Дали е прието държавата да поеме 60% от заплатите на служителите, които са заплашени от съкращения заради извънредното положение? Не успях да открия нищо официално, само статии по вестниците.
Здравейте, надявам се да получа насоки по следния казус
Придобит е ДМА под формата на финансов лизинг с опция за закупуване в края на периода.
В края на периода ръководството решава, че няма да упражни опцията за придобиване.
ДМА първоначално е заведен и амортизиран като в амортизируемата стойност е включена и остатъчната стойност по лизинга. В края на периода е напълно амортизиран.
1. В сметка 159 остава остатъчната стойност на ДМА. Трябва ли до отчета приход, за да я приключа? Дт. 159/ Кт. гр.70
2. Може би е допусната грешка, че към амортизируемата стойност е включена и отчетната. Трябва ли да сторнирам начисления разход за амортизация? Ако да, трябва ли да се връщам и в минали отчетни периоди или мога да го направя в текущия?
Представям си го
Дт. 603/ Кт.241 -остатъчната стойност
241/гр. 20 - цената на придобиване без остатъчната стойност
159/гр. 20 - остатъчната стойност

 
Аз също бях на това мнение. Но в бланката на ГДД е посочено "Вписва се авансово удържания и/или внесен през годината данък от работодателя по реда на чл. 42 или чл. 49 от ЗДДФЛ". А в справка по 73, ал.6 графа 7 се казва "Авансов данък по чл.42 ЗДДФЛ. И понеже стои в основната част на справка 73,6, почнах да се колебая. За едно лице имам по-голяма разлика. Не знам при онлайн подаване коя сума дърпа...? Изравняване е направено в 01/2020
Привет, чисто практически може ли да ме ориентирате сумата от коя графа в справката по чл. 73, ал, 6 от ЗДДФЛ кореспондира с данъка по ГДД - приложение за трудови договори. Графа 7 аваносов данък по чл.42 или графа 22 /последен ред/ общ размер на удържания данък?
Моите суми на ДДС за възстановяване съвпадат с тези на НАП. Странно ми е, че задължението за м. 12/2019 е по-малко от очакваното /справка в ДОС/. От НАП ме увериха, че няма да се излъжат и да ми възстановят повече. За късмет или не, фирмата в момента е в ревизия, така че и това не ме притеснява, проверката щяла да е по-лека, пък да видим.
Ходих до НАП и ме посъветваха да попълня искане по чл. 129 за цялата сума от м.9, 10, 11, пък те щели да направят проверка и да прихванат. Не открих искането в електронните услуги. Дали може да се подава онлайн?
Сума, която е равна на резултата за м. 12 след приспадане на ДДС за възстановяване само от м.11 и минус разликата за довнасяне. Т.е. не са признали ДДС за възстановяване от м.10.
Благодаря за отговора.
Какво бихте ме посъветвали? В момента не мога да проверя и каква е точната сума за възстановяване, тъй като една част е взета предвид за приспадане в м. 12. /Това виждам в данъчно-осигурителната сметка през ел. услуги/
Моля за съвет по следния казус:
м. 09/2019 - 10 лева ДДС за възстановяване по СД
10/2019- 500 лева ДДС за възстановяване по СД
11/2019 - 1000 лева ДДС за възстановяване по СД
12/2019- 2000 лева внасяне, като съм посочила 1500 лева, че се приспадат в клетка 70 и се внася разликато от 500 лева
Тези 10 лева от м, 09 съм ги забравила и реших, че ги оставяме така

Обаче за м. 12 в данъчно-осиг- сметка не са взели предвид тези 500 лева от м.10
От НАП казаха, че сме влезли в процедура по възстановяване и да си попълним искане по чл. 129 от ДОПК, за това така се е получило. Странно е, че са приспаднали тези от 11, но не и тези от м.10

Въпросите ми са:
1. Не е ли правилно да ми приспаданат ДДС от 10/2019 /спазила съм срока/, а 10-те лева от 09/2019 да си останат?
2. Мога ли да подам искане онлайн или само на място се подава?

