Добър ден! Нашата фирма има договори за заем с чуждестранни компании в рубли на РФ. От 01.03.2022г. БНБ не може да определи курса на българския лев спрямо руската рубла. Какво да правим в създалата се ситуация?Как да оценим валутните остатъци по сметките без съществуващ валутен курс?
дравейте на всички! Българска фирма е сключила с руска компания договор за заем. Заемът е в руски рубли. Съгласно българското законодателство преизчисленията на валутата следва да се осъществяват по курса на БНБ. Но от 01. 03.2022г. курсът на рублата спрямо лева не се публикува. Какво да правим в този случай? Или да не преизчисляваме?
Съгласно разпоредбите на Договора между Русия и България за социално осигуряване, социалните/пенсионните вноски се правят в зависимост от това, законодателството на коя от страните се прилага. До момента човекът е работил по договор за управление и контрол и се е прилагало законодателството на Русия; в Декларация №1 отбелязвахме "вид осигурен 94". А сега го назначаваме на трудов договор и съгласно същия договор между Русия и България ще се прилага българското законодателство и ще се правят всички удръжки. Не ни е ясно следното: да продължаваме ли да отбелязваме "вид осигурен" 94 (защото е гражданин на Русия) или да отбелязваме "вид осигурен" 01? Благодаря!
Защо се влияте как е било преди? Сега как/на какъв ТД/длъжност ще бъде назначен?

Гражданин е на Русия, но живее в България. Получил е разрешение за постоянно пребиваване в България. Назначава се на длъжност  "директор" /управител на трудов договор, но в Русия също има сключен трудов договор за  работа от разстояние (дистанционна).
Здравейте.
Казус: Назначаваме човек, който е гражданин на страна извън ЕС и който има разрешение за продължително пребиваване в страната. До този момент той не е работил по трудов договор и спрямо него е действало законодателството на третата страна (в рамките на международно споразумение в сферата на социалното осигуряване).

Въпросът ми е: Какъв "вид осигурен" следва да се посочи в Декларация образец №1:

- 01: за работници или служители, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) при един работодател, включително и членове на кооперации, работещи по трудово правоотношение в кооперацията, без обхванатите от следващите кодове или
- 94: за лица, подчинени на законодателството на друга държава съгласно международно споразумение в сферата на социалната сигурност, по което Република България е страна, за които извън материалния обхват на съответното споразумение се дължат задължителни осигурителни вноски и/или вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", и за лица, подчинени на законодателството на Република България съгласно международно споразумение в сферата на социалната сигурност, по което Република България е страна, за които се дължат задължителни осигурителни вноски само съгласно материалния обхват на съответното споразумение?
Добър ден! Бихте ли ни позсказали как правелно да се попълнят точките 29;30;31А;34 в ДЕкларация 1 при ситуация, че Управителя на фирмата е чуждестранно лице и Вид Усигурен Декл 94,съгласно закона, ние трябва да му удържаме 10% данъкот дохода. Декларираме данъка в декларацията по чл. 55.  Благодаря ви предварително!
Здравейте ! Нашата фирма се занимава с предоставяне на услуги на населението.Много плащания се правят чрез касов апарат. Имаме достатъчно много клиенти.Повечето са физически лица.Моля помогнете, може ли в касовата книга да не се вписва всеки приход от всеки отделен клиент, а да се направи един приходен касов ордер от касиера с общата сума от деня и вместо да се напише името и фамилията на клиента  да се напише нещо друго. Благодаря !
Здравейте ! Служител от 01.10 до 09.10 е бил в неплатен отпуск (по собствена инициатива), а на 10.10. напусна. Моля, помогнете: Как правильно трябва да се начислят "Здравноосигурителни вноски", след като до 10 число той нищо не е изработил. Благодаря.
Сътрудник си е взел неплатен отпуск за цял месец. Какво сме длъжни да му заплатим ние? Колко сме длъжни да заплатим от данъците и осигоровките?
Добър ден ! Моля, помогнете : за първи път се сблъскваме с такава ситуация. Служител работи на трудов договор. МОД-150лв.Заплащането на труда е на свършена работа , т.е. колкото договори се сключат, съответно толкова ще се бъдат заплатени. Но в този месец - доход не е отчетен.Трябва ли да се изчисли и да се плащат осигуровки и данък на дохода на служителя?Трябва ли да се плащат осигуровки от организацията ? Благодаря предварително !
Добър ден! Моля, кажете ни как се облагат с данък лихвите по договора за кредит, които сме длъжни да платим на фирмата - чужденец. Копманията - резидент не е страна членка на ЕС. Има споразумение за избягване на двойното данъчно облагане. Благодаря
Благодаря!
лихви в системата на НАП колко процента?
а колко процента е глобата от НАП?
Декларация 6 трябва да се подава един път през текущия месец или за всеки месец отделно ?
Добър Ден!!!! Моля, помогнете ! Как да коригираме декларация 1 и 6 за за няколко месеца през 2016г. , за да поправим неправилните проценти по ТЗПБ от 0,4% на правилната 0,5%? Ще се получи ли двойно начисление по останалите вноски по доходите ? Благодаря.
Здравейте ! Моля помогнете!Към какъв вид админастративни расходи се отнасят плащанията за наем на апартамент, в който живее директор-чужденец ?
Здравейте!  Може ли чужденец ( гражданин на страна, която не е членка на ЕС ) с разрешение за краткосрочно пребиваване ( до 90 дни, виза С) да работи на граждански договор ? благодаря предварително!
Човек, роден след 31.12.59г. чуждестранен гражданин, разрешение за дългосрочно пребиваване няма ( има краткосрочно разрешение до 90 дни) е управител по договор за управление и контрол и съдружник с част от основния капитал равен на 2%. Код на икономическата дейност ООД, ЕИК  - 4799
Добър ден ! Моля, помогнете....Ситуация: Човек- нерезидент, съдружник,  директор на договор за управление. В Договора за управления е написана конкретна сума на възнаграждение( например, 2000 лв. ). Какви осигуровки и данъци ние трябва да приспаднем и да платим. Благодаря предварително !