Здравейте!
Аз също се интересувам от промените. Доколкото схващам, четейки ЗДДС и обясненията в страницата на НАП стигам до следните изводи:
1. Българската фирма, регистрирана по общия ред по ЗДДС, която продава, чрез ebay, май трябва да се регистрира в НАП по режим "в съюза". Да получи ДДС номер "по идентификация" и да го предостави на маркетплейса (ebay)?
2. Маркетплейса се счита за доставчик, като има две доставки. Едната е от продавача (нап. Китай) до маркетплайса, другата е от маркетплейса до клиента ни в ЕС (данъчно незадължен, за доставки с цена на пратката до 150евро). Това важи ако сме му предоставили наш ДДС номер по идентификация. дето сме го получили при регистрацията по режим"в съюза).
3, Задължението за начисляване и внасяне на ДДС остава при маркетплейса.
4. За доставките B2B, както и B2C (за стоки и услуги над 150 евро), всичко остава по стария ред.
5. БГ фирмата, щом има втори номер по ДДС ще трябва да подава 2 СД по ЗДДС, с различни срокове?
Всичко написано е само разсъждения!!!!
Моля някой по-задълбочил се в материята да напише коментар!
Здравейте!
Трябва да издам ф-ра за предоставяне на услуга по чл.21 ал.4 т.1 ЗДДС на данъчно задулжено лице в ЕС, като обекта за който се извъшват услугите се намира в държатата, където е регистриран получателя.
Преполагам, че не слдва да начислявам ДДС във фактурата на осование чл. 86, ал.3 във вр. с чл.21 ал.4 т.1 от ЗДДС?
Следва ли да подавам ВИЕС декларация за тази ВОД?
Здравейте!
Чета чл.180а от ЗДДС и се чудя кое е по-малкото зло?
 - Да изготвя протокол по чл. 117 ал.1т.1 в срока за издаването му - 24.10.2020 и да го включа в дневниците сега - с дневниците за м.04.2021 г. Така нарушението ще е за невключването в дневник продажби в законния срок , или
 - Да изготвя протокола с дата 01.04.2021 и нарушението да е неиздаването му в срок.

Не мога да се ориентирам в санкциите!!!
Моля за мнение!
Аз подавах като вид документ - документи в изпълнение на указанията:
 Декларацията, която искат с дата на предишната и с данни преди промените (при положение че промените не са вписани все още са актуални старите адрес и седалище + декларация за истинността ... - Така ми бяха обяснили по телефона.
Обадете се на телефона на ТР и питайте. Обясняват добре.
Ами ако имаше запроходени стоки, нямаше да открия че липсва фактура за покупката им :blink: напрактика има продажба без отчетна стойност на продаденото :blush:
Не! Няма! Възможно е тази фактура изобщо да не е стигнала до счетоводител. Аз търсих откъде са стоките, който сме продали - във връзка с годишното прикл. и ето че се появи фъпросната фактура.
Здравейте! Какво да направя като скоро ми беше представена фактура за ВОП от 2020г. Фактурата е за стока, която фирмата вече е продала. Работел е друг счетоводител и не виждам такъв  документ в дневниците - ни в покупки ни в продажби. Не е подадена годишна декларация!
Бихте ли ме ориентирали как да постъпя и какви са санкциите.
Предварително балгодаря!
Здравейте!
Самоосигуряващ се пенсионер + ТЕЛК 70% - получава възнграждение за личен труд. Кога може да ползва данъчното облекчение за инвалид - с ГДД или при изплащане на личния труд всеки месец, до достигане на 7920 лв?
Благодаря!
Това означава,че платеца издава СИС и удържа данък.
Задължението за декл. по чл. 55 е на платеца?

Здравейте!
Самоосигуряващо се лице - съдружник в ООД, отдава под наем помещение  за офис на юридическо лице?
На кого е задължението да подаде декл. по чл.55 за тримесечие? Платеца (юридическо лице) ли удържа данъка, след НПР 10%, за което издава СИС, или получателя на наема си изчислява авансовия данък и си пуска декл. по чл.55?
Притеснява ме че във формуляра СИС изрично пише, че не се издава когато получателя на дохода е декларирал че е самоосигурявщо се лице!!!
Чл.38, ал.9 т.2 от Закон за счетоводство
При липса на доход нямате удръжки, а възстановяване на сумата от работника .

Напълно съм съгласна. Само не мога дса се разбера с програмата за ТРЗ!
Не, няма изплатена заплата. И според мен не би следвало да се включи в справка по чл. 73(6). Притеснява ме само, че все пак фирмата е "основен работодател"?!?
Осигуровките за неплатен отпуск са за сметка на лицето, т.е. лицето ги внася във фирмата и са декларирани с Д1 иД6 всеки месец и са внасяни по сметка на НАП от осигурителя. Тук идва и въпроса - защо като са лични изобщо трябва да минават през фирмата!!! Това ме обърква - няма доход, а има "удръжки"
Т. е за лице, което е било цяла година в н.о. при основен работодател:
 - облагаем доход - 0,00лв
 - удържано ЗОВ - (12*24,40) - 292,80лв
 - годишна данъчна основа 0,00лв
 - авансов данък - 0,00лв
 - дължим годишен данък - 0,00лв
Респективно други лица ако са ползвали неплатен отпуск не би ли следвало здравните им осигуровки(за тяхна сметка) за времето на този неплатен отпуск да се приспадат от общата сума на посочваните в справка по чл. 73(6) ЗОВ?
Здравейте!
Ако служител цяла година е в неплатен отпуск по негово желание и цяла година работодателя декларира и внася здравни осигуровки трябва ли изобщо работодателя му, който е основен да подава за това лице данни в справка по чл.73(6) при положение, че всъщност няма изплатен доход?