Процедура по пенсиониране ?

04.12.2013, 17:17 7641 3

04.12.2013, 17:17
Публикации: 37 / 1
Здравейте, за първи път ми се налага да изготвям документи за пенсиониране и определено се затруднявам.

Освен заповедта за освобождаване, оформяне на трудова книжка , издаване на УП-2,  изисква ли се още нещо от нас като последен работодател?

Благодаря
#1 | 04.12.2013, 19:01
Публикации: 4400 / 737
Аз давам и УП3, че все нещо някъде не им харесва в НОИ. Също съм правил и УП1 (ли се казваше?), но това май не е задължително, може и човекът да си го попълни. Случвало се е и да искат в свободен текст потвърждение на УП2, мисля че беше.
Евентуално се дължат и разни обезщетения и заплати.
#2 | 05.12.2013, 08:32
Публикации: 1202 / 120
... и последният път ще Ви е трудно - не се кахърете!   Ако лицето е дългогодишен работник и базовият коефициент се търси при вас като служебно лице задължението ви е да извадине и опишете данните само за 3-те години посочени от лицето. То пък няма как да ги определи, ако няма данни за вдичките 15 години - това става с договорка на добра воля, иначе си е омагьосан кръг. УП-1 се попълва от лицето или от представителя на последният осигурител. Ако Вие го попълвате и внасяте трябва да го изведете. Независимо, че ще подпишете проверката на личните документи лицето пак трябва да ги носи заедно с копия при подаване (Удостоверения за радане на деца - за жените особено ако ще ползват стаж без ТД). УП-3 издавате само, ако има разлика между заверения трудов стаж и осигурителния за същият период, както и ако по някаква причина ви се е наложила поправка в ТК. !!! - заверката на стажа става задължително с подписите на счетоводителя и директора скрепени с печата на предприятието, а не с този на Личен състав. "Малкият" печат на ЛС е пригоден само за заверка на редовете по вписванията в ТК, но не и за извеждането на стажа. Относно УП-2 може и да не издавате и лицето да не обикаля и други работодатели, ако подпише декларация в РУСО към заявлението си, че е съгласто за определените периоди пенсионирането да се извърши по данните в електронния регистър. В случай, че сте издали УП-2 и то обхваща и 1997 и 98 години задължително ще Ви повикат с печата да заверите забележка, че сте извършили повторна проверка и данните са вярни! - това е във връзка със смотаната им програма за която плащаха 3 години по ред доработки и на края изгубиха данните на хората за тези години - при възстановяването им два месеца липсват в електронният регистър. /просто предупреждавайте хората да не се шашкат като получат и те писмото, че УП-2 не им е вярно - просто да ви звъннват щото (не знам защо) често се случва да се загубят тези писма до работодателите/  ... ей такива дреболии....
#3 | 05.12.2013, 13:17
Публикации: 37 / 1
Благодаря Ви:)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група