Здравейте, имам питане към вас понеже от доста четене изобщо не му хванах края.

Фирма ще командирова служител в Исландия за инсталиране на тренажори. Самолетни билети, хотел както и всички свързани разходи ще бъдат поети от работодателя. Командировката е за 20 дни. При сключване на ТД с служителя кода по ЕКАТТЕ е 0-ли. Трябва ли да подаваме доп. споразумение с код промяна по чл. 121а ал.1 т.1 от КТ
Здравейте,

В разговор с НОИ ни обясниха, че щом има продължение в нашия случай за сметка на работодателя са 14-16 , а останалите са за сметка на НОИ. Без значение какво е заболяването важното е да няма прекъсване.
Здравейте,

Лице е представило първи болничен за дните 14-15.11 , след това му издават втори болничен (продължение ) за дните 16.11 - 23.11.

Според мен за сметка на работодателя са дните 14-16.11 , но колежка твърди , че това са два отделни болнични макар и с продължение.
Какво мислите ?
Здравейте,

Дали можем да назначим лице с 50% ТЕЛК на срочен трудов договор.
Става въпрос за сезонен работник, който да бъде назначен по чл.114 , за периода декември - април.

Дали ще има проблем с прекратяването на договора ? Моля за мнения.
Правя протокол за постъпване на работа - ТРЗ програмата ми да генерира и там отбелязвам. Конкретно часа съм виждала да се отбелязва и на самата справка от НАП при подписването и от лицето.

Много Ви благодаря. При бъдещи такива назначавания ще пишем и часа на постъпване.
Това е важно и не виждам защо мислите, че може да има глоба. Аз лично, когато сключването на договора, справката от НАП и постъпването на работа са на една и съща дата отбелязвам и часа при започване на работа на лицето.

Къде отбелязвате часа при започване на работа ? Мен ме притеснява ако да речем ИТ сега реши да проверява този договор да не каже, че лицето е работило без ТД , но то всъщност не е така.
Здравейте,

Фирма на 20.12.2021 г. назначава на срочен договор до 10.04.2022 г. по чл.114  лице. Дата на сключване на договора е 20.12.2021, лицето постъпва на работа на 20.12.2021 г. веднага след като уведомлението в НАП излиза и се подписва. Хипотетично ако Инспекцията по труда е ходила на проверка в деня на подписването на договора и постъпването на лицето и лицето е било на пистата (работното място) то е с заверен договор от НАП.

Въпроса ми е след време ако ИТ реши да проверява въпросната фирма и изиска документи за това лице дали ще направи проблем и евентуално да има глоба ?
Това инженерно обслужване попада ли в чл.21 ал.4 буква б

Не
Здравейте,

Фирма предоставя услуга (инженерно обслужване) в Ирландия.
Фактурата не подлежи на начисляване на ддс в България , като основание  посочвам чл. 21, ал.2 (доставки на услуги с място на изпълнение на територията на друга държава), чл. 53 обратно начисляване.
Сумата е отразена в к.5 на vies декларацията и клетка 17 в справка-декларация.

Правилно ли разсъждавам ?
Здравейте,

Правилно ли изчислявам болничен за месец август на лице , което е ползвало и платен годишен отпуск.
Брутна заплата 2091,91 лв Основна заплата 1344.72 лв, клас прослужено време - 48.41 лв.
Лицето е било в отпуск три дни.
Болничния е в размер на 5 дни, т.е отработените дни за лицето са 15 .

Възнаграждение 1393.13 : 15 = 92.88 лв
92.88*3*70% = 195.04 лв за болничен за работодател.
Много ви благодаря !
Няма какво да повлияе, нали се в същия месец, т.е. няма проблем с ДДСто. Ясно е, че е техническа грешка, дори не го коментирайте, шансът да го забележат е малък

Много ви благодаря !
Не съм имала точно такъв случай, но при една проверка за възстановяване на ДДС проверяващата установи разминаване и ми прати покана за корекция. Отключиха ми периода, коригирах и проверката приключи.

Тъй като проверката е за възстановяване на ддс се притесних дали това по някакъв начин ще повлияе. Много ви благодаря.
Здравейте, от НАП ми изпратиха Искане за представяне на документи и писмени обяснения. Като започнах да сканирам документите, установих, че на една фактура за продажба към чуждестранен клиент съм отразила дата 30.06.2022 , вместо 15.06.2022 г.

Някой имал ли е подобен случай, какво да очаквам ?
Здравейте,

Фирма , с основна дейност детски атракциони закупува от Нидерландска фирма билярдни топки и щеки за билярд. Фирмата има валиден VAT Номер. В такъв случай издавам протоколи по чл. 117. В Дневника за продажби го отбелязвам като ВОП, а в дневника за покупки ,,Доставки, ВОП и внос с право на пълен данъчен кредит".

Правилно ли разсъждавам ?
Здравейте,

Можем ли да назначим лице по чл. 114 , като в договора да запишем, че дните ще се определят ежемесечно. Характера на работа е такава, че един месец може да работи например 5 дни, друг месец 15 и т.н , не можем да направим и точно определен график.
Като заплащане брутното възнаграждение може ли да е впише да е дневно в размер на 34,32 лв. Определям го 4,29 * 8 ( съгласно ПМС № 37/24.03.2022 г.).
Здравейте,

Работата е извършена през месец май. Аз също смятам, че не се дължат осигуровки, но исках да сверя часовника и все пак ако съм в грешка да направя корекция на декларациите за юни докато съм в срок.
Здравейте,

На 01.05.2022 г. е сключен граждански договор с лице , като нетното възнаграждение дължимо по договора е в размер на 424 лв.
За месец май лицето е било безработно и съответно съм начислила само данък.
Хонорара по договора е платен на 13.06.2022 , но към тази дата той вече е сключил ТД , считано от 01.06.2022 г.

Въпроса ми е към този ГД дължат ли се осигуровки , тъй като датата на плащане е през месец юни или се дължи само данък ?
Съставяте си протокол, включвате го в дневник продажби като ВОП, в дневник покупки без раво на ДК.

Много Ви благодаря.
Подаръците са под формата на гривни.
Здравейте,

Закупени са от Амазон подаръци за служители. Подаръците ги завеждам като непризнат разход, но тъй като фактурата е от Италия трябва да пусна и протокол. В коя клетка в дневниците за ддс трябва да влезе разхода и какво трябва да бъде основанието за неначисляване на ддс.