2. Защо към заплатата? Нали има фактура? Или за оттук нататък?
3. Какъв "граждански"? Нали става въпрос за служител.

Тази "транспорт" какво обхваща? Карта за градски транспорт? Еднократен транспорт във връзка със служебните задължения? Командировка? Плащате му таксито всяка сутрин, защото почва работа много рано?
Въпросът е , че той трябва да получи 85.70 реално за транспорт . Пътува извън населеното място , но не е отдалечено . На трудов договор е и получава заплата .За тези билети взима фактура . Само на този служител му се дават така пари за транспорт.
Въпросът е как е по изгодно за фирмата да увеличи заплатата или да продължава да взима фактури на фирмата или да му се направи граждански договор и пак да получава тази сума.
Това е социален разход , който се дава в пари срещу фактура само на този служител.
На служител му се дават 85.70 с ддс за транспорт срещу фактура.
Обаче , тъй като е само за него , а не е за всички не ползваме ддс-то и начисляваме 10% данък.
Така реално кой случай е по изгоден:
1. Разход за фирмата 85.70 + 8.57 10% , тоест 94.27 , реално фирмата ще плати 85.70 +8.57 + 14.28 повече ддс 108.55лв. тотал
2. Разход при заплата Бруто 110.43+21.22 осигуровки става 13.65, в пари 85.70 + 45.95 осигуровки става 131.65
3. Разход при граждански Бруто 102 +12.10 осигуровки става 114.10 в пари 85.70 +27.99 общо осигуровки става 113.69.
Вие кой вариант бихте избрали ?
Може би имате предвид, че сте ползвали ДК по въпросната фактура без да имате основание и сега въпросът е как да коригирате?
Да, става въпрос за два месеца само назад.
Здравейте, ако имаме фактура , за която сме ползвали ддс в стар месец може ли сега да си самоначислим това ддс и да си го внесем или може да се подаде фактурата със знак "-" и след това с "+" без ддс.
Здравейте, имам спомен, че в един от семинарите споменаха , че за фактурата за отпечатването на ваучерите за храна нямаме право да се ползва ддс по тази фактура, тъй като тя се издава за социален разход.
Това дали е така ?
Според мен си ползвате всичкото ддс.
Защо ви е необходима тази заигравка, като на края като сложите чертата може да се окаже съвсем друго като резултат от дейността?
Щом са за гости си чисто представителен с 10 % данък и без право на ддс.
Здравейте, имате ли идея на кой закон, правилник или наредба може да се позовем във връзка с неправомерно издедена фактура към нас , фиктивни или фалшиви фактури ?
Къде е защитена правото на търговска информация .
До колкото виждам при издаването на фактура по банка никъде не е записано ,че се изисква имена на получил стоката или услугата , нито в ЗДДС, ЗС или ДОПК?
Бихте ли дали някакви насоки как може да се защити една коректна фирма в тази посока?
Благодаря Ви!
За мен срока от 5 години започва да тече от възникване на вземането , тоест 2019 година. Също така , тази сума най вероято има и начислена лихва, която също е дължима до сега.
Управителят Ви е длъжен да предприеме всякакви действия по събирането на това вземане и след като се установи , че то е несъбираемо се отписва.
А относно пари дадени на заем и после превърнали се в подарък се облагат .
Ако основанието е едно и също, и ако спазвате и влизате в 15 дневният срок за издаване на протокол мисля, че ще може .
Лице - платец на данъка при извършване на облагаеми доставки

Чл. 82. (1) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Данъкът е изискуем от регистрирано по този закон лице - доставчик по облагаема доставка, с изключение на случаите по ал. 4 и 5.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато доставчикът е данъчно задължено лице, което не е установено на територията на страната и доставката е с място на изпълнение на територията на страната и е облагаема, данъкът е изискуем от получателя по доставката при:
1. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) доставка на газ чрез система за природен газ, разположена на територията на Европейския съюз, или чрез мрежа, свързана с такава система, доставка на електрическа енергия или на топлинна или хладилна енергия чрез топлофикационни или охладителни мрежи - когато получателят е регистрирано по този закон лице;
2. доставка на стоки, които се монтират или инсталират от или за сметка на доставчика - когато получателят е регистрирано по този закон лице и доставчикът е установен на територията на друга държава членка;
3. доставка на услуги - когато получателят е данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6.  за транспорта
Протокола за стока и протокола за транспорта на тази стока се издава по различни членове , поради това е необходимо да се издададат два отделни протокола с различно съдържание и основание.
Той към НАП има задължения пък към вас.
Отговора не ви ли е ясен?
Здравейте, в търговска фирма с 90 служителя имаме столова , градина , които се ползват от служителите и работниците.
Въпросът ми е всички активи като пепелници, вази, сушилници за чинни, прибори, оливерници, гъби за чинии и подобни , които реално се използват във фирмата от тях може ли да се ползва за тях данъчният кредит и съответно разхода по фактурата ?

Благодаря Ви!
Не знаем цената , защото каква ще е тази търговска отстъпка като цена, че да се признае ?
И това, че подаряваш или отстъпваш на клиент нещо , няма общо с невнасянето на ддс.
Да начислява се, тъй като при ВОП си го самоначислявате и съответно ползвате.
Другият вариант е за тези едивици, които ще са подарък да не ползвате ддс-то, тоест в дневник продажби си начислявате повече за тези единици, които са подарък.
Е да може и да ги откаже , стига да иска да не ги взима и тогава е нужна декларация от негова страна да се приложи към приетият обще ред.
Когато се издаде фактура тогава ще се отчете прихода. Щом са ЮЛ е необходима фактура за наема. Ако е за бъдещ период следваща отчетна година може да се осчетоводи в приходи за бъдещи периоди.
Щом няма болничен или платена , неплатена .