Здравейте!Във връзка с тази опер. програма, знаете ли всички бланки ли трябва да са подписани с електронен подпис, включително удостоверението от общината?
Здравейте! Ако някой не е регистрирал електронния си магазин навреме, знаете ли какви са санкциите и къде точно са упоменати. Не можах да се ориентирам в Н-18
Здравейте! Ако някой не е регистрирал електронния си магазин навреме, знаете ли какви са санкциите и къде точно са упоменати. Не можах да се ориентирам в Н-18
Здравейте! При подаване на справка по чл.73 ал.1 ми дава съобщение, че справката трябва да бъде в XML, а не txt формат. Някой имал ли е такъв проблем?
Здравейте,
всъщност срок има за корекциите по електронен път. Ако сте пропуснали него ще подадете на място в НАП. След като има причина за това няма никакъв проблем да направите корекция на подадени вече данни.
`
Благодаря! Справих се!
До кога може да се подаде Д1 и Д6 коригиращи за м.7/19. Заплати изплатени м.7/19.
Опитвам се да подам днес, но ми отхвърля с причина - изтекъл срок за корекции 02.09.2019. Въпросът е, че болничния го получавам сега през м.09, и трябва да коригирам и Д1 и Д6. Как ще стане? Ако някой може да помогне, ще съм благодарна.
Какво точно трябва да се декларира в БНБ за сметката в PayPal? В тримесечните отчети каква информация се подава?
Нещо се обърках. Майка излиза в болнични и след това в майчинство. В месеца на излизане м.6/2016 РЗ -261.90лв. клас -1.57лв. отработени дни - 11. /23.95 на ден/
В януари 2019 след майчиството излиза в пл. отпуск 16 дни.  Програмата го смята 409.71 лв.за отпуската. Не мога да разбера МРЗ ли взема за база?
Ще използвам темата да попитам тук. СОЛ се осигурява през ЕТ, който осъществява патентна дейност. За м. 09 само прехвърля осигуряването през ЕООД, което има и полага там личен труд за този м.09. При попълване на табл. 1 и табл.2 в ГДД за физическото лице излиза, че трябва да довнася осигуровките върху този личен труд положен м.09 и облагаемия доход от патентната дейност. Правилно ли разсъждавам?
И аз се интересувам от осчетоводяването.  Мисля че ако се продава на ФЛ в страни членки, това си е дистанционна продажба и тогава до достигане на прага в съответната страна членка се начислява 20% ДДС. Въпросът е прага за текущата година ли се следи или за текущата и предходната. Ако се продава на ЮЛ рег. по ДДС с VAT номер в страни членки - това си е ВОД. Не се начислява ДДС на съотв. основание. Как ще стане регистрацията по ДДС в другата страна членка при достигане на прага?
При мен случаят е същия. Транспортна услуга от фирма извън ЕС. Смятам да издам протокол по чл.117 с 0% ДДС. Не съм сигурна,  в кои колони се посочва в двата дневника. Дневник за покупките в к.10 и Дневник за продажбите к.14 и к.15-0% ДДС.
Във фактурата има посочен швейцарски VAT номер. Него ли да посоча или "9999".
Ако някой се включи с разсъждения, ще съм благодарна.
След като вашата фирма рег. по ДДС купува стока от Китай и за нея получава фактура от Китай, защо на митница вносител на тази стока е вашия клиент за когото купувате тази стока? В МД трябва да бъде посочен вносителя на стоката /в случая вашата фирма/ така ще си ползвате ДК по МД. Издавате фактура за стоката на вашия клиент, той ви плаща ДДС то и си ползва ДК.
Моля за помощ, който се е сблъсквал в такъв казус. Имам две фактури този месец за самолетни билети, купени от БГ фирма. Единия е София - Истанбул-София, а другия е София-Милано-София. Ставката във ф-рите е 0 %- основание чл.36 ал.1 от ЗДДС. И за двата билета ли трябва да издавам протокол по чл.117. Това че са издадени от БГ фирма, ме води на мисълта , че не би трябвало да се издават протоколи, а само да се вкл. ф-рите в Дневника за покупки
 
В Дневника за покупките в коя колона? колона -10 мисля, че трябва да бъде и ДДС -0 в колона -11?
само да уточня, че основанието за 0% ДДС е чл. 36 ал.1 от ЗДДС
При закупуване на самолетни билети София- Милано -София от фирма рег. в България, следва ли да се издаде протокол по чл.117 /във фактурата е  с 0% ддс/
Здравейте! СОЛ осигуряващ се с право на болнични, работи за месеца по ТД за 2 часа, при сумирано работно време по график. Излиза в болнични за 7 дни и си взима болничен само за ООД -то в което се осигурява като СОЛ. Във фирмата, където работи по ТД не представя болничен, защото по график не е на работа в този период. Трябва ли да представи болничния при работодателя си по тр. правоотношение и дали трябва той да го представя в НОИ в случая, че работника не е на работа в този период при него?
Валутната разлика ще се получи когато обръщам изтеглените доларите в лева.
Здравейте! И мен ме тормози подобен казус. Чуждестранен клиент , вземането е заведено в долари по центр. курс на БНБ за деня. Клиента плаща в долари по доларовата сметка на нашата фирма, вземането се закрива. Постъпилите долари се отразяват по центр. курс на БНБ за деня в сметката /тук трябва да има вал. разлика/  Теглят се  по средно претеглен курс в "Каса в долари" и след това се обърщат в лева. Отчита се валутна разлика. Правилно ли разсъждавам?
Здравейте! АЗ имам същия случай като последния. Рег. по ДДС на осн. чл.97а. Извършена услуга към фирма рег. в Швейцария. Сумите се изплащат от търговско представителство регистрирано тук в БГ с ЕИК от името и за сметка на швейцарската фирма. Има издадени сметки за изплатени суми.
Не се начислява ДДС на основание чл.21 ал.2 във вр. с чл.86 ал.3
Въпросите са:
1 Във фактурата коя фирма се посочва швейцарската или ТП рег. в БГ.
2. Фактурата посочва ли се в Дн. за продажбите.
3.  В кои колони трябва да се отрази сумата,