Лично аз до сега съм работила с Едис Асо. Делта Про ми е все още нова и доста непонятна, трудна. Може би защото работя с нея от скоро. Смених програмата поради финансова причина, но понякога евтиното излиза скъпо.  Нека се включи с мнение някой, който работи с тази програма от по-дълго време.
Благодаря много на "tarsia0" за изчерпателния отговор!
в ръководството на програмата е указано само, че при осчетоводяване на Мит. декларация се взима 4531/ 457 Разчети с митница за да излезе полето с контрагента, но така не се вкл. /естествено/ дан. основа при определяне на ддс от  МД в Дн. на покупките
От три месеца работя с тази програма и ми стъжни живота. Има ли някой колега, който работи с Микроинвест Делта Про да ми даде някакви насоки как вкарва МД в ДДС-то. Ще бъда много благодарна.
Благодаря за отговора. Ориентирам се вече.
да, декларацията е подадена по ел. път /пропуснах да обясня това/ от бутон "Коригираща"
Заради това пр.4 ми се наложи да подавам коригираща д-я по чл.92, но като я изпратих и влезнах да я прегледам, не видях да е отбелязано, че е коригираща. Питането ми е дали важи правилото както при ДДС -то -  последно подадената декларация да се счита за вярна или трябва тази отметка да е тикната. Честно казано не видях къде трябва да се отбележи, че е коригираща декларацията.
и мен ме интересуват следните въпроси, не можах да видя в темата точно отговори на тях:
1. наема изплатен на едноличния собств. на капитала на еоод за помещение, което се води на него и  жена му, с кой код се декларира?
2.  частта на жена му от този наем декларира ли се? /нали се подава спр.по чл.73/
3. счет. услуга от еоод на съпругата към еоод на съпруга декларира ли се, когато е по договор за счет. обслужване?
Благодаря! За сетен път ми бяхте много полезна.
да разбирам, че сумата не се посочва в ДПродажби и съответно в СД по ДДС? Отчита се само като приход и не участва в ДДС.
разбирам че е за последния ден от месеца. в такъв случай въпроса ви е свързан с ддс или по принцип? ако става дума за ддс подайте си вярната сума в ддс -то, а следващия месец си извадете тази сума от отчета за март.
за последния ден от месеца ли става въпрос? защото ако не, то сумата се натрупва със сумата от следващия ден в дневния отчет и ако си засечете оборота от следващия ден ще видите, че там са двете суми. друг е въпроса ако става въпрос за последния ден от месеца.
Здравейте. За да не започвам нова тема ще задам въпроса си тук. Услуга за фирма от Швейцария. Бъгл. фирма е рег. по ддс на основание чл.97а. Издава фактура  - посочва чл.86 ал.3 във вр. с чл.21, като основание за неначисляване на ддс. Въпроса ми е тази сума вкл. ли се в СД по ДДС и в Дневника за продажби, и ако "Да" в кои колони и на кой ред.
в случая, договорът по чл.111 става основен и трябва да се промени основанието, така че колегите са прави.
Искам да Ви попитам, във връзка с въвеждането на режима "касова отчетност" по ддс, ще трябва ли да се отпечатват нови фактури, които да съдържат тази отметка?
Благодаря за споделеното мнение!
да, всъщност в банк. извлечение пише "по договор за дарение"
здравейте! обезщетението за неизползван отпуск база е последния месец, в който имате най- малко 10 отработени дни. Брутното възнагр. с постоянен характер се дели на реално отработените дни. 
Изплатените обезщетение  при прекратяване на договора се записват на последните страници на ТК. това е най- общо казано. дано да съм ви била полезна.
Здравейте! Имам следния казус: доктор рег. по ДДС по чл.97а получава по банк. път пари дарени "за покриване на разходи за участие в конференция". Как следва да се оформи това? Според мен няма връзка с ДДС -то,  трябва да се подаде декларация от доктора за дарението на сумата в двумесечен срок и да се заплати данък в-у дарението. Дарението е направено от фирма, която се занимава с разпространение на лекарства. Ще се радвам да чуя вашите мнения!
работя също с програмата на нои. в "параметри" попълвате данните на ЕООД-то и мисля в Пр. 15 автоматично излиза Булстата на фирмата.