Хайде пак: лекар ,съдружник-управител по решение на ОС  в ООД се осигурява по ДУ/защото възнаграждението и осиг.са разход/. Другите трима лекари съдружници са на ТД. Как да се осигурява управителя за положения личен труд като лекар .Не желае да е самоосигуряващ, иска си заплата всеки месец и командировъчни като останалите. Не могат да назначат друг защото изискването на здравна каса е да е лекар. Може ли да има и ТД във фирмата за да си работи като лекар и без това не прави нищо като управител.Дайте съвет?
Извинявам се ,че ви ангажирам ,но не сме по ДДС и не сме издавали такава фактура. Трябва ли в нея да фигурира ДДС като сума или не. Общата стойност която сме получили е 160 и са си удържали 10% дан- крайна сума 144.
 Във фактурата се вписва  : само 160,00лв и посочено с обратно начисление на ДДС ?

забравих да пиша ,че не сме рег. по ДДС
  Фирмата ни предаде на вторични бракувания ни лек автомобил. От вторичните ни изплатиха 144 лв и ни издадоха един документ наречен  покупко - изплащателна сметка.
Проблема е че тази сметка е на името на управителя и фирмата не фигурира в нея. Освен това пише ,че сумата е 160лв но е удържан данък по чл 13 ал 1 т 2 от ЗДДФЛ. Ама нали е на фирма, това правилно ли е? Аз имам само едно ПКО за парите. Ние като фирма трябва ли да му издадем ф-ра за предадения а-л и получената сума?
Благодаря за отговора-и аз така съм го подавала
Май има проблем управителя У да сключи ТД със себе си. По указанията на НАП  собственикът на ЕООД категорично не може да сключи ТД със себе си-ако извършва дейност различна от управление  ще е СОЛ с  личен труд.
Благодаря за отговора. Т.е. всеки месец Д1 за ДУК и Д1 за втория тр.договор.
 ЕООД със собственик на капитала лицето Х.  Х сключва  ДУК с лицето У за управление на дружеството  и  същият е вписан в  ТР като управител/в Д1 е с код 10/ . Лицето У има  и тр. договор в друга фирма на 8ч.
1. В ЕООД като управител получава и се осигурява на МОД за икономическата дейност. От двете места осиг.доход е над максималния.
2.В същото време  освен като управител по ДУК  лицето "У" ще работи  и като лекар в ЕООДто  с различна заработка всеки месец.
Как да се оформят получените суми като лекар/върху тях няма осигуровки/.
Необходим ли е и друг договор с лицето  У?
В ЕООД собственика е назначил друго лице по ДУК което получава и се осигурява върху МОД за икономическата дейност. Лицето има и трудов договор в друга фирма и заедно с ДУК надхвърля максималния осиг.доход. В същото време лицето упражнява и личен труд като лекар невролог в ЕООДто и всеки месец има различна заработка. Как трябва да се оформи като заплащане този личен труд./лицето е пенсионер/
ООД-то  е лечебно  заведение с двама лични лекари, Управителят пътува за да преглежда в близко населено място.
Моля за малко помощ. ООД с 2ма съдружници лекари. Единият е управител по ДУК в ТР и се осигурява и получава заплата по ДУК . Управителя работи като лекар в града  и пътува до съседно населено място в наета здравна служба и извършва прегледи, които документира. Командировъчните му  и горивото/с негов автомобил/, разход ли са на фирмата и облагат ли се като приход на управителя..