Предприятие не може да осигури работа към момента и се налага някои от работниците да работят в определени дни.Как е по правилно да се промени трудовото правоотношение от чл.67 на чл.114 - с допълнително споразумениепо чл.119 от КТ  или с прекратяване и назначаване и съответно с подаване на уведомление по чл.62.
има ли значение контрагента -клиент ли или доставчик,или и в двата случая може да се процедира по този начин
Транспортна фирма с лиценз за Общността трябва да подаде заявление за промяна на обстоятелства /продаден камион и закупен нов/.Има две копия на лиценза,финансова стабилност доказана през м.09,2015 с два автомобила.Какви документи ,освен  копие от талона на новия автомобил трябва да приложи?
Майка напуска след изтичане на 410-те дни отпуск и започва работа при друг работодател,може ли да прехвърли майчинството за отглеждане на малко дете до 2 год.на бабата/осигурена по трудов договор/без да излиза в такъв отпуск/имам предвид промяна на обстоятелства по чл.54/
СОЛ /ЕТ/ през 2015 има доход и от непреработена земеделска продукция ,но не е регистриран като ЗП .Включва ли се този доход при год.изравняване на осигуровките
ЗП ,който се облага по чл.29 от ЗДДФЛ е изградил лозов масив с безвъзмездна финансова помощ от ДФЗ през 2015.Масивът е одобрен и помощта е изплатена .Към 31.12  се отчита в с/ка Разходи за придобиване на ДМА .
Съгл.т.4.2 на СС41-Получено правителствено дарение, свързано с биологични активи и селскостопанска продукция, предоставено с условия, се признава като приход в периода на изпълнение на поставените условия.
От всичко казано до тук следва цялата сума да бъде призната за приход в 2015,правилно ли разсъждавам или трябва пропорционално на начислените амортизации,но в случая ,амортизации не се начисляват/лозята не са плододаващи/?
При варианта с ТД помежду им си мисля ,че с нотариално заверено пълномощно от управителят към другия съдружник може да го представлява и подписва в разни случаи,без  ТД с персонал и ГФО/ на първо четене се сещам/,че ще се подписват единствено и само от управителя,нали?
 :good:?.Благодаря за бързия отговор
Искам да си изясня няколко варианта за осигуряване на работещи съдружници в ООД  с 2 съдружниците:
1.Вписано е   ,че заедно и поотделно ,че ще управляват двамата,нямат вписани възнаграждения по ДУК - следва самоосигуряване ,евентуално личен труд.
Възможно ли е в този случай един с друг да сключат ТД - единият управител,другият да речем счетоводител или друг някакъв?Осигуряване - МОД .
2.Вписан единият  само за управител -осигуряване може да бъде с вписан ДУК с възнаграждение или СОЛ с или без личен труд.Същият този управител може ли да сключи ТД с другия съдружник?
ФЛ,което е и ЕТ/нерегистрирано по ЗДДС с дейност търговия/ има намерение да се регистрира и като земеделски стопанин.Има ли значение дали ще се регистрира с ЕГН като ФЛ или като ЕТ,земята е закупена по ЕГН,трябва ли договор за същата между ЕТ и ФЛ при положение,че е едно и също лице.Ако трябва такъв, същият вписвали се при кандидатстване по програмите за подпомагане на ЗС.
Айде ,де дайте да препишем задачката!!!
 :blush: :wink1:
За да не отварям друга тема,пиша тук.
Коя дата записвате в т.9 на прил.2 -дата на първия болничен или дата на раждане?
По предписание на НОИ трябва да направя корекция на Д1 за 2013 ,която води до увеличение на осигурителните вноски и намаление на данъка .Как да подам Д6 - коригираща  с код 5  и нули за всички полета  вкл. и данъкът и втора пак с код 5 и верните данни по фондове   и данък  /датата на изплащане една и съща с миналогодишната/?
Лице ,назначено по този чл. ,извърши уговореното по договора за 4 дни , от БТ са казали ,че трябва минимум 5 дни ,за  да го регистрират и да получава обезщетение .Има ли такова условие и къде мога да го прочета - въпросната служителка цитирала КТ.
Фирма регистрирана през 2014г. представя ли фин.отчет към текущ период ,при положение ,че в справката за фин.стабилност пише годишен?
Следва ли да се подаде декларация прил.12 за промяна на обстоятелства след изтичане на срока за получаване парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53
попълвам таблица 2 за изравнителните вноски на лице ,което няма регистрация като ЗП и е плащало през годината само здравни ,доходът е придобит в 4- тримесечие ,въпросът ми е придобитият доход за  3 или за 12 месеца да го нанеса в кол.5.6 на таблицата
Подават ли се някакви документи в НОИ за ЗП в майчинство за отглеждоне на дете до 2-год ,след подновяване на регистрациятаму като такова към 28.02.2014?