Здравейте. Имам малко сложен казус и ми е нужда помощ :) Благодаря предварително на всички, отзовали се :)
Аз съм собственик и управител на фирма, ползвам майчинство до навършване на 2г. на детето- това ще стане на 24.11.2018г. Междувременно имам граждански договор (по който нямам още платени суми), сега от 01.09.2018 имам трудов договор в друга фирма, а детето ще тръгне на ясла към 17.09.2018. До края на месеца ще имам и изплатена сума около 1200лева по гражданския договор, като там съм декларирала, че съм СОЛ- тази сума е за период от м.02- досега. Тъй като прочетох, че трудовия договор не ми пречи на майчинството, въпроса ми е свързан по- скоро с посещението на детето на ясла- имам ли право на 50% от обезщетението при това положение ? Благодаря :)
Здравейте! За да не отварям нова тема... става въпрос за втората година от майчинството. Аз съм СОЛ - собственик и управител на ЕООД, в което няма служители. В момента бебето ми е на 9 месеца, взимам обезщетение, но фирмата си работи ( застраховател) , като комисионните си получавам чрез фактура на ЕООДто. Дотук добре- шефът на НОИ каза, че няма проблем през първата година. Наближава времето за втората година и искам да съм наясно какво трябва да направя, за да взимам обезщетението или изобщо дали има смисъл>
1. Трябва ли да назнача под някаква друга форма (управител, прокурист или нещо друго) някой , който да управлява фирмата ми, за да работи и аз да получавам обезщетение?
2. Ако е така, можете ли да ме посъветвате най- изгодния вариант финансово, от гледна точка на осигуровките?
3. Ако не е рентабилно горното, ако се "върна" на работа и детето ми все още не е на ясла,може ли да получавам половината от обезщетението?
Много много благодаря на всички, които ще се отзоват!!!
Извинявам се, намерих в Приложение 10 къде да го отбележа, че е ползвано чрез работодателя... Много ви благодаря за помощта! :) Хубав ден на всички :)
Благодаря за бързия отговор :) попълвам я онлайн през електронен подпис и затова питам, понеже незнам дали да отбележа и "ползване на данъчни облекчения за деца". Правилно ли ще е да не го отбелязвам, а директно в приложение 1 за доходите от трудово правоотношение да запиша данъка от последния ред от служебната бележка ( в смисъл с вече приспадното облекчение за деца)?
Ще прегледам отново приложение 10 дали има някъде да отбележа, че са през работодател....
Здравейте! Моля за помощ- имам следния казус- лице по трудово правоотношение ползва данъчно облекчение за деца чрез работодателя. Освен това има и застраховка живот, за която желае да ползва данъчно облекчение и съответно ще подадем декларация по чл.50. Въпросът ми е- трябва ли да отразим и в декларацията данъчното облекчение за деца, понеже вече е подадено от работодателя и на служебната бележка е отразено, има и ред, в който е посочена разликата за възстановяване 40 лева.
Незнам каква сума за удържан данък да запиша?
Моля за малко помощ...
Благодаря предварително! :)
Здравейте! Извинявам се , ако въпроса ми ви се стори елементарен, но през 2014 бях СОЛ- свободна професия. От 2015 направих фирма и съм СОЛ- управител в ЕООД. За 2014 дохода ми е над 7500 лева, за 2015 се осигурявам на 420лв. Въпроса ми е за 2016 сега какъв ще е минималния осигурителен доход, върху който да се осигурявам?
"Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2014 г, се запазва на нивата от 2015 г., както следва:
• до 5400 лв. – 420 лв.;
• от 5400.01 до 6500 лв. – 450 лв.;
• от 6500.01 лв. до 7500 лв. – 500 лв.;
• над 7500 лв. – 550 лв"
Съгласно този текст излиза , че на 550 лева, но дали има разлика, че първо е било свободна професия , а после в ЕООД Управител?
Благодаря предварително!
И между другото- при подаването им отново, сега видях , че декларация 1 в момента ми е общо приета 3 пъти и задълженията са ми в троен размер.  :smile1:
Отивам направо в НАП ...
Извинете ме за въпроса, може да го има някъде , но за първи път ми се случва? Подавам декларация 1 и 6 на управител с личен труд в еоод - единствен във фирмата, но съм сгрешила датата в декл.6 - датата на изплащане, и затова ми я отхвърлят. Но декларация 1 е приета. Подавам на ново двете декларации с верните данни, но пък сега ми ги отхвърля поради нарушение в изискванията за едновременно подаване на декларациите. В крайна сметка какво да направя? Да подам само декларация 6 ли?
Благодаря предварително!
Здравейте,
Казусът е следния: за миналата година съм СОЛ- свободна професия и съм подавала декларация 1 всеки месец на 420 лева с право на болничен. Не съм плащала осигуровки. Имам 3 болнични листа с разпореждане за отказ (заради неплатените осигуровки). През тази година подавам данъчна декларация за 2014 с реалните доходи и съответно годишно изравняване, плащам всичко дължимо ( излиза около 1200 лева на месец). Трябва да подам молба да ми изплатят въпросните болнични, понеже вече съм платила осигуровките. И тук идва сложното- от НОИ ми казаха да отида в НАП и да коригирам всички декл.1, защото те ползвали информацията от тях за база за изчисляване и в момента им излизало, че съм платила повече пари за осигуровки ( което е нормално, понеже вече сумата не е 420, а 1200лв). Отидох в НАП и оттам ми казаха, че немога да правя такива корекции и при изравняването на ДОО не се включва "общо заболяване и майчинство" и нямало как да ми преизчислят болничния. Последно, моля за помощ- може ли да ми кажете при изравняване на въпросните осигуровки за ДОО ( аз знам че нямам доплащане за процента за общо заболяване и майчинство, той е плащан върху 420 лева), в крайна сметка върху какъв доход трябва да ми се плати болничния?
Благодаря за бързия отговор! :)
Здравейте! Бих искала да попитам- бременна съм, термина е на 22 октомври. Назначена съм по договор за управление и се осигурявам на 1367лева, а от януари тази година 1422лева. Запозната съм как се изчислява майчинството, но не мога да разбера, ако примерно от 01 април излезна в непрекъснат болничен до 45 дни преди раждането, през тези месеци (от април до септември) какъв ще бъде осигурителния ми доход ? Получавам различни отговори- от МРЗ... до същия доход, все едно не съм в болничен. Моля да ме ориентирате или поне къде точно е описана, за да го изчисля.
Прочетох един текст, който не можах да разбера> за периода на временна нетр. за база се взима дохода, от който е изчислено обезщетението...Все пак се притеснявам да не ми се намали много майчинството.
Благодаря предварително!
Здравейте! Продължава сагата :))) Получих си и служебната бележка за дохода през годината, направо я прикачвам, за да може да погледнете . Сега предстои май изравняване на данък и осигуровки- аз досега съм си подавала Д1 на мин. осигурителен доход  420 лева, отделно имам и болнични за октомври, ноември и декември....моля за съвет как да изчисля изравняването- месец за месец ли се прави, или сумарно за годината- питам понеже имам месец с доход над максималния осигурителен? Благодаря много за вниманието!
Благодаря! Ще пиша отново като имам отговор от тях.
Декларацията, която ни дават да подписваме всеки месец е по чл. 43, ал.5 от ЗДДФЛ и декларирам, че:

