Аз искам да питам може ли да бъде подаден от счетоводител по електронен път ГФО на фирма без дейност през 2016г.  което е съставено от собственика?
Аз мислех че декларация за неактивност не следва да подава ЕТ без дейност, мислех че е само за дружества без дейност.
На мен програмата автоматично ми взема операции като втория вариант
Днес собственика на фирмата ми донесе фактура за закупена стока от м.05.2016г., изпуснали сме срока за издаване на протокол по чл. 117, някой имал ли е такъв случай и какви са били последиците?
Здравейте,

за упълномощаване с ел.подпис на ЕООД със собственик от ЕС, който още няма ЛНЧ, трябва ли да се посочи ЛНЧ в заявлението?

Благодаря предварително!
И тук ще Ви отговоря че изискват собственика да има изкаран служебен номер от НАП и тогава ще ви приемат заявлението за ел. достъп

Опитвам се да подам заявление за ел.услуги, но не разпознава нито ЛНЧ, нито СлН.

Когато няма изкаран служебен номер от НАП не може да се подаде заявление за ел. услуги
Има ли ново изискване за име, фамилия и длъжност на подписалия се получател и изпращач върху ЧМР-то?
Пълно от 08 2016.Дотогава ползувайте платен и неплатен отпуск
Може и да греша, но аз разбрах че е ползвала обезщетение от август 2012 г., което означава пълна борса от август 2015 г.
Говорих отново със служителката и стана ясно че объркването е при нея, правилно съм ги попълнила в кл.12, в кл.11 попълвали тези които продават на основание чл.163а, в случая ние сме купувачи.
Днес при проверка от НАП ме попитаха защо този протокол го въвеждам в кл.12 от СД, а не в кл.11, с тезата че всички други от нашия случай декларирали в кл.11, но аз не смятам така поради този текст: ЗДДС - чл. 82 (5) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Данъкът е изискуем от получателя - регистрирано по този закон лице, в случаите на чл. 163а независимо дали доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено по закона лице.
Вие как мислите?
Ако тепърва ще регистрираш - вече е в ОДЗ.
След като е закрит Закона за съхранение и търговия със зърно не отпада ли и задължението за регистрация на търговците със зърно?
При нас обслужващата касовия апарат фирма сваля отчета на флашка и ни го разпечатва.
Благодаря за помощта  :good:
Да, имат вградени касови апарати и се отчитат чрез месечен отчет от същите. :smile1:
След като нямат хартия за да разпечатат отчета как се процедира?
Изчетох цялата тема и не можах да разбера сега как се отчитат продажбите от тези машини и дали са задължени да имат вградени касови апарати?
Аз също не съм съгласна, понеже съм говорила със служители на НАП и те казват че са дължими...
Не съм съгласна. Тогава защо безработните внясат 16,80 лева на месец, а не за по 1 ден всеки месец и да се водят здравноосигурени.
Грешиш. Болднатото означава, че поне половината от отпуската трябва да се ползва от работника за съответната година. Това не означава, че само половината трябва да се прехвърли за следващата. Колкото остава, толкова ще се прехвърля.

dalila правилно е отговорила.

Не се заяждам, но от закона и от твоя отговор пак така го разбирам. Ще поясня как го разбирам: примерно за съответната година имаме 20 дни отпуска, закона ни задължава да използваме поне половината (в случая 10 дни) отпуска, следователно след като тези 10 дни са вече използвани в съответната година, то няма как да бъдат прехвърлени повече от 10 дни, но ако годишната ни отпуска е 26 дни, то можем да прехвърлим не повече от 13 дни за другата година.
В горния си пост може да съм наблегнала на тези 10 дни, но всъщност имах в предвид че можем да прехвърлим не повече от половината полагащ ни се годишен отпуск.

А от вашите отговори аз разбирам, че може да прехвърлим колкото отпуска пожелаем (останала), дори и цялата, така ли е?
15-те дни се прехвърлят и давността им е до 2017.

Незнам какви примери очаквате

Аз го разбирам така: може да се прехвърлят само до 10 дни (ако се полагат 20 за годината)

Чл. 173.(5) Работникът или служителят използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176. В този случай на работника или служителя се осигурява ползване на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск.

а до кога се отлага (тук мисля че е ясно):
Чл. 176.(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.“

Поправете ме ако греша!