Здравейте,
имам лице назначено на ТД на 8 часов работен ден. Предстои му да започне работа в друга фирма на 8 часа, а при нас да остане на 4 часа. ТД в другата фирма трябва да му е основния. Въпросът ми е може ли след като го назначат там, да му направя ДС, с което договорът при нас става за допълн.труд по чл.111 с код 11 и на вид осигурен код 04 или трябва да го освободя и пак да го назнача.
Наскоро имах подобен случай. Лице назначено на срочен договор с код 02, трябваше да премине на безсрочен, преди да изтече срока на договора. Подадох уведомление за промяна срока на договора. И сега в справката от НАП договора на лицето е с код 01 -безсрочен. Но във вашия случай наистина няма нужда от каквото и да било.
Няма такава забрана. Благодаря за помощта.
На първия трудов договор задължително ще  мине на 4 часа с допълн. споразумение преди подписването на втори договор. Няма да се надвишава 7 часовия работен ден. Просто исках да се презастраховам, поради особения вид професия. А вие каква пречка имате предвид в осн. трудов договор?
Здравейте,
Въпросът ми е следният - може ли работник първа категория труд със  законоустановено работно време 7ч. да сключи втори трудов договор, като по основния мине на 4ч. например, а по втория на 3.
Така, от НАП не се обосновават, казват че не са сигурни, да се постави въпроса писмено и т.н. Истината е, че не аз ще взема решение как ще се процедира, не съм главен счетоводител, но ми е интересно и искам да се уча. Просто този уклончив отговор на методолозите ми се видя странен.
Проучване на морско дъно на "Българска територия"
Здравейте!
Имаме следния казус: Доставчик България Данъчно задължено лице-Клиент Русия/седалище Москва/ също данъчно задължено лице.
Извършваме услуга в България, по-точно в Черно Море. От Руската фирма твърдят, че не трябва да им начилсяваме ДДС, но методолозите от НАП твърдят, че нямаме основание за неначисляване. Какво означава "постоянен обект" според  чл.21 ал.2
Благодаря предварително!
Благодаря, без да искам публикувах въпроса недовършен, сега го корегирах.
Здравейте!
Имам следният казус. Лице е работило при нас на 8ч. няколко години, след което основния трудов договор от  8-часов става на 4ч. и се сключва втори за още 4ч. при същия работодател. Прекратяваме му договорите.
В УП-3 са описани периодите на двете длъжности на по 4ч., като отгоре на УП-то пише "работил 4ч. при законоустановено 8ч."
Служителят спори и иска в УП-то да му бъде записан и периода по осемте часа, който си е описан в трудовата книжка. Ходил е до НОИ и там са му казали, че УП-то не е вярно и трябвало да бъдат вписани и осемте часа.
Но аз изхождам от това писмо:
Писмо № 26-2860-1 ОТ 11.05.2009 Г.

В случаите, когато лицето работи по основен трудов договор на 4-часов работен ден при 8 часа законоустановено работно време и на договор за допълнителен труд при същия работодател за 4 часа, следва да се издадат удостоверения за осигурителен стаж (обр. УП-3) и удостоверения за осигурителен доход (обр. УП-2) за всяко от двете правоотношения.
 За основното трудово правоотношение е достатъчен записът в трудовата книжка