В Интрастат отразяваме само движението на стоки.
Здравейте! Извинявам се, ако въпросът ми е глупав.Тази година фирмата ни преминава от МСС в представяне на отчетите по НСС. За целта одиторът иска да подготвим встъпителен баланс с дата 01.01.2015., съответно и отчетите към 31.12.2015.трябва да се преработят по НСС. В отчета по МСС имаме Актюерски печалби и загуби, които ги отчитаме по сметка 115.След като "преобразим "баланса по НСС тези печалби и загуби в Резерви ли трябва да отидат.
Благодаря предварително!
Здравейте! Фирмата ни е одобрена по ОП РЧР Ново работно място.Имаме преведен аванс, който е осчетоводен :
503/754
За целта на програмата е закупен нов автомобил.Осчетоводяване то тук:
205
4531/4011
Питането ми е по отношение на амортизациите.Автомобилъ т е закупен ноември и от тогава започва неговата експлоатация.Начисляваме амортизация за два месеца.Тази амортизация призната ли е и за счетоводни и за данъчни цели? Има ли нещо особено при отчитането на закупен ДМА по ОП РЧР?
Благодаря предварително!
Много благодаря за съветите. Ще намалим неразпределената печалба от минали години. Още веднъж благодаря!
Здравейте! Управителят донесе извлечения от сметка в банка на фирмата, която не знаехме,че съществува до този момент. има натрупани такси през годините от 2013 до 2016 г. от около 900 лв. общо. Вариант ли е да си осчетоводя разходите от 2013-2015 сега в 2016 г. но накрая на годината  да не ги призная за разход или трябва да се прави корекции на минали периоди? Как бихте ме посъветвали да постъпя? Благодаря предварително :)
Много благодаря!
Извинявам се  :blush: Исках да попитам дали това е,което трябва да направя, за да не изтърва нещо.Благодаря и се извинявам пак за изказа:) Лек и успешен ден!
Здравейте :) Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но за първи път трябва да подам декларация за разпределени дивиденти. През м.04.2016г. е взето решение на ОС за разпределяне на дивидент на собственика.Сега м.07.2016 трябва да подам "Декларация по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл.201, ал.1 от ЗКПО за дължими данъци" и да внесем данъка, а до 30.04.2017г.да се направи Справка по чл.73.Много благодаря предварително :smile1:
Много благодаря за отделеното време :good:
Здравейте! Може ли да ми дадете съвет,защото до сега не съм подавала Д1 и Д6 за ГД? Лицето е положило труда през м.03,2016г. и възнаграждението му е изплатено през м.03,2016г. Осигурено е на трудов договор в друга фирма. В Д1 на Вид осигурен записвам 14? В Дни в осигуряването 02200 и отработени дни 22, без Отработени часове? В Д6 подаваме дължимите осигуровки за лицето с Код 4 без дължимия данък? Дължимия данък подаваме с Декларация по чл.55 от ЗДДФЛ до 30.04.2016г. Много ще Ви бъда благодарна, ако споделите дали правилно разсъждавам по темата:)
Здравейте! Може ли да ми помогнете със следния казус: Фирма закупува употребяван автомобил от Румъния от физическо лице, дължи ли фирмата ДДС в България или не? От НАП ни отговориха,че се дължи ДДС в България, който фирмата трябва да заплати.Във форумите срещаме,че не трябва фирмата да плаща ДДС, тъй като румънския гражданин е заплатил такова в Румъния.Много ще съм благодарна,ако споделите и ваше мнение.
Никой ли не е имал подобен случай, за да ми даде съвет.Мога ли така да го оставя?
Здравейте! За първи път съставям ОПР и Баланс и се извинявам,ако въпросът ми е глупав.При приключването на фирмата се получава счетоводна печалба напр.5000лв. след преобразуване се получава данъчна печалба 60 000лв и данък печалба 6000лв и
от тук печалба -1000лв. Притеснявам се може ли да се получи такъв резултат или аз много бъркам някъде.Благодаря предварително!
Много благодаря за отговора.Просто от НАП малко ни озадачиха, вземайки под внимание предните два периода и считайки процедурата за приключена.Отново благодаря.Хубав ден. :smile1:
Добро утро.Имаме следния казус по възстановяване на ДДС.Подадените СД по ДДС са както следва: м.10.2015г. - 0.00лв; М.11.2015г. - 0.00лв; м.12.2015г. - 5000.00лв на възстановяване.Сумата е отразена в кл.80 в СД.Откога започва да тече процедура по възстановяване?
Никой ли не може да даде съвет?
Здравейте
Може питането ми да е глупаво, но наистина ми трябва съвет.
Получаваме фактура от UTA /Union Tank/ за ремонт и части на един влекач в Германия.Заедно с фактурата на УТА пристига и фактура /отново на името на фирмата/ от т.нар партньор на УТА , който е извършил ремонта/фирма регистрирана в Германия/.И в двете фактури няма начислено ДДС.На коя от двете фирми трябва да издам протокол за самоначисляване на ДДС - на УТА или на УТА партньора.
Много благодаря предварително:)
Много благодаря. Хубав ден Ви пожелавам!