Здравейте,как получихте сумата с Т2,колона 1 ,за м Октомври.
Пак във връзка с Т1 или по-скоро с Т2.Как се попълват на лице което е свободна професия -СОЛ ,на трудов договор и освен това , с много болнични.Ясно ни е как да попълваме при СОЛ,НО нещо се запънахме с трудовия договор .По -детайлно,как да попълним дохода в Т2 от ТД/като се има предвид и болничните.Ох ,така го сложно го обясних,съжалявам много .
Предварително благодаря.
Може по принцип, но дори и в неплатен отпуск да е жената собственикът ще подписва документи за здравни осигуровки, ще подавате Д1 и Д6 - изобщо ще има някакво администриране, а ще сте подали ОКД5 за прекъсване дейността на СОЛ. Най-чисто е да прекратите трудовия договор.
 Благодаря,а не е ли възможно жената да е в неплатен ,без право на стаж,знам кое,как и колко се признава ,просто търся нещо по-улеснено :smile1:.После ,когато почват да работят ,не ми казват навреме и така.
Здравейте,съпрузи въртят ресторантче имат ЕООД ,мъжът СОЛ,жената на ТД.Искат да прекъснат дейност за месец и половина.За Сол-а ми е ясно,но може ли жената да е в неплатен отпуск,за да не си играем на освобождаване ,после назначаване.Възможно ли е.Благодаря предварително.
Здравейте! Имаме продажба на трупно месо. Заклано е животно от външна кланица. Притеснява ме факта, че животните се водят по справедлива стойност, например 3 лв, а при продажбата във фактурата имаме Д.О. 2.50лв. и ДДС 0.50лв. И така излиза, че сме продали на загуба. Да не би да греша? И ако телето се води 145 кг., а придобитото трупно тегло е 265 кг., какво трябва да направя. Първо да осчетоводя прираст след това да изпиша новите килограми? Може ли някой да ми обясни как стават нещата! Благодаря много на включилите се!
То важно са много фактори
първо - назначен ли е по ТД?Ако да - тук или в САЩ? Фирмата американска ли е или българска?
второ- какъв точно документ има за тези доходи
трето- къде е студент?
Проблемът е,че и аз не знам какво точно ще се случи
Младежът е студент в БГ.   Фирмата е американска. Искат да намерят начин да работят с него ,а и не само,без да са в трудово правни отношения с тях/момчетата/ ,с цел намаляване на разходите.Е хубаво де ,ама всеки ще получава пари по банковата си сметка ,всеки месец,на база някакъв договор-тип граждански,който те ангажира по 8 часа 5 дни в седмицата.
Как да стане това?С какво ще се облагат в този случай?
На база полученият доход ,който е по граждански договор?Между другото ,лицето не било безработно а студент. :smile1:
На база дадената информация, според мен, би трябвало да изравни здравните осигуровки в таблица 2 и да плати данък.
Благодаря,а социални защо да няма,сумата на месец или по-точно всеки месец е по-голяма от  минималната за страната.
Грешката е моя ,че дадох оскъдна информация,но то ще е малко заплетено ,та не знам от къде да я почна.
Здравейте ,имам нужда от малко помощ.Лице получава доходи от САЩ,работи тук.Лицето е безработно и това му е един вид граждански договор./така ми е обяснено/Дължи ли осигуровки,ще изравнява ли доход.Там не му е удържано нищо.
Предварително благодаря.
Здравейте, колеги!  За първа година трябва да отразя обратно проявление на данъчна временна разлика по чл. 36 от ЗКПО в животновъдството,  но не знам как се определя размера й. През 2014г . превишението на приходите над разходите за животните  е примерно 20 000 лв., които съм посочила в намаление в ГДД и съм формирала отсрочен данък. През 2015г . имам преминаване на животни от групата на КБА в групата на ДАБ  и отписване на животно. Как трябва да определя каква част от превишението за  2014г. трябва да призная в 2015г за тези животни и съответно с него са увеличава ФР? Благодаря предварително!
А как стои въпросът с основната заплата?Ако работодателят реши може и да не променя заплатата,ноооо в този случай едва ли е така.
Здравейте.Възможно ли е ,майка да излезе /след като свърши платеното майчинство/в отпуск по чл .167 а ,и чл 160,а после в новата година пак да се възползва от същите членове от КТ ,с цел да не си прекъсва стажа .Реално в двете години ще има по 30 работни по чл. 160 и 6 месеца /общо/по чл 167 а.И може ли да ползва и 5 месеца от  бащата ?Мерси предварително.
Здравейте,може би е е точно по темата,но пак става дума за неплатен отпуск.Възможно ли е ,майка да излезе /след като свърши платеното майчинство/в отпуск по чл .167 а ,и чл 160,а после в новата година пак да се възползва от същите членове от КТ ,с цел да не си прекъсва стажа .Реално в двете години ще има по 30 работни по чл. 160 и 6 месеца /общо/по чл 167 а.И може ли да ползва и 5 месеца от  бащата ?Мерси предварително.
Здравейте, въпросът ми е следния: Арменска фирма закупува стока от Полша, Стоката, обаче не отива в Армения, а идва в България за клиент на арменската фирма. Или: Полша фактурира на Армения, Армения фактурира на България, а стоката от Полша идва в България. Как се третира тази доставка и трябва ли българският получател да издава протокол за самоначисляване на ДДС или не? Арменската фирма няма регистрация по ДДС в Полша?
Според мен и това, което чета, не следва да се начислява ДДС в България, а в Полша към арменсия клиент и то със ставка 20%, защото стоката не се изнася за трета страна, а остава в рамките на общността. Правилно ли разсъждавам или греша? Моля за вашата помощ и благодаря! Хубав ден!
Да, защото трябва да си вземем парите от нашия контрагент!
Здравейте, колеги? Имам следният казус. Фирма извършва продажба на дружествени дялове от друга фирма на клиент от ЕС, доставката е освободена по чл.46, ал.1, т.5 от ЗДДС. Как според вас трябва отразя фактурата за продажбата в дневника за продажби- като освободена доставка или като доставка на услуга по чл.21, ал. 2 от Закона и включва ли се във виес- декларацията.И още една освободена услуга по чл.50 от ЗДДС- представителни разходи, които фактурирам на фирма от ЕС . И в този случай как се процедира с отчитанито на продажбата. Освободена или чл.21 и включвам ли във виес? И в двата случая контрагентите имат регистрация по ДДС. Благодаря и приятна вечер!
 :good: Значи си правя корекцията на Д1 с вярна дата за начало на осигуряването/13-ти/, за нея имам предписание от НОИ. За останалото пас И по една свещичка всяка сутрин още 6месеца напред. Благодаря, Делфин! Как щях сама да се навра между шамарите.
Освен това,като продължение на темата,дори и да ви глоби някой,имате време за възражение.Описвате  вашият случай и че това Ви се случва за първи път в живота и бла,бла ,бла,което си е вярно ,нали ,и  много се съмнявам ,че ще Ви глоби някоя от институциите.Може би ще минете с предупреждение.Но имайте си обеца на ухото,питайте,консултирайте се. :good:
Моля за съвет!
Трябва да издам УП-2 на работник за 2005г, но открих, че за част от месеците в началото на годината изглежда програмата за заплати не е била правилно настроена и лицето е било осигурявано под мин.осигурит.доход. Каква сума да включа в УП - по ведомост или съответния МОД?
това е кофти :как е минала Д 1
вижте какъв е давностния срок