осигурителни вноски, които ежемесечно се превеждат във фонда за лица, работещи на длъжности, осигурителният стаж на които се признава за учителски стаж. Не се съдържат допълнителни изисквания в КСО и НПОС относно вида на трудовия договор, по който работи учителят - срочен, в това число и по заместване или безсрочен, за да се дължат осигурителни вноски за Учителския пенсионен фонд. Необходимо е лицата да заемат учителска длъжност или приравнена към учителската, съгласно разпоредбите на чл. 19, ал. 1, 2, и 4 НПОС.
Длъжността “лектор” или “учител-лектор” не фигурира в списъка на длъжностите по чл. 19, ал. 2 НПОС. Ето защо в тези случаи следва да се изясни дали се касае за стаж, положен на длъжност учител по смисъла на чл. 19, ал. 1 НПОС и за който при пенсиониране се ползват права по § 5 от ПЗР на КСО. Ако се установи, че се касае за стаж на лектори-преподаватели, които работят по трудово правоотношение в едно или повече учебни заведения, при зачитане и изчисляване на осигурителния им стаж се прилагат разпоредбите на чл. 38, ал. 14 НПОС. Последните не ползват права за пенсиониране по реда на § 5 от ПЗР на КСО и не им се внасят вноски в Учителския пенсионен фонд.
#7 | 20.05.2016, 16:31
Публикации: 4400 / 737
За "лектор" съм съгласен, но не виждам причина едно лице да не може да е "учител" на няколко места или да е "учител" по втори ТД.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група