Здравейте, тези дати се попълват при откриването на нов период в самата програма. Това е датата на която са изплатени заплатите. В самия файл , който се изпраща към НАП датата на Д6 е края на месеца.
Здравейте,

При попълване на декл. 6 в програмата (работим с бизнес навигатор заплати) в полето Декл.6 дата на изплащане за м.07 е попълнено 07.07.2021 , вместо 11.08 ;
а за м.08 - 11.08 , вместо 16.09. .

Как да поправим тази грешка ?
Здравейте,

Не сме удържали данък. Сумите са платени по издадена фактура от нотариуса и договор за правна защита от адвоката
При покупка на стока от друг град в България, може ли да се включи цената на Спиди, камериерката услуга е за наша сметка при запринождавала на стоката в магазина?

Здравейте, няма значение дали е внос или не е. Куриерската услуга си влиза в цената на стоката.
Здравейте,

Фирма е платила през месец септември хонорар на адвокат и нотариус. Трябва ли да се подава декл. чл.55 или само декл. чл. 73
Здравейте,

Когато в едно банково извлечение датата на трансакция и вальора са различни, коя дата е по-правилно да се ползва при осчетоводяване на банковото извлечение ?
Здравейте,

На 26.07.2021 г е издаден касов бон за 60 лв за ползвана услуга, но фактурата е издадена на 02.08.2021 г.
Фактурата не се ли издава до 5 дни от датата на плащане или се бъркам ?

Здравейте,

Служител е пътувал с личен автомобил. Предоставил е фактура за гориво на стойност 61,86 лв с ддс, а в сметката на полагащите се пътни, дневни и квартирни пари е записано , че за комадировката е изразходил 28 л * 2.12 = 59.36 лв и това му е преведено. Как да осчетоводя разликата ?
Здравейте,

Имам лице което работи на 2 ТД и представя болничен лист както при основния работодател, така и при втория (при нас). Има ли някакви особености около подаването на този болничен или всичко си е както е попринцип.
Много Ви благодаря!
Не сте ли написали за коя година ползвате? Ако не сте са за 2021 г.

В самата молба за отпуск ли трябва да напиша ?
Здравейте,

През 2019 съм ползвала 7 дни отпуск, т.е имам оставащи 13. През 2020 съм ползвала 10 и имам 10 дни оставащи. И съответно за 2021 ми се полагат 20 дни. Общо 43 дни дена.

Досега съм ползвала 18 дни , 2 пъти по 9 дена. Реално може ли да се каже че 2019 съм я изчистила и ми се полагат 20 дни от 2021 и 5 дни от 2020 ? Или аз не смятам правилно ?

Подайте си Д1 и Д6 няма да има проблем
Е, нали още по първия ГД има осигуровки. Значи 'е' осигурен на друго основание.
Пък и сулмарно не минават 3000... (освен, ако няма и друг доход за месеца)
По-голям проблем щеше да е, ако не е осигурен на друго основание и в началото на месеца е ГД за 300 лв, после по-големите.

Ами договора при нас е сключен за период 25.05 - 31.08 , докато при другите работодатели са сключени от Юни. Аз за месец 05 съм го подала , че не е осигурен на друго основание. И това се чудех дали за този месец в променливи данни на програмата да добавя, че е осигурен на друго основание.
А имам и лице, което от 1 Граждански договори за юни е получило 1100 лв, 2ри 300 лв, а при нас 720 лв.

Въпроса ми е поставям ли отметка, че се осигурява на друго основание или не ?
Като подавам заплатите и лицата, които са с хонорар над МРЗ - представителните разходи , влизат в Д1
Здравейте,

Имаме назначени учители на граждански договори с период 1 месец за екскурзии.
Някои учители обаче , не могат да си дадат точното брутно възнаграждение по основни ТД и ми дават ориентировъчни , с които виждам, че са доста под  3000 лв. Дали ще е проблем да ги подам така ГД без да вписвам сумата от ТД.

Благодаря Ви, и аз смятам , че е най-добре да изчакам болничните черно на бяло и тогава да подавам, все пак съм и в срок и няма от какво да се притеснявам. Просто исках да сверя часовника.
Здравейте,

На 15.07 служител , който излезе по майчинство ми изпрати 2 болнични листа с дати:
22.06 - 29.06 , с дата на издаване 13.07 (преносване на бебето)
30.06-10.08 , с дата на издаване 06.07(раждане)

При подаването им от НОИ ми ги върнаха, защото лицето е със сменена фамилия, но не ни е уведомила и при нас си стои с моминската. В болничните листа също е със старата си фамилия.
Свързах се с нея и се разбрахме да се свърже с лекарите издали болничните листа , да сменят фамилията и да ги подадем отново. Мисля , че това беше най-удачния вариант.
Днес се е свързала с едната и лекарка, но тя е в отпуска. Сестрата е променила фамилията, но лекарката не е разписала болничния лист. Ако някой се е сблъсквал с подобен казус може ли да ми каже дали е удачно да подадем болничния лист така с новата вече фамилия щом е сменена в системата или при такава промяна има и промени по номера на самия болничен и ще  е по-добре да изчакаме лекарката да се върне и да разпише болничния. Все пак в понеделник (26.07) ще си бъдем в срок за подаване на прил.9 тъй като срока в нашия случай е до 10.08

Вие как бихте постъпили ? Моля за съвети ?
Здравейте,

От НАП възстановиха ддс , но от сумата са прихванали 1.60 за лихви по дължими осигуровки.
Как трябва да запиша правилно счетоводната операция ?