Съжалявам,грешката в заглавието е факт.Извинявам се за което.
  За платен отпуск  е питането ми!
Във въпросният период няма болничен.
                 Здравейте на всички!
Имам постъпила молба от работник който желае да ползва част  полагаемия му се платен годишен отпуск в случаят 11 работни дни в м.07. ,НО в конкретно посочени дати от него.  Например 5,6,8,12,13,15 и т.н в месец 07. Вие виждате ли нещо нередно в това?
Защото същият собственик прави ЕООД .ЕООД купува ЕТ със всичките му активи пасиви и т.н . и продължава дейноста като ЕООД .И в данните които са предоставяни при продажбата/на адвокати и т.н както и на НАП за рег.по ДДС/не съществуват материали добити от брак./ Целта ми  е да оставя видима следа от ликвидирането на ДМА  но да не пипам  Данните които вече са били предоставяни на институции.
Съгласна съм с Вас! Но е факт ,че вече е късно и трябва да измисля друго.
              Здравейте колеги!
 Моля, който се е сблъсквал с подобна ситуация или е наясно каква е законната процедура да ми помогне... Случаят е следния :Едноличен Търговец бракува в КАТ  товарен камион/месеца е април 2021г./   в САП и ДАП камиона е напълно амортизиран.Прави се протокол за бракуване и се отпиства камиона със Дт с-ка 241/ Кт с-ка 205 със първоначалната стойност на актива  която е и набраната амортизация. Собственика на ЕТ възнамерява да  ликвидира камиона и да го предаде за скраб на по късен етап когато работниците са по-свободни /заетостта на работниците е сезонна-транспортна фирма/.Ликвидацията е предприета през м.02,2022г.Счетоводител съм на фирмата от 01.2022г.Смятам ,че бракуваният камион би следвало да се заведе задбалансово до момента на разкомплектоването и  ликвидирането му.Нямала съм такъв случай в практиката си и не съм сигурна правилно ли разсъждавам.Възможно ли е/законно ли е  да се проточи този процес толкова във времето? И ще бъде ли вярно ако заведа камиона задбалансово  със задна дата преди да е направено годишното приключване, примерно Дт-ска 961 Кт с-ка 990 ?
Да  така е ! Закупено е! Собственика е едно и също лице.
В    ООД   Сметката за Управитела ми е 493 .За да ги разгранича реших да са в отделни .А и в ЕТ се води Собственик ,а в ООД Управител. 
В ООД Собсветонста е на 2 лица.И няма да е честно да си поделят средствата на Собственика от ЕТ
. Незнам дали разсъждавам правилно....изобщо
ЕТ не е заличен все още.Първа чакам да падне оборота по ДДС /подавайки нулеви справки по ДДС/за да го дерегистрирам и след това ще се заличава.Но  няма дейност.
   Здравейте!
Моля хората които са наясно за съдействие по един неособено ясен за мен въпрос. Имам на счетоводно обслужване при мен  от скоро фирма ООД. Същата и в резултат от преобразуване на ЕТ в ООД. Така се сдобива и със сметка 107 Която в Случая е Сметка на собственик от ЕТ и ми е със Кредитно салдо  да кажем 50 000. Към момента ООД има в касата средства с които според мен може да възстанови на сметка 107/Собственика от бившето ЕТ/ .Трябва да отбележа ,че всички данъци на ЕТ са платени ООД също няма задължения. Ще постъпя ли правилно ако с решение на общото събрание изплатя ДТ107 / КТ501 разбира се на малки вноски?  Ще бъда благодарна на всеки  помогнал ми! Хубав ден !
Благодаря Ви "delphine".След дълго обмисляне и четене така я подадох с чекната т.3 и бе приета! След като и друг във Ваше лице мисли така ,вече съм уверена. Аз смятам че дружеството Е новоучредено и неразбирам защо на останалите т.7 и т.8 ми ги отгхвърли с аргумент че не е новоучредено. Искам доброволно да си декларирам и платя авансова вноска.
