Ами той, ако си отчита СИРВ например на 6 месеца, може да си изравнява работните дни и така няма да излиза в извънреден труд. Тоест, ако фирмата приеме със Заповед, че ще се отчита на 6 месеца, може в някой от месеците да надвишава работните дни за месеца, но в следващият пък да работи по-малко и така да изравни и няма да е в извънреден труд. Например в м.01. има 22 р.дни х 8 часа = 176 часа и лицето Х е работило 190 часа, но в м.02 има 20 р.дни х 8 часа = 160 часа и лицето Х е работило 146 часа и като направите изравняване ще видите, че няма извънреден труд. Работни часове за м.01 и 02 общо 336 часа и лицето е работило общо за м.01 и 02 - 336 часа. Така, че няма извънред труд в случая и така може да се изравнява максимум до 6 месеца. А относно това дали е необходимо да се вписва в трудовият му договор, че ще работи при СИРВ - да, необходимо е при положение, че лицето от самото начало при постъпване на работа ще работи на смени по график. Ако лицето е назначено в началото с нормално работно време - тоест 5 дневна работна седмица , 40 работни часа, я в последствие е преминало на СИРВ по график на смени, тогава е необходимо да се пусне и едно допълнително споразумение. Все пак лицето може и да не е съгласно да работи така. А заповед има - да. Но то по принцип, ако всички работници / служители работят така - повече от 5 дни, заповед най-вероятно вече е пусната за всички работници и служители. Ако касае само това лице пак се пуска заповед, но само за съответното лице, която може да бъде съпроводена с едно допълнително споразумение към договора. Поне аз като съм била на проверки в ИТ са ми искали точно такива допълнителни споразумения за преминаване от 5 дневна към работа на смени по график.