Знае ли някой как се подреждат трудовите договори в делата, които се предават в НОИ при заличаване на дружество. Говорих с две служителки от архива. Едната каза, че не се подреждат хронологично, а само по азбучен ред. Другата каза, че хем се подреждат хронологично, хем по азбучен ред. Моля ви за мнение, ако вече сте минали тази процедура.
Българска фирма купува стоки от Турция и после ги продава на фирма от Китай. Транспорта се осъществява директно от Турция за Китай. Може ли да кажем, че БГ фирмата извършва износ и фактурата да е с нулева ставка на ДДС. Какво ще е основанието за неначисляване на ДДС? Има ли някакви митнически ангажименти БГ фирмата?
Ако нямаме продажби през месеца, подава ли се нулев одиторски файл?
Дружество е направило подобрение на нает офис, чиято стойност е под 5000 лв. Освобождава офиса и оставя въпросното подобрение като дарение. Изминали са 2 г. Следва ли да се направи корекция по чл. 79, ал. 1 от ЗДДС?
Много благодаря за разасненията! Считам, че основния разход по фактурата е социален, тъй като в социалната политика на фирмата е записано, че за всеки рожден ден на лицата се правят подаръци за определена стойност. Значи ли това, че ДДС-то, с което се самооблагаме, трябва да закрия срещу социален разход също? И съответно в края на годината ДДС да се обложи с 10 % данък в-у социалните разходи?
Имаме фактура от Гърция за закупен подарък на служител, което е вид социален разход.  При самоначисляването на ДДС по чл. 84 ЗДДС не използваме данъчен кредит (с плюсовия протокол), а само се самооблагаме (с минусовия). Въпросите ми са:

Как да закрия ДДС-то от самооблагането? То не се нетира с ползван данъчен кредит, както обикновено и ще трябва да отиде на някакъв разход.

Въпросният разход признат ли ще е за данъчни цели? Ако не, на база на коя точка от чл. 26 от ЗКПО?
С какъв софтуер ги изготвяте тези файлове във формат XSD?
Аз бих спорила, че цялото време от целия му ден е насочена към управлението и развитието на дружеството и всяко пътуване с градския транспорт е за благото на фирмата! :)
Въпроса е как се доказва каква част е за фирмата и каква за лично ползване?
Управителя на дружество купува карта за градски транспорт, която ще се използва както за дейността, така и за лични пътувания. Какви са особеностите в данъчното третиране при положение, че:
- Управителя няма писмен ДУК, съответно не получава възнаграждение;
- Няма други назначени лица във фирмата. Тоест той си е сам.
Българско дружество има договор с Китайско такова за разработка на софтуер. След издаване на фактурата, сумата е платена в по-малък размер. Обяснението е, че от нея са били приспаднати следните китайски данъци: - Urban Maintenance and Construction Tax - 5 %; - Local Education Surcharge - 2 %; -   Education Surcharge - 3 %; - Value-Added Tax - 6%. Въпросите ми са: 1) Тези данъци от българското дружество ли са реално дължими? Не са ли задължение на китайския контрагент? 2) Има ли начин за в бъдеще да ги избегнем? 3) Как да закрием счетоводно неплатената част от фактурата? 4) Може ли да ги приспаднем с данъчната декларация от корпоративния данък?