Румен Спецов проведе официална работна среща с президента на Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (IOTA) в Баку

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов проведе официална работна среща с президента на Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (IOTA) и директор на Азербайджанската данъчна служба Орхан Назарли. Срещата се състоя на 25 септември, в Баку, Азербайджан, по време на международния форум „Ценообразуване на въглерода“ (Carbon Pricing Baku ‘24).

Настоящият президент на IOTA Орхан Назарли приветства българската делегация, водена от Румен Спецов, в която взе участие и заместник изпълнителният директор на НАП Евгени Нанков, като изрази увереност в добрите двустранни взаимоотношения.

Двамата изпълнителни директори обсъдиха сътрудничеството между България и Азербайджан в сферата на данъчното законодателство, като набелязаха и темата за облагането на въглеродните емисии, централна за конференцията.

Като акцент на двустранната среща се открои обменът на добри практики между двете администрации. Предмет на обсъждане бяха опитът на двете страни в „изсветляването“ на сивия сектор, увеличаването на данъчната събираемост и свързаните функции по контрол и обслужване на данъкоплатците, електронното фактуриране, структурните специфики на агенциите в България и Азербайджан, и др.

„В България, въвеждането на практиката клиентът да има право на задържане на плащането на дадена стока или услуга, ако не получи валиден касов бон, вече се доказа като работещо решение“, сподели изпълнителният директор на НАП с домакините, които проявиха голям интерес към българския опит. В резултат от срещата, по предложение на Румен Спецов, двамата директори се обединиха около решение за създаване на постоянна двустранна работна група, както и бъдещо официално посещение в България на представители на Азербайджанската данъчна администрация.

Форумът Carbon Pricing Baku ‘24 беше открит от министъра на икономиката на Азербайджан Михаил Джабаров. Конференцията предложи на участниците панелни сесии, водени от световни експерти в областта на ценообразуването и данъчното облагане на въглеродните емисии. Относно този вид данък се наложи изводът, че той е важен инструмент, подпомагащ зеления преход. Лектори от Световната банка, Международния валутен фонд и от различни европейски данъчни администрации споделиха възможни стратегии и практически опит за постигане на справедливо и устойчиво ценообразуване и облагане на въглерода чрез експлицитни методи. Двудневнoто събитие предостави платформа за споделяне на последни новости в администрирането на въглеродния данък и за неформално общуване с експерти в устойчивото развитие.

Снимка то официалната среща с домакините

Снимка на г-н Спецов и г-н Назарли

Г-н Назарли връчва плакет на г-н Спецов