Точно  така!Въпросът ми е -счетоводителят остава ли счетоводител или да се прекрати ТД.Има възможност да работи като такъв,но може и да бъде освободен /ако не могат да се съвместяват двете длъжности/
ТД е преди ДУ,сключен е със едноличния собственик на ЕООД /преди доста врем,който към оня момент си  е бил управител/сега взе че излезе в майчинство /!
Фирмата е една и съща.Частна е.
Лице ,което има ТД като счетоводител, през м.юли е вписано и  като управител .Могат ли да се съвместяват двете длъжности ?
А ако не е ,за периода който е било,въпреки,че може да не съвпада с периода на изплатения личен труд,нали така?Да съм наясно,то догодина може да е друго,но все пак!
Просто от любопитство, а в Таблици 1 и 2 този доход се дели на 12 ли ,въпреки че е да кажем да 9-10?
 При това положение ако доходът е само от личен труд в определени месеци ,данък не става ли надвнесен?
 Лице е съдружник в ООД и е земеделски производител/от дълги години/,ОкД5 за започване на осигуряване и в двата случая е подадена,като е обявено осигуряване през ООД.Сега решава да се осигурява като земеделски производител/МОД -560лв. за 2019/,само  кода ли се променя от 12 става 13 или трябва да има и дата на започване на този вид осигуряване в Д1.
delphine :heart: :heart: :air_kiss: :air_kiss: хип,хип ура!Всичко е на 6,замина опис! :ok: :ok:
След като го попълня и дам преглед и предаване,справката изчезва и се появява празна страница .

Някой скоро с подпис подавал ли е опис за наличните активи,нещо не ми се получава,два  пъти попълвам и Като стигна преглед и предаване ,ядец -нищо ,не го приема!Къде бързам,промените влизат в сила от 01,01,2018,моя срок е до 15,12,
Направила съм грешка,прекъснала съм осигуряване на  ЗП от 01,11,вместо от 11,11лицето е в болнични до10,09- 10,11,на моя милост е забравила,как да коригирам ?
За да не отварям друга тема- Два пъти подадено и прието в НОИ приложение 10 със заличаване и ново представяне ли да изправя!
За да не отварям ново тема да попитам тук- СОЛ в ЕООД и като земеделски производител,се е осигурявало през ЕООД за всички осигурителни случаи,м.юни ЕООД-то е продадено ,подадена е декларация за прекратяване на дейността .Въпросът ми е свързан с осигуряването на ЗП-то-трябва ли да подам декларация,че ще се осигурява за всички осигурителни случаи или не?
Предприятие не може да осигури работа към момента и се налага някои от работниците да работят в определени дни.Как е по правилно да се промени трудовото правоотношение от чл.67 на чл.114 - с допълнително споразумениепо чл.119 от КТ  или с прекратяване и назначаване и съответно с подаване на уведомление по чл.62.
има ли значение контрагента -клиент ли или доставчик,или и в двата случая може да се процедира по този начин