Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2023-2025 година, която представлява мотивите към законопроекта.

На брифинг след заседанието министърът на финансите Асен Василев обобщи акцентите в одобрения законопроект. Той отново потвърди, че основните параметри са ясни  и не са променени - 3% дефицит, при 1,8% ръст на БВП и очаквана инфлация от 8,7% средно за годината.

„Запазени са всички социални плащания, надградени са част от мерките, които бяха заложени от служебния кабинет, запазена е политиката по доходите, която служебният кабинет беше заложил, прецизирани са издръжката и капиталовите разходи“, подчерта министърът.

Асен Василев допълни, че са завишени приходите, така че да отговарят на ръста на брутното вътрешно потребление и това, което новите ръководства на Агенция „Митници“ и НАП очакват да съберат в рамките на годината.

„Дългът, който се предвижда тази година, е в общ размер на 7,5 млрд. лв., от които 3 млрд. лв. са плащания по стари дългове, т.е. новият дълг, който вземаме, е 4,5 млрд. лв.“, каза финансовият министър.

По отношение на политиката по доходите той беше категоричен, че тя трябва да е еднаква за всички сектори. „Знаете, че миналата година с актуализацията заплатите в МВР бяха вдигнати с 20%, както и на редица други организации заплатите бяха увеличени. Политиката по доходите, заложена от служебния кабинет, която ние запазихме, е да се вдигнат с 10% заплатите на тези, които не се получили увеличение миналата година“, заяви Асен Василев.

Цялото изказване може да видите тук