Ако не искате да ви виси по сметка Доставчици с дебитно салдо - може да го минете през Доставчици по аванси. А защо не си поискате фактурата?
Да, правилно. Щом заплатите са платени на 28.02, срокът за Д6 само с данъка е днес /25.03/.
Не е необходимо да уведомявате никого. Важно е как ще направите подбора ако съкращавате само част от работниците. При съкращаване на майки на деца до 3години се изисква разрешение от ИТ.
Да, взема се БТВ от предходния месец преди месеца на напускане.
За такава покана за първи път чувам. Бившият служител ли е отправил поканата? Звучи ми доста заплашително. Освен трудовата книжка, човекът трябва да подпише и декларация, че не започнал работа.
Пробвайте с молба за служебно прехвърляне на средствата. Друг вариант е да ги внесете в Младост и да си ги поискате от Изгрев, но вероятно ще се начислят лихви.
Изпитателния срок ако е 6 месеца и ползвал 12 дни платен отпуск - все още можете да го освободите.
Ако имате ТЕЛК имате право на още 6 дни.
Получаването на ПИК въобще не е сложно, напротив! Отивате в НОИ на Стамболийски 62, влизате от главния вход вдясно и не съм сигурна за номера на стаята, но някъде до деловодството беше, си попълвате бланка и ви го издават на място. Дори не се чака. Ако е проблем излизането през работно време е друг въпрос.
В моята програма не ми позволява директно доставчик-клиент и минавам през 499: 401/499 и 499/411
За най-чисто направете протокол, подписан от двете страни.
Напълно вярно е горното, но разрешаването на отпуск зависи от шефа все пак, не от счетоводната кантора. Графика може да се променя. Просто счетоводната кантора, явно са по-строги, за да държат контрол и да няма разпасана работа :)
Да придвижа само! Надявам се въпросът ми не е неправилно зададен?
Здравейте,
Управителят беше в чужбина и определи дневни за командировката си над двойния размер, разрешен с Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина. След отчитане на командировката имам сумата на превишение и съответно трябва да удържа 10% данък. Въпросът ми е: трябва ли и как да го посоча този данък в Д1 и Д6? В Д1 трябва ли да се увеличи т.31 облагаем доход и т.31А начисления данък и съответно да се посочи в Д6 в удържания данък по чл42?
Забравих: Ако случайно му удържите в повече и преведете по сметките на ЧСИ-то, не се притеснявайте, те ще му върнат надвнесеното!
Хубаво е шефът да се подпише, че е одобрил покупката, да не излезе после, че счетоводителя си е решил и си е прибрал парите например.
Все пак най-чисто е да се обадите на ЧСИ-то и да проверите нещата. Но задължително изчакайте писмо за вдигане на запора!
Докато не получите писмо за вдигане на запора за издръжката трябва да удържате и нея, като тя е с привилегия и се удържа изцяло. Така от 450 вадите издръжката /обикновено е минималната ~ 45лв/ и остатъка ви попада в графа "между 300 и 600лв" тогава удържате една трета и пращате по сметките на ЧСИ. Това за децата важи, ако не е разведен!  :smile1:
Фактурите клиентски ли са или от доставчици? Сторнирайте в януари, тази която е дублирана, а другите ги въведете този месец. По принцип за корекции /като случая със сторното/ се подава писмо в НАП, но аз не съм подавала досега.
чл.1 от Наредбата за елементите на възнаграждението определя, че не се дължат осигуровки, а чл24 ЗДДФЛ, че не се дължи данък, освен ако от 01.01.2013 не са ги променили