Здравейте,

В момента съм в майчинство за отглеждане на детенце до 2г. , детето прави 2г на 01.08.2024. Сега забременях с второ бебче, като термина ми е през 2025г. 

Въпроса ми е- тъй като няма да ми се застъпват болничните. Как ще се изчислява майчинството? А ако веднага изляза в болнични без да се връщам на работа взема ли се периода по време на майчинство или се изчислява на база дохода преди излизане с първото дете?
Здравейте,

Предстои ми да изляза по майчинство.
Имам един апартамент, който отдавам под наем и попълвам всяка година данъчна декларация за доходите.
От сега нататък ще има ли проблем да получавам майчинство  и наем всеки месец и дали има ограничение до какъв размер трябва да бъде наема.

Благодаря ви!
Здравейте,

Служителка ражда своето дете на 03.11.2023 г. , може ли да подаде декларация за ползване на данъчно облекчение за дете (тя си е работила до болничния 45 дни преди раждане и съответно са удържани ДОД за месеците) или само бащата може да подаде декларация за данъчно облекчение пред своя работодател ?
Здравейте,

Започнах да публикувам отчети на фирми в ТР , но без да искам на едната изпуснах да прикача пълномощното. Подавам от името на съставител на отчета. Мога ли да подам нов отчет ?
 ?
Нищо не бих правила в такъв случай. ДДС-то и данъчната основа нали са точни?

Здравейте, да точни са . Абсолютно всичко е коректно, просто номера нещо е станало и е прескочило ..

Това дали би създало проблем при евентуална проверка
Здравейте,

При осчетоводяване на касов отчет за месец юни установявам, че отчета за месец април е влязъл в дневника за продажби с номер 88, а отчета за май е влязъл с номер 91 .. станала е някаква техническа грешна и е изпуснало 2 номера.

Как се процедира в такъв случай ?
Точно гледам един отчет и е , както го описва m.inkv . Оборот Б включва ДДС-то.
И мен това ме обърка в началото дали оборот Б включва ддс-то или не.

И затова последва въпроса ми дали за фирми нерегистрирани трябва да го събирам, но след вашия отговор , че го описвам правилно съмненията изчезнаха. Благодаря Ви !
Здравейте,

Може ли съдействие за касовите отчети кое какво е :
*Оборот ,,Б" - това е сумата на нетния оборот + ддс-то .
*ДДС*Б - това е самото ддс.

При осчетоводяването на касовия отчет в счетоводна програма 703 + ддс = оборот Б ?

При фирми нерегистрирани по ддс , също ддс-то е показано на отделен ред, но там при осчетоводяване на оборота също взимаме сумата по Оборот Б (не вадим ддс-то).

Така ли е правилно да се процедира ?
Здравейте,

За месец март е пуснат месечен касов отчет за периода 01.03.2023 - 31.03.2023 , но не е отчело оборотите от 31.03.2023 г. (става дума за 2 лв) и така фикса е ощетен с 0.32 лв . Чудя се да ги добавя ли тези 2 лв към месечния отчет за месец април ?
Или трябва да уведомя органите, които да  предприемат  действия за промяна на задължението за съответния данъчен период.
Здравейте,

Имам лице по чл. 114 във връзка с чл.68 ,ал. 1 , т.1 срока беше до 15.04.2023 г. Тъй като работодателя реши , че лицето ще остане на работа не съм подавала ДС за промяна в срока, обаче сега като ми изпрати графика на лицето то има 2 работни дни за април.

Изхождам от чл. 69 ,,Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна."

Как да постъпя в тази ситуация, според мен е трябвало да подам ДС , че договора от срочен става безсрочен ..
На мен също не ми се занимаваше ако трябва да съм честна. Но реших да попитам дали някой от вас е имал такъв случай и как сте процедирали.
Здравейте,

Фирма регистрирана по ддс получава всеки месец фактура за ел. енергия от Електрохолд. В данните за фирмата не е бил вписан ддс номера , а само ЕИК. Колежката обаче е осчетоводявала фактурите с право на ДК , как ще е по-правилно да постъпя - да ги сторнирам и осчетоводя отново без право на ДК или при евентуална проверка няма да имаме проблем с тези фактури.
Става дума за фактури за периода 07 - 10 м. 2022 г. От месец 11.2022 вече е вписан ддс номера на фирмата.

Как бихте постъпили ?
Здравейте, използвам и аз темата. При нас също служителите подписват само фишовете си за да не виждат заплатите на колегите си .

Дали трябва да имам общ РКО за общата сума на заплатите или подписите са достатъчно доказателство, че заплатите са платени и няма нужда да пиша какъвто и да е ордер а директно да си направя осчетоводяването 421/501 .
Здравейте, направено е плащане по банка на 30.01.2023 г, в нарушение ли ще е ако издадем фактурата с дата 01.02.2023 г. ?

Чета, че срока за издаване е 5 дни, но никъде не намирам да пише изрично , че трябва да е в същия месец. Моля за мнение.
Здравейте,

Имаме самолетен билет за командировка. Фактурата е издадена от OY SRG Finland , Релацията е София - Варна, като те са посредници а полета се осъществява от BG Air. В такъв случай трябва ли да самоначислим ддс.
Здравейте,

за м.декември данъка е в размер на 1 335, 91 лв.
Данъчни облекчения за деца  е 1662 лв.
т.е крайния резултат ми е ( - 326,09 ) лв.

Може ли помощ как трябва да отразя сумите в Д6 и как всъщност трябва да осчетоводя данъка ?

Здравейте,

Лице на което е отправено предизвестие за прекратяване на ТД по чл. 328, ал.1, т.3 (Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 ; при намаляване на обема на работата;).

Има ли право на обезщетение за безработица в размер на 60% ?

Лицето не е било на борсата в предходните 3 години,
Здравейте,

ГД е сключен на 02.09.2022 г. , срока е до 01.12.2022 г. Приемо-предавателния протокол , в който е описано каква услуга е извършил служителя и плащането по ГД са с датата 05.12.2022 г. Лицето се осигурява над 3 400 лв и е попълнило декларация , че желае да му удържим данъка.

Мога ли в програмата да го кача договора само в ноември, тъй като тогава реално е извършил услугата?
В декларацията, където декларира дохода от трудовите си правоотношения кой месец трябва да запишем ноември или декември ?
Здравейте,

Моля, за коментар по следния казус -  служител работи в столично училище като учител по физическо възпитание и спорт на основен ТД за 8 ч.
Наш клиент стартира дейност ,,Ски училище" и иска да го назначи на втори ТД за събота/неделя на 4 ч до средата на април (тогава свършва ски сезона)
Но така се нарушава почивката, мислех си ако попълни ,,Декларация за работа повече от 48ч." дали би било достатъчно .. Вие как бихте постъпили ?
Здравейте,

Открих дублиране на номер на протокол за ВОП за минал период . Мога ли да сторнирам протоколите и в текущия месец да ги включа с правилните номера ?