Здравейте,
Доколкото знам, при направена продажба през интернет магазин и плащане от клиента с банкова карта, трябва да се издаде фискален бон. Съответно, плащането се отразява в банковото извлечение.  Това така ли е и дали ще отпадне с предстоящите промени.
Благодаря.
Здравейте,
Моя позната скоро ще се пенсионира. Иска да получава обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, което се полага на дъщеря и. Как ще се отрази това на базата за изчисляване на бъдещата и пенсия?
Благодаря.
Привет,
Може ли да се ползва ДДС кредит за гориво, ремонти и материали за лек автомобил, който е нает с договор от физическо лице (съдружник) и ще се ползва за снабдяване и обслужване на собствени на фирмата магазини.
Благодаря
Има слух, че към интернет магазина трябвало да има отделено фискално у-во. Има ли нещо вярно. Благодаря
Привет,
Трябва  ли да се подава въпросната декларация от ООД с двама съдружника, в което работи само единият, като полагащ личен труд в ООД-то
Благодаря
Здравейте. Българска нерегистрирана по ДДС фирма купува стоки от Китай и ги продава онлайн в САЩ. Стоките се транспортират директно от Китай за САЩ. За покупките могат да се вземат фактури.
Приходите от продажбите постъпват в БГ банкова сметка. Има ли някаква особеност този вид търговия. Аз смятам, че не се трупа облагаем оборот за регистрация по ДДС.
Благодаря
Благодаря,
това го знам. Въпросът е дали е императивно, защото не го виждам в закон.
Здравейте,
Приемат ли отчет и декларация по чл.92 за 2018г. на хартия или вече е само с електронен подпис (дори без ПИК на фирмата)
Здравейте. Наш служител се ожени и трайно заживя в Чехия. Той все още се води на работа по трудов договор в България и се подават декларации за него и внасят необходимите осигуровки. По европейското законодателство той обаче подлежи на осигуряване и облагане в Чехия. Предполагам, че договорът му тук трябва да се прекрати с уведомление. Възнаграждението му ще продължава да се превежда в Чехия. Удържат ли се някакви данъци/осигуровки и възнаграждението му ще бъде ли данъчен разход.
Благодаря.
Привет,
Австрийски собственик има регистрирани фирми в БГ и Румъния. Български клиенти имат възможност да поръчват онлайн от сайта на румънската фирма. Стоката ще се изпраща от Румъния към българския клиент с куриер. Но фактура за българския краен клиент ще се издава от българската фирма, която пък ще получава фактура от румънската фирма за съответната стока.
Дано съм разбираем и дали има някакъв данъчносчетоводен проблем.
Това, че физически се намира в Германия, когато работи за БГ фирма, според мен означава, че там осъществява труд. Т.е. би трябвало да провери дали там дължи нещо дори и по повод работа за БГ фирма.
Момченце съм. Всъщност, оказа се, че в момента не се осигурява в Германия. Чудя се дали това променя нещата.
3. Лице, което обичайно осъществява дейност като заето лице и дейност като самостоятелно заето лице в различни държави-членки е подчинено на законодателството на държавата-членка, в която то осъществява дейността си като заето лице или, ако то осъществява такава дейност в две или повече държави-членки на законодателството, определено в съответствие с параграф 1.
Според Регламентите, не се ли осигурява само в една държава
Привет,
Българин, с двойно гражданство (Германия), регистрира ЕООД в България. Той е собственик и управител. Дружеството ще се занимава с посредническа и консултантска дейност. Лицето е осигурено в Германия. Ще осъществява дейността си (за БГ фирма) и основно ще пребивава в Германия. Трябва ли да се осигурява в България?
Благодаря.
Здравейте,
Имам следния казус - фирма от ЕС е създала софтуерно приложение, което се продава на фирми в България. За обучението на тези фирми за работа с това приложение, чуждестранната фирма е наела българска консултантска фирма,  чийто служители ще обучават персонала на фирмите, закупили приложението. И съответно българската фирма-консултант ще издава фактура към чужд. фирма за извършените услуги. Въпросът ми е, може ли да се приеме, че мястото на изпълнение е извън България и съответно да не се начислява ДДС в България.
Благодаря
Благодаря и  аз така мисля