Гилдията на счетоводителите далеч не е ниско образована и неопитна, та видители да се налага спешно да бъде препитвана и срещу заплащане да бъде пращана на курсове и вкарвана в регистри. Имам и ценз и опит, но продължавам да трупам и от двете защото си обичам професията, държа на името си, и желая клиенти, конкуренти, персонал и т.н. да го свързват с лоялност, знания, опит и добре свършена счетоводна работа. Когато е трябвало и пред когото е трябвало съм държала изпити:
1. Теория на счетоводството;
2. Финансово счетоводство част I;
3. Финансово счетоводство част II;
4. Стандартизация на счетоводството;
5. Счетоводство на малки и средни предприятя;
6. Счетоводство на застрахователни и осигурителни организации;
7. Банково и бюджетно счетоводство;
8. Данъчен и осигурителен контрол;
9. Управленско счетоводство;
10. Счетоводен анализ;
11. Финансов контрол и одиторски стандарти;
12. Финансови отчети – изготвяне и анализ;
13. Съдебно – счетоводни експертизи;
14. Счетоводен мениджмънт на риска;
15. Софтуерни продукти във финансово-счетоводната система.
16. Основи на правото;
17. Търговско право;
18. Данъчно и осигурително право.
И още много икономически дисциплини + защита на курсови и дипломни работи.
Да, няма практикуващи лекари или юристи "след завършен 3 месечен курс", мисля че и времето на счетоводители с подобен ценз безвъзвратно отмина. Издържали успешно държавен изпит в съответния ВУЗ, лекари, юристи и т.н. не вземат "БЕЗПЛАТЕН лиценз, който обаче се дава след доста строг изпит". Тези специалисти имат нужната квалификация и могат да започнат да практикуват от най-ниското стъпало, при желание, труд, знания и умения могат да градят кариера, да трупат опит, да повишават квалификацията си.
Лично аз нямам самочувстие на всичко можещ и знаещ счетоводител, но когато в ежедневната си работа се сблъскам за първи път с даден казус, изчитам всички нормативни актове и всевъзможна литература по въпроса, консултирам се с колеги, и търся контакт и мнение от счетоводители работещи точно с подобен казус. Това за мен е изпит, след чието успешното полагане се чувствам удовлетворена от свършената работа. Не са ми нужни нито регистри нито препитвания, не ми пречи " евтиното счети със или без 3 месечен курс" то не може да ми е конкурент. Към колегите споделили опит и знания, изпитвам Благодарност, признателност и възхита и се надявам един ден да им отвърна със същото. Унизително е с изпити и регистри да се принизява счетоводния труд. Да си счетоводител е професия не по малко достойна за уважение от която и да е друга. Принизяването на образованието и професионалния опит на счетоводителя е меко казано унизително.