Здравейте,
Казусът е следният : Имот на дружество е продаден от ЧСИ за 67 000 лева . Следва ли дружеството да се регистрира по ДДС , при условие , че тозе имот не е нов ?
Благодаря !
Сега видях, че част от протоколите са с текст : Заемната сума ще бъде върната на заемодателя при поискване !
Здравейте преди седмица получихме ревизионен доклад . В него са ни направили увеличение на финансовия резултат на основание чл.46 от ЗКПО / минали са 5 години , в които задължението е било изискуемо / . През 2007 и 2008 са направени допълни парични вноски от собствениците . Има протокол от ОС , в които изрично пише , че срокът за връщане е 10 години .  Следователно увеличение на финансов резултат ще ще настъпи през 2017 и 2018 година и то ако средствата не се върнат ! Правилно ли разсъждавам ? Ревизираният период е за период 2012-2014 г.
Някой сблъсквал ли се е с такъв случай ?
Имам доставка от ЕС , която е без право на данъчен кредит .
Как се отразява протокола за ВОп в дневниците ?
Не мога да ги разбера . " Просто справка" беше отговора . Имаме износ през декември . А в СД , ДДС за възстановяване е по чл.92, ал.1.
Здравейте ,
Фирмата излиза на възстановяване с 205.63 . От НАП ми искат справка по чл.92 от ЗДДС . Някой има ли готова бланка ?
Здравейте ,
Фирмата ни е дерегистрирана по ДДС по инциатива на данъчен орган на 20,03,2015 .
Оборът ни от 20,03,2015 до 30,04,2015 е над 50 000 лева . Трябва ли сега да подадем заявление за регистрация по ДДС съгласно чл,96 от ЗДДС .
Питането ми е по - скоро консултативно , защото инспектора , който ни дерегистрира каза , че трябва да чакаме 12 месеца преди да подадем отново искане за регистрация по ДДС . А такова указание не срещнахме никъде .
Здравейте,

Фирма, която се занимава с електронна търговия закупува права върху домейни за една година с цел продажбата на тези домейни. Цената на тези права е под 100 лева на година. Фактурите са от страни в ЕС и извън (Азия).

1 , Признават ли се като текущ разход - тоест 602 / 401?
2 , Следва ли да се начислява ДДС на получените фактури извън ЕС? Мисля си за чл. 21 от ЗДДС.
3 , Следва ли да се начислява ДДС при продажба на тези домейни на клиенти в България, в ЕС и извън ЕС?
Здравейте ,
Казуса ми е следният :
Собствениците на ООД продават дяловете си на трето лице и дружеството става ЕООД .
по сметка 493 / задължения към собственик / в ООД то има сума . Бившите собственици се отказват от тази сума с протокол решение на общото събрание . Как мога да отпиша това задължение ?
Мисля 493 / 70 и не преобразувам финансовия резултат .
Притесняваме чл . 46 от ЗКПО
Защо обсъждаме какво ни пише в дипломите ? Лично аз познавам една дама , която завърши ветеринарна медицина . Изкара курс по счетоводство - едномесечен . Сега вече е
" СЧЕТОВОДИТЕЛ " . Работи си дамата от къщи . Осчетоводява наред . Подписва наред ...

Извода е : Учил ли си ще си патиш .  :noexpression:
Привет , собственик на ЕООД е със статът на продължително пребиваване , има издадена карта на МВР  с вписан ЛН № . Сега този номер от МВР ли да пиша в ОкД - 5 и в Д1 или да си вади и от НАП ЛНЧ ?

Само с него работиш , но изчакваш 5 дена след подаването на ОкД - 5 и тогава пускаш Д1 . Ако чужденеца има служебен номер от НАП , подаваш молба за заличаването на сл № .
Продължавам да разсъждавам :
Ако нито в Учредителния акт, нито в Протокол на Общо събрание на едно дружество не е уредено възнаграждение за лице по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО, нито е сключен Договор за управление с него по ТЗ , следователно не се дължат осигуровки за управител . Не се дължат и осигуровки за СОЛ , защото има вписан управител .

Може да се сключи ТД със същия управител като продавач .

Не съм се сблъсквала с такъв казус и колкото и да чета започнах да се съмнявам , че нещо пропускам .
 Аз съм за създаването на регистър на счетоводителите, които имат право да съставят и подписват отчети . Омръзнало ми е да идват при мен фирми , който са наели счетоводител по такава обява :
" СЧЕТОВОДНО обслужване, абонаментно, ТРЗ, ДДС, консултации, годишно приключване, договаряне, препоръки предоставям при поискване  " .
С протокол на едноличния собственик е взето решение да бъде назначен управител , който да подписва дружеството . Не е уговорено възнаграждение .
Регистрирано ЕООД преди година . Сега ще започва дейност . В ТР е вписан управител - лице различно от собственика на ЕООД то . Въпросът ми е как ще се осигурява този управител , който ще работи като продавач ?
Според мен не трябва да се използва . Новия образец е за 2014 година . Тя е приложима към ГДД за 2014 година
Днес реших да поразгледам годишните салда . Открих много тъпа грешка , която съм направила през 02.2013 . Осчетоводила съм 100 лв ДДС . В отчета за продажби вместо 25 лева ДДС съм осчетоводила 125 лева .
Дебит 501 - 150 кредит 702 - 25 и кредит 4532  125 .  Дайте идея какво да направя . Чл 126 от ЗДДС не ми харесва .