Благодаря Далила, прочетох подробно информацията от линка, абсолютно ми се затвърди мнението.
Хубав ден  :smile1:
Докато сте ми отговаряли, междувременно говорих с 070018700, където един любезен служител на НАП ми каза точно обратното  ;D - трябвало и двамата да не са навършили 35 години.
Четейки т.2 на чл. 22а аз също съм на мнение, че би следвало да може да се ползва облекчението дори само единия съпруг да не е навършил 35 години.
Но нали би следвало служителите на НАП да помагат
Здравейте, да попитам за да се ползва облекчението по чл. 22а от ЗДДФЛ и двамата съпрузи ли трябва да не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит или само единият е достатъчно?
Колеги, моля изкажете мнение.
Здравейте, искам да се допитам във връзка с подаване на декларация по ЗДДФЛ.
Става въпрос за следното, лице работи на трудов договор във фирма с която не е свързано лице януари 2011г. /след това прекратява тр. правоотношение/, междувременно е самоосигуряващо се лице в своето ДЗЗД от януари до юни 2011, юни месец прекратява самоосигуряването си и започва да се осигурява по ДУК до края на 2011г., следва ли за това лице да се подава годишна данъчна деклярация по ЗДДФЛ?
Благодаря за отговорите ви, смятам и аз да подам информацията в к.1400, и де не се главоблъскам, надявам се да си разчетат информацията правилно.
Сега се консултирах с методистите на НСИ, според които е по-точно да се посочи сумат в к.1000, тъй като това е единственото работно място на което лицето се осигурява. Обясниха ми, че така се възприема като основно работно място на което лицето полага труд, договоря се приравнявя на трудов и информацията се попълва в част 1-ва и съответно се попълват раздели 1, 2 и 3. Попитах как да се попълни раздел 2, при условие че в договора няма посочено работно време, те ми обясниха че следва да се посочи стандартно законоостановеното раб. време 8 часа и съответния брой работни дни за годината. Какво мислите във връзка с това?
Здравейте, въпроса ми е свързан с попълване на отчета за заетите лица, къде точно следва де се отразят средствата за работна заплата на собственик работещ по ДУК? В дружеството той е единственото работещо лице, до 01.06.2011г. се самоосигуряваше, но след това прекрати самоосигуряването и започнахме да го осигуряваме по ДУК. Всеки месец си начисляваме и плащаме осигуровки и данък на база възнаграждение определено съобразно минималния осигурителен доход по основните икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно Приложение № 1 към чл. 8, т. 1.
Кеде да посоча сумата в част първа за наети лица по трудово и служебно правоотношение ли? Така разбирам от указанията, където е посочено че в код 1000 се включват и наетите лица по договор за управление и контрол, но нали ДУК е вид граждански договор, при който няма работодател и служител, а възлужител и изпълнител.
Или е по правилно да се отрази в част втора за работещите без трудово и служебно правоотношение в код 1400?