1.съм самоосигуряващо се лице

2. желая въпреки това да ми се удържа авансов данък от  ЖЗД като платец на дохода по реда на чл. 43, ал.4 от ЗДДФЛ при всяко изплащане на дължимата ми комисионна и управомощавам същото да удържа авансов данък и ДА ГО ВНАСЯ ОТ МОЕ ИМЕ. Съгласен съм и управомощавам ЖЗД, при изчисляването на разликата по чл. 43, ал.1 да приспада от размера на облагаемия доход само вноските, които като самоосигуряващо се лице съм длъжен да правя върху размера на изплатеното ми от същото възнаграждение.

4. При промяна на статута ми на самоосигуряващо се лице, незабавно ще уведомя ЖЗД.

Така.... това е текста на декларацията, която подписвам, заедно с получаването на сметката за изплатени суми. Говорила съм с няколко счетоводители-такова нещо казаха, че няма как да е .... От компанията ми казват, че така трябвало... Моля за коментари? Как трябва да бъде?
Благодаря за бързия отговор! Още в понеделник ще погледна точно за тази СИС и освен това декларацията , която подписвам всеки месец ( чрез която се съгласявам те да го удържат) и ще пиша отново...
Здравейте, изчетох мн теми за застрахователните агенти, но все пак имам питане... От м. Март имам получавани комисионни от ЖЗД, като едновременно имах и трудов договор. Регистрирана съм в КФН и имам договор за застр. агентство. Месец Май напуснах и останах само в ЖЗД- чак тогава се регистрирах а АП с Булстат (за започване на дейността съм посочила м.Май) и подадох в НАП декларация, че съм СОЛ. Всеки месец получавам Сметка за изплатени суми, от компания и те ми удържат 10% данък ( за което подписвам някаква декларация, че съм съгласна). Аз си подавам Д1 в НАП в редовните срокове, като се осигурявам на 420лв. Всеки месец дохода ми е различен, като обикновенно е около 1500-1900лв, но имам и месеци с над 2400.
 Въпросите ми са следните:
1. Ще имам ли някаква глоба затова, че не съм изкарала булстата за свободна професия още март месец, а чак май?
2. Как става самото изравняване на осигуровките- събирам всичкия ми приход, приспадам 25% НПР, и от получената сума се изчисляват дължимите осигуровки, след това вече смятам данъчната основа и съответно данъка??? Има ли макс. сума ( както е 2400 месечно), за която над нея да не дължа осигуровки и мога ли по някакъв начин да избегна това изравняване, или поне някакви облекчения...?
3. По закон за последното тримесечие, няма да ми удържат данък 10%, съответно трябва и за него изравняване- дължим данък, платен...и разликата да я довнеса.
Моля за вашите компетентни мнения, тъй като не разбирам чак толкова...и този договор за застрахователно агентство в крайна сметка граждански договор ли (със сигурност не е ТД)?
Благодаря предварително!!!