В приложение 9 вписвате часовете по график. Колкото са, толкова. В Д1 - колкото дни се равняват на тези часове.
48 часа вадите от нормативните часове за септември - 6 работни дни по календар х 8 часа. Ако има самоотлъчка, вадите и тези дни от норматива.
Остатъка от часовете си го разпределяте както е отработено - възможно е да има и извънреден труд, въпреки че такъв не е заложен изначално в графика. Откакто я измислиха тази глупост да вадиш дните по календар от норматива, но болничния да го изчисляваш по график, стават точно такива разминавания.
:smile1: :smile1: :smile1:Момент,забравете за предишния пример,че обърках дните самоотлъчка: :smile1:
Значи в Д 1 -7 дни болнични-
после  10 дни/по календар/ самоотлъчка
и ми остават 2 отработени дни за Д 1,въпреки ,че е отработил 3 дни по 7 часа?
В приложение 9 вписвате часовете по график. Колкото са, толкова. В Д1 - колкото дни се равняват на тези часове.
48 часа вадите от нормативните часове за септември - 6 работни дни по календар х 8 часа. Ако има самоотлъчка, вадите и тези дни от норматива.
Остатъка от часовете си го разпределяте както е отработено - възможно е да има и извънреден труд, въпреки че такъв не е заложен изначално в графика. Откакто я измислиха тази глупост да вадиш дните по календар от норматива, но болничния да го изчисляваш по график, стават точно такива разминавания.
Здравейте,благодаря да отговора!
При моята ситуация аз го виждам така:
152 часа за септември
48 часа болничен/по календар,но 7 в д1/остават 104 часа
72 часа самоотлъчка/по календар-9 дни/ остават 32 часа
това са 4 дни*8часа нищо ,че е работил з дни по 7 часа?
един вид имам 1 ден извънреден?
 
Здравейте,моля за помощ .Въведено е СИРВ ,с период на отчитане 1 месец.Лицето има отработени 3 дни по 7часа-21часа.После от 06 .09 до 19.09 не се явява на работа/още не знам това как ще се отчита като неплатен или самоотлъчка/,но по график са 77 часа и от 20.09 до 23.10 е представил болничен.По график болничният е 54 часа/това за м. 09/Как ще изглежда всичко това в Д 1?Болничният по календар е 6 работни дни,но като часове не е ли 7 дни?Абе ,нещо тук се обърках.Благодаря предварително.
Благодаря,приоритетна му е длъжността като общ работник,три дни в седмицата.Той не е шофьор през цялата седмица.
Здравейте,как е най редно да бъде назначен общ работник,който ще превозва и стока два дни в седмицата,например.Ако го спрат от ДАИ трябва ли да има и някакъв допълнителен договор за шофьор?
Само да уточним нещо: Какво разбирате под "безработно лице"? Което получава обезщетение за безработица или което не работи  и само си внася здравните осигуровки по чл. 40, ал.5?
Отговорът на Делфинчето се отнася за тези, дето сами си знасят ЗО. Предполагам и питането е за тях, но все пак трябва да е ясно :)
Здравейте,лицето не получава обезщетение за безработица.
Ако лицето е на трудов договор и получава наем няма да изравнява.
Ако е безработно и получава наем - ще изравнява.
Ако една част от годината е безработно, а друга - наето по трудов договор ще изравнява за периода на безработица.
Благодаря,много!Исках да разбера,че работното време по трудовото правоотношение няма значение.
Здравейте, с пауза от един месец между 2 работни места съм. (т.е. осигурена до края на февруари 2019 и започвам на 1.04.2019 нова). През март (месеца между двете) постъпих в болница по Клинична пътека за планова операция. Подала съм си Декларация с ПИК  и дори внесох авансово минималните осигуровки сама. Не съм се регистрирала в Бюро по труда, понеже няма смисъл за 1 месец. 1. Всичко ок ли ще е със Здравната каса и болницата? 2) трябва ли да уведомявам за започване на работа някъде или декларация 7 се прекратява автоматично след възникване на трудово правоотношение?
Всичко ще е ок.Не е нужно да уведомявате когото и да било.Работодателят ви ще го направи през м Май,със съответната декларация.
Здравейте!Лице получава наем и е безработно.Ако е назначено на ТД ,на 1 или 2 часа,Ще изравнява ли догодина здравни осигуровки.
Здравейте! Имаме служителка, назначена по чл.114 , пенсионерка, която е в болнични. За тези назначени по чл.114 сме отразявали болничния като неплатен отпуск. Правилно ли е това? И може ли фирмата да освободи тази служителка докато е в болничен?

