Министър Василев: Скоро ще подпишем споразумение с Великобритания за рентгени за 100% сканиране на турската граница

Министърът на финансите Асен Василев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов запознаха министъра на външните работи на Великобритания лорд Дейвид Камерън с резултати от работата на митническите и граничните служители по предотвратяване на контрабандата на стоки и трафика на мигранти в контекста на сътрудничеството между България и Обединеното кралство.

„Работим изключително добре с колегите във Великобритания. В момента сме пред финализиране на междуправителствено споразумение, с което да осигурим 100% сканиране с рентгенова апаратура на българо-турската граница“, коментира министърът на финансите Асен Василев. Той допълни, че към момента сътрудничеството между двете държави е на високо ниво и носи конкретни положителни резултати в областта на пресичане на нелегалното пренасяне на валута през граница, транспортирането на надуваеми лодки, използвани за целите на нелегална миграция, както и съвместни обучения и обмяна на добри практики между митническите служители и техните британски колеги.

„Борбата с нелегалния трафик чрез малки лодки е сред основните линии на работа на МВР, в частност на ГД „Гранична полиция“ и ГД „Борба с организираната престъпност“. Със съдействието на Агенция „Митници“ намерихме решение, на базата на което имаме възможност да установяваме и задържаме подобен вид плавателни средства, двигатели и оборудване“, заяви министър Калин Стоянов. Той сподели виждането на британските партньори за забележителната съвместна работа – пример за добра практика и ефективност предвид бързината и качеството на споделяната от страна на България информация.

„Трябва да работим заедно по предизвикателствата, които застрашават нашата сигурност и благоденствие, като например борбата с порочния свят на трафикантските групировки и нелегалната миграция - само с колективна решимост тези заплахи могат да бъдат преодолени”, заяви в рамките на визитата си в България министърът на външните работи на Великобритания.

По време на посещението в базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Главна дирекция „Гранична полиция“, британският външен министър лорд Дейвид Камерън, посланикът на Великобритания в България Н.Пр. Роб Диксън, министрите Асен Василев и Калин Стоянов, както и директорите на Агенция „Митници“ Павел Тонев и ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов присъстваха на демонстрация на работата на митнически кучета, включително кучето Адел, което е дарено от Обединеното кралство и е специално обучено от британските партньори да търси и намира забранени вещества и предмети, включително гума, използвана за надуваеми лодки. Делегацията разгледа и част от задържаните лодки, които не отговарят на европейските стандарти, както и двигатели и приспособления за тях, неправомерно пренасяни през границите на страната, за да бъдат използвани в транспортирането на нелегални мигранти през Ламанша.

Българските и британските служби,  в частност Агенция „Митници“ и Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания (National Crime Agency - NCA), си сътрудничат активно по противодействието на организирани престъпни групи за нелегална миграция, използващи за престъпната си дейност гумени лодки с извънбордови двигатели.

През последните години е установено, че най-предпочитаният начин за нелегален превоз на мигранти от ЕС към Великобритания през Ламанша е чрез използването на такъв тип лодки. Престъпните групи, организиращи трафика, купуват некачествени и евтини лодки, произведени извън Европейския съюз и често с по-ниски стандарти за безопасност,  което заедно с претоварването на плавателните съдове е причина за множеството инциденти със смъртни случаи на онези, които предприемат опасното прекосяване на Ламанша. За България контрабандата на лодките най-често минава през Турция за страни от Централна и Западна Европа.

В тази връзка българската митническа администрация предприе редица оперативни и нормативни мерки за предотвратяване на този трафик с цел прекъсване на пътищата за въвеждане на този тип лодки и двигатели през българо-турската граница. Досега българските митници са задържали при 16 случая общо:

52 извънбордови двигатели за лодки;

49 надуваеми лодки, много от които са потенциално опасни и не отговарят на европейските стандарти за безопасност;

6 допълнителни надуваеми дъна за лодки;

755 пластмасови ръчни помпи;

110 спасителни жилетки, които не отговарят на европейските стандарти за безопасност и дават измамно чувство за сигурност на онези, които рискуват живота си в опасните прекосявания на Ламанша

При четири случая стоките са били декларирани и не са допуснати в България, а при останалите са задържани, тъй като са били контрабандни.

В резултат на сътрудничеството са извършени и множество задържания в Западна Европа и Великобритания. Конфискуваното в България оборудване от септември 2023 г. до момента е довело до загуби за престъпните групи, изчислявани на около 5 милиона евро.