Здравейте,
Аз имам същата дилема и ще се радвам някой да сподели опита си по този въпрос.
А при брак на козметични продукти - коя служба трябва да уведомя, т.е. какъв е начинът за унищожаването им? Може ли примерно част от бракуваните стоки да се предложат на персонала по доста занижени цени и после как се отчита това - фактурираме ли?
Благодаря за отговора. Значи да заприходя стоката със стокова разписка, изготвена въз основа на Инвойса от Китай и мемориален ордер, в който съм калкулирала стойността на стоката по съответният курс, транспортни и други разходи?!?
Не се разбира от въпроса от къде са купени картите за навигация, т.е. ако ваши служители са посетили офиса на фирмата в Унгария и там са платили с дебитна карта, то правилно е издаден инвойса с начислено 27% ДДС. Но, ако тези карти са ви изпратени по куриер, поща или чрез друг транспорт до България, то Инвойса от Унгария трябва да е с нулева ставка и вие да си самоначислите 20% ДДС.
Нямате ли някакви мейли, телефони или други контакти с фирмата, издател на инвойса и да се разберете с тях - да ви издадат коректно издаден инвойс като ви анулират тази грешна фактура (и ви върнат разликата с надплатеното ДДС)   по посочена от вас банкова сметка?!
Получаваме инвойс от Китай за стока за 20 долара. Понеже това е ниско стойностна пратка и не се прави митническа декларация за обмитяване с митн.сборове.........въп росът ми е - с какъв документ следва да заведа в счетоводството тази стока и нещо отразява ли се в дневник за покупки?
Това, че продавате след това стоката в друга държава-членка си е ВОД и правилно сте се ориентирали към чл. 53, т.е. няма да начислявате ДДС при продажбата към друга Европ. държава
Много благодаря за бързият отговор! Не съм забелязала, че съм маркирала 4-то тримесечие.
Сега се надявам всичко вече да е ОК.
Смятам, че датата на данъчното ви събитие е 24.01, т.е. както е по инвойс.
Датата на плащането няма връзка със самоначисляването на ДДС-то, така че е необходимо щом вече сте получили инвойса да си издадете Протокол по чл. 117 и да си самоначислите ДДС-то в дневника за продажби, като същевременно включите същият протокол и в дневника за покупки, за да си ползвате правото на ДДС.
Дано съм ви била полезна
Здравейте,
Предстои ми да сключа гражд. договор и се опитах да въведа данните във вашият калкулатор. Примерно при договорена сума 80 лв и приспаднати НПР 25%, т.е. 20 лв, би трябвало облагаемата сума за ДОД по ред 3 и р.4 да е 60 лв. Но, в справката, която ми се разпечата облаг. сума по тези два реда е нула (работя и по труд. договор, където месечно се осигурявам на 700 лв, ако това има значение) - давам ви линк към СИС от вашият сайт, който наистина ме озадачи. Моля за коментар защо облаг. основа е нула???
 http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=d2a62fe162303350fc39f1dad3e8680f9933063