Здравейте!Имали сме служители,по този член от КТ,които са работили  по няколко дни в месеца,примерно 8 или 10,по график.При предоставяне на болничен,от НОИ,ми го отказаха . Мотива бе,че аз бях написала дните в които лицето е трябвало да бъде на работа ,но не било защото е болно,а тя реално не е била в осигуряване.А вие защо я водите в неплатен?
Не следва.
Посочва само осигуровките, които дължи като СОЛ по смисъла на КСО и НООСОЛ...
Като СОЛ по смисъла на ЗЗО си прави отделно изравняване, че но не подава Д6-13.
Благодаря много!
Здравейте,Сол прекъснал осигуряването през средата на годината,след което е безработен и има доходи от наем.Изравняването на здравните осигуровки ,в качеството му на безработно лице,следва ли да се посочат в годишната шестица?
Благодаря!
Здравейте,имам нужда от малко помощ,че се пообърках.Лице назначено на допълнителен договор при нас,поради нуждите за една специализация :smile1:Така,почна специализацията ,която ще продължи  дълго време и лицето излезе в неплатен отпуск,понеже няма как да ходи на специализация целодневно и да работи едновременно при нас.Лицето обаче е на основен договор ,на друго място  и може ,и работи от вкъщи.Там е осигурено на максимума.Аз начислявам или не здравно за неплатения?Декл обр 1 как да я подам за м Ноември?Мога ли да дам прекъсване на осигуряването ,понеже по основния договор ще и  го възобновят ? Благодаря!
Здравейте,на програмистите полага ли им се допълнителен платен отпуск,защото в Наредбата за видовите работи ,имащи право на допълнителен по май не ги видях.И къде още може да го проверя.

Благодаря
А няма ли работодателя да плати 24+14 часа, а НОИ 5 часа от първия БЛ
Приемам, че графика първоначално е изготвен с часове съвпадащи с нормата
АЗ затова питах и във форума.Но като се сумират общо часовете се получават 43 часа болнични ,от които 40 са за сметка на работодателя и 117 отработени, които са 15 работни дни.
Здравейте,имам следния казус.Лицето е на СИВР,за един месец,Максималната продължителност на РВ е 7 часа,а в събота е 4 -5часа. Представя два болнични,единият  за 29 часа/по график/от 22.05.2018 до 26.05.2018,а другият е за 14 часа/по график/ от 30.05 до 31.05.2018.Реално като смятам общо часовете ,в болничен по график са 43 часа,а в болничен по работни дни са 40 часа.Това означава ли ,че Работодателя ще изплати всичко?Разликата от 3 часа като РЗ ли ще бъде изплатена?
Благодаря предварително.
Предполагам, че е пласьор в рамките на уговореното работно време, а не допълнително (над 8 ч.).
Бих заложила на вътрешно съвместителство, или на ДС, в което да се прибавят функциите и допълнителна ДХ.

 Да,да,в рамките на уговореното работно време.Благодаря.
Здравейте,имаме назначен работник товаро- разтоварна дейност.Един или два пъти в месеца му се налага да полага труд и като пласьор.Как е най-редно :да има договор по чл 114 или договор за вътрешно съвместителство?
Ние също имахме аналогичен случай,колежката звънна в НАП и и казаха,че така се разбивал дохода на отработените месеци.Не знаем дали е правилно,но наистина се получава сума за довнасяне за здравни осигуровки.