Да, точно така! Благодаря ви много! Ако е навършил годините и стажа, докато е бил на работа , следва да се изплати, но не и след това! Хубав ден! :)
Благодаря! :) Значи правилно си изчаквам, но ако решението е излязло след датата на освобождаване ? мога ли да го изплатя ?
Да, така е ! Лично аз съм намирала такава грешка.  Значи можем да изплатим обезщетение  сега, нищо че договора е прекратен по-рано? Лицето трябва да напише молба, че иска да му бъде изплатено?
Тоест изчакваме да видим решението , и ако датата е преди датата на освобождаване 30.03. 2018-докато е работил при нас му го изплащаме.
Здравейте, имам въпрос! Имахме служител на срочен договор до 30.03.2018 г. Освободихме го, също така той е подал документи за пенсия, тъй като е навършил годините и стажа за пенсия, но още няма решение, тъй като имаше колебания от страна на НОИ. Мисълта ми е, че ние не сме му изплатили обезщетението от 2 брутни заплати, защото чакаме решението. Правилно ли сме постъпили и трябва ли да го изчакаме или сме длъжни да изплатим заплатите?
Първо, ако е от скоро при вас, проверете дали не се е възползвал, дали няма запис отзад в трудовата книжка.
След това, за да му изплатите това обезщетение, той трябва да си подаде заявление и да си го поиска.
И на края сигурни ли сте, че е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст?
Не, не се е възползвал. Всичко е изчислено има си и годините и стажа, аз трябва да го освободя считано от утре по чл. 325, ал.1 т.5 от КТ. Обезщетението ще изплатя като излезе решението за пенсиониране. Понеже преди време имахме пак такъв случай и изплатихме парите преди решението да е на лице и от Инспекцията по труда ни казаха, че това е неправомерно.
Здравейте, възникна ми казус, за който ми е необходимо съдействие! Имаме служител, който беше на срочен трудов договор до 31.12.2017 година. Той навърши пенсионна възраст, но тъй като негов колега излезе в болничен, ние му продължихме договора, до завръщане на титуляра. И сега титуляра се завръща, т.е. аз ще освободя първия на основание по Чл. 325, ал.1, т. 5 от КТ. Ще му изплатим обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, но не знам дали трябва да му изплатим 2 брутни заплати, поради настъпване на пенсионна възраст? Моля за помощ ? Той няма подадена молба за пенсиониране, но титулярът се завръща и не знам какво да правя? Благодаря предварително!