Предполагам, че не е необходимо възложителят да е непременно осигурител . В случая вероятно не става дума за упражняване на дейност по занятие , а еднократна услуга между две физически лица. В указанията на попълване на Приложение 3 / най-накрая, мисля / е подчертано, че получателят на доходите не е необходимо да пише от кого ги е получил, а да посочи само сумата.
Точно така. Еднократна услуга и получателят иска да си плати данъка. Попълнила съм общата сума в графата "суми от платци, които не са предприятия или самоосигуряващи се". Просто съпоставях как би било, ако сумата е получена от ЮЛ и започнах да се колебая дали се дължат осигуровки и в нашия случай. Иначе лицето получател през цялата година е осигурено по ТД и не е внасяло ЗО за своя сметка.
Тази година няма ли Декларация по чл.50 с баркод или аз нещо немога да се ориентирам
И аз не открих. Явно, за да стимулират ползването на ПИК код и подаването онлайн.
Става въпрос за еднократна услуга през 2019 г. - зидарска услуга. И двете лица идея си нямат от осигуровки и данъци :) Възложителят не се е регистрирал, дори и да е трябвало. Изпълнителят трябва ли нещо да довнесе за своя сметка сега? 
Привет! Попълвам ГДД на ФЛ, което работи по трудов договор и е получило хонорар за строителна услуга от друго ФЛ /не е самоосигуряващо се и не е търговец/. Ако услугата беше платена от фирма, щеше да му се дължат и осигуровки, тъй като лицето е осигурено по трудов договор и не е на максимума. Започнах да се чудя, в случай че хонорарът е платен от друго ФЛ дължат ли се някакви осигуровки, които да се довнасят с ГДД?
Здравейте,
Дали знаете как се възстановяват здравноосигурителни права след пенсиониране на лице, което е подало декларация, че живее в чужбина и няма да се осигурява в БГ.
През 2014 съм подала заявление, че живея в трета страна постоянно и няма да се осигурявам здравно в БГ. Август 2018 се пенсионирах в БГ - минало е повече от година. При справка в НАП има съобщение "Лицето е с прекъснати права" и стоят задължения за целия период. Ако можете да ме насочите, преди да започна кореспонденция с НАП.
Много благодаря за отговора. За 2020 имам самоосигуряващо се от 10години насам  и ще трябва да наваксам с информацията.  :wink1:
Отдавна не ми се е налагало - Може ли да споделите какво се носи в НОИ, за заверка на осигурителната книжка - ПН, ГДД, нещо друго? Всяка година ли трябва да се заверява? Няма ли да отпаднат тези книжки вече
Здравейте, свързан казус. Лице е назначено по трудов договор и в момента ползва отпуск по майчинство. В същото време регистрира ЕООД, където е съдружник и управител. Започва дейност от 01/2020, Подава декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице за рискове инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт.
1. Ще продължи ли да получава майчинството си? Трябва ли нещо да се подаде към НОИ?
2. Може ли да полага личен труд в дружеството си без да получава доход за това? И дали процентът, на който се осигурява има отношение по този въпрос.
Преглеждах общите условия по такава застраховка и има много изключения. Въпросът ми е дали в практиката някой колега му се е налагало да се възползва от застраховката си и по какъв повод е било. Чисто практически ме интересува в какви случаи застраховката е била полезна.
Здравейте, някой да му се е налагало да използва застраховката си? Интересува ме в практиката какви искове би покрила? Има ли смисъл от нея или изключенията от покритието са повече. Благодаря предварително!
Колеги, някой има ли опит с подобна данъчна проверка? Това са справките, които ми изискват. Има ли откъде да си изтегля тези таблици?
1.6. Сд - 46 - ДЕКЛАРАЦИЯ - №6 ЗА ЛИКВИДНИ И ИЗИСКУЕМИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ТРЕТИ ЛИЦА.doc
1.7. Справка № 13 -стоков поток.xls
1.8. СПРАВКА №7 -АДРЕСИ,ОБЕКТИ СКЛАДОВЕ.doc
1.9. СПРАВКА №9 -адреси,доставчици.doc