ДОД върху продаден недвижим имот

29.03.2009, 11:17 7394 3

29.03.2009, 11:17
ANDRE
Здравейте,

Имам следния въпрос:

През 2008 год.ми прехвърлиха на груб строеж ателие (офис) ново строителство, чрез продажба, за 21600 лв., и след 2 месеца го продадох за 46000 лева. Сега би следвало да го декларирам в годишна данъчна декларация по ЗДДФЛ за 2008 год. пред ТД Велико Търново и да платя данък за разликата (при 10% нормативно признати разходи). Държа да обясня, че макар че съм платил 21600 лева за това ателие, при прехвърлянето в нотар.акт са ми записали за цена по сделката “18000 лева без ДДС, изцяло платени от купувача в брой”, а при продажбата, понеже купувача беше платил 10000 лева авансово, а останалите с банков заем, в нотар.акт записахме, че ми е заплатил цена 36000 лева, за пред банката.
Т.е.данъка би следвало да бъде 10% данък x (36000 – 21600) x 90% = 1296 лева.  Поправете ме, ако греша, например заради мъглявата формулировка “18000 лева без ДДС” дали няма да ме прецакат данъчните, като заявят, че 18000 лева е цената на придобиване, а не 21600 колкото реално съм платил, за които 21600 имам данъчна фактура и платежно нареждане.

Да уточня: Аз съм физическо лице, нямам фирма, като доходите са ми от трудови правоотношения, имам и малко от извънтрудови правоотношения, по граждански договор.
Да, обаче никак не ми се ще да плащам толкова данък за тоя дето духа.
Имам следните въпроси:

- Да декларирам ли този облагаем доход или мога да се скатая? Ако не го декларирам и ме хванат – данъка 1296 лева с лихвите + глоба още 1000 лв. Доколкото знам, общинските данъчни (местните данъци и такси) получават по 1 екземпляр от всеки нотариален акт. Не знам доколко са топли връзките м/у НАП и местните данъци, но подочух, че всяка година местните данъци и такси, както и Агенцията по вписванията, са длъжни да предоставят на НАП информация за всички сделки с недвижими имоти. Не знам доколко е вярно това. Въпросът ми може да се раздели на 2 части:
 - 1. Дали в НАП ще получат информация за сделките с недвижими имоти през 2008 год.
 - 2. Дали, ако въобще разполагат с горната информация, ще си направят труда да проверят кой не си е декларирал продажбите на имоти, като вероятно тази проверка ще я извърши софтуер, а не човек, т.е.няма как да ме пропуснат, ако направят такава проверка.

Има и трети въпрос: Ако го декларирам, да не се окаже, че цената на придобиване ми е 18000 лева, а не 21600 лв., както и да не вземат да се свържат с моя купувач от него да разберат, че съм му продал ателието за 46000 лева, а не за само 36000 лева (това да се свържат с купувача е малко вероятно, ама знае ли човек).
- 4. Случайно да се дължат някакви осигуровки за този доход? Напр.здравни и прочее?

Моля някой, който е декларирал или пък е успял да се скатае от деклариране на покупко-продажба на имот, или пък някой данъчен, който се занимава точно с тази материя, да ми даде акъл. Знам и че заради огромната дупка в бюджета, която се очаква тази година, данъчните са се овълчили много и ще гонят до дупка. Предварително благодаря за съветите.
#1 | 31.03.2009, 10:23
Публикации: 2 / 0
shte otgovorq na tova zapitvane,zashtoto skoro moi poznat postrada ot podobna skatavka. Napraviha mu proverka na fizicheskoto lice , koi znae kak  e popadnal v izvadkata i sega  shet plashta danucite s lihvite im, koeto e koshmarno. Az se opitah da izcheta vsichko napisano. Skoro podavah deklaraciq za prodaden imot i mi poiskaha da dokaja  dokumentalno dvete ceni, toest az dadoh dokument za cena na pridobivane - not akt za pokupkata i cena na prodajba - not akt pri prodajba. Vie vzimate niskata/newqrna/ cena na prodajbata i  visokata  cena na pokupkata. Vuprosayt e kak ste obqvili tova  s dekl. po chlen 17 v Mestni danuci i taksi (ako izobshto se e stignalo do tam) no moeto menenie e,che ako predstavite kopq na dvata notarialni akta za pokupka i prodajba i vzemete stoinostite zapisani tam, shte bude nai dobre. E, nqma da e vqrno... obache inache nqmate dokumentalna obosnovanost za cena na sdelkata, a v NAP gi iskat. A ako obqvite drugi stoinosti, razlichni ot notarialniq akt, shet vi obvinqt,che umishleno si namalqvate stoinostta, za da si spestite durjavnite taksi poprehvurlqne na imota ( koeto mejdu drugoto pravqt vsichki) Suveta mi e da ne se skatavate.
#2 | 18.04.2009, 18:07
Публикации: 1 / 0
ако това е единствената ти продажба на недвижим имот през 2008 година не се облага пише го в закона за данъците върху доходите на физически лица
#3 | 28.04.2009, 10:01
гост
здравейте :)
а какво мислите за следния казус:
физическо лице строи без фирма и е продало няколко апартамента през 2008 (т.е. отстъпено право на строеж с клауза за строителство в нотариалния акт).
има нот.акт за придобиване на парцела.
та, въпросът ми е:
продажната цена е ясна, по нот.акт, но каква цена на придобиване да му пиша за всеки апартамент????
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група