Здравейте, искам да попитам произведената продукция от пшеница и ечемик през 2022-2023г, , която   се използва за семена през следващата стоп година 2023 - 2024г къде се посочва в Справка декларация за отчетена загуба. Включват ли се разходите за ремонт на селскостопански машини,
като разходи за материали.
Здравейте, физическо лице работи и се осигурява като земеделски производител и управител на ООД. След промяната на минималния осигурителен доход на ЗП, общият размер на осигурителния доход надмина размера на максималния осигурителен доход. Според мен трябва да продължи да се осигурява като ЗП на 780 лв. и да се намали осигурителния доход като управител в ООД. Правилно ли е това?
 За 2021г съм ползвала преотстъпен данък : Дт с/ка 452 / Кт с/ка 117 - 22 600лв,
Месец 01.2022г е закупен ДМА                           Дт с/ка 204 / Кт с/ка 401 - 70 000лв - цена на придобиване.
В СчАП и ДАП съм го завела с цялата стойност 70 000лв с амортизационна норма 20%.
В данъчната декларация за 2022г се посочват само набраните амортизации и не се преобразува резултата.
Вярно ли е това??
Облагам се с приспадане на 60% НПР. Просто се използва тази сметка в оборотната.
Здравейте, регистриран съм като земеделски производител - физическо лице, имам регистрация по ЗДДС.  Мисля да купя лек автомобил на името на съпругата си от неразпределената печалба от минали години. Достатъчно ли е да се отрази в кредит на разплащателна сметка и в дебит на неразпределена печалба.
Физическо лице регистрирано по ЗДДС по ЕГН получава писмо от НАП, че служебно е пререгистрирано по Булстат. Фактурите, които ще издава трябва ли да почнат от 0000000001 или може да се продължи номерацията?
Здравейте, може ли някой да каже какви  счетоводни  статии се съставят за преотстъпен данък  на зп, за закупен дма?
Здравейте, може ли със закупен ДМА през 2021г да се ползва преотстъпен данък по ГДД за 2021г?
Какви са условията за ползване?
Здравейте,
физическо лице регистрирано като ЗП  и с регистрация  по ЗДДС, отдава под наем земеделска земя, която по НА е закупена от него, но е семейна собственост . Трябва ли да издава фактура за получения наем?
Физическо лице регистрирано, като земеделски производител с регистрация по ДДС, издава протоколи за произведена енергия от собствена фотоволтаична централа. Трябва ли да се начислява ДДС в тези протоколи и съответно да се включват в Дневника за продажби по ЗДДС.
Физическо лице има изграден фотоволтаичен парк на покрива на собствена  сграда. Къде се посочват приходите от продажба на ел енергия  произведена от възобновяем енергиен източник в ГДД по чл 50 от ЗДДФЛ. Какъв размер са признатите разходи.
Здравейте, работник с прекратен трудов договор по взаимно съгласие и с осигурителен стаж 1г и 10 м има ли право на обещетение за безработица от бюрото по труда?
Уникредит лизинг минава ли за кредитна институция?
Здравейте,
физическо лице, регистрирано като земеделски производител има лизингов договор, задължението по който е над 40 000 лв. Трябва ли да се попълва Приложение 11 ( за получени кредити) към ГДД по ЗДДФЛ?
При продажба на леща собствено производство, земеделския производител трябва ли да начислява ДДС, тъй като няма посочен код в приложение 2 към ЗДДС ?
Здравейте, как се определя фира на царевица, която е ожъната и е на склад, а е продадена след 2 месеца. Как се осчетоводява. На фирата ДДС според мен несе дължи.
Здравейте, може ли да се подава Заявление за вписване в Регистъра на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и петролни продукти от нефтен произход, по куриер от земеделски производител.
Здравейте, аз съм счетоводител на ЗП   регистриран по ЗДДС. Облага  се по чл.29 от ЗДДФЛ - 60 % НПР. Водя двустранно счетоводство и при проверка от страна на НАП във връзка с ЗДДС винаги искат оборотна ведомост за проверявания период, а някога и главна книга и хронологични ведомости по някои сметки.