     За да помогна ако някой някога има нужда ще дообясня,че  фирмата беше ЕТ .Собственика искаше да е ООД. И така ООД изкупи ЕТ. ЕТ си беше внасял авансовите вноски за предходните до 30.06. тримесечни авансови вноски,но след прехвърлянето  ЕТ по договор преустановява  търговската си  дейност. В случая ЕТ ще си подаде ГДД и ООД също ще си подаде ГДД отделно. И с оглед на това че се заформя добра печалба решаваме ,че ще внасяме авансова вноска....

 Хубав ден и от мен!
Здравейте на всички тук!
Имам следният казус пред себе си :На 01.07.2021г. ЕТ  "Х" прехвърля предприятието си на ООД "У"  ООД стартира дейноста си в деня на прехвърляне на предприятието. Сега ми предстои да подам Декларация по чл87 а от ЗКПО с която доброволно да  платя третата авансова внсока от ООД. Дилемата е в частта данни за декларацията коя точка да избера? След разговори с 3 различни служителя на нап и един одитор мненията са 2 точка ,7 точка или 8 точка.Във втора точка е рутинната декларация подадох така и я отхвърли.Основание няма над 300000 лв оборот.Логично ,съгласявам се. Подавам с точка 8-"на основание чл. 87а, ал. 3 от ЗКПО – от новоучредено данъчно задължено лице, което съгласно чл. 83, ал. 3 от същия закон е избрало да прави тримесечни авансови вноски в годината на учредяването и/или в следващата година" ... и тук я отхвърля,с основание че не е новообразувано. Подавам и с точка 7 -"от новоучредено в резултат на преобразуване дружество, което съгласно чл. 118, ал. 1 и т.н." Отново е отхвърлена. 
Много моля ако някой от вас има представа как трябва да подходя,или пък е имал подобен случай  да ми даде съвет!
Благодаря Ви предварително!
Благодаря Ви!
          Здравейте!
В ООД с двама съдружници единият е и Управител. Съдружникът който НЕ е управител ще работи във фирмата .До колкото съм запозната той трябва да се осигури като СОЛ .Но ако се назначи във фирмата  ще се осигурява и на длъжноста на която е назначен.Така става двойно осигуряване .Възможно ли е според Вас да се осигури само на основание трудовият договор,или е задължително и като СОЛ?
 Ще  Ви бъда благодарна ако се включите с мнения!
Благодаря!
Благодаря!
Здравейте  и Честита Нова Година !Дано е по-здрава и успешна за всички!
Имам следните питания: Управител на ЕООД които сам работи в собственото си дружество.До сега се е осигурявал като самоосигуряващо лице на 610,00 лв.Има амбиции от началото на 2021 г. да сключи Договор за Управление и Контрол със себе си с който да си определи 0,00лв възнаграждение за Управлението на дружеството и 656,00лв/съгласно новите прагове за специалисти в съответната дейност/за трудовата дейност която извършва.Въпросите са ми :възможно ли е да определи заплата само за труда който полага и тази заплата да не е за МОД на ръководна длъжност а за МОД на специалист. Тоест да се осигурава на по-ниската сума. Подава ли се в НАп или Търговски регистър документ който урежда това? И Има ли право на командировки в страната  Лицето по ДУК/управителя полагащ личен труд/?
Ще бъда благодарна на всеки който има познания в областта и ми помогне?
Здравейте! Моля за мнения....по следният казус/за мен/. : "ЕТ" закупува лек автомобил за 100 лв с фактура.Отделно за същият автомобил с фактура от друг контрагент закупува авточасти на стойност 550 лв. И отделно с трета фактура за същият автомобил закупува авточасти за 60 лв.  Закупеният автомобил очиведно е бил неработещ сам по себе си .Праг на същественост на фирмата е 700 лв. Чудя се ,мога ли счетоводно общо от 3-те фактури да формирам едно ДМА? Както всъщност се е случило... И как?
Според мен гр.60 се закрива с гр.61, гр.61 с гр.70 и гр. 70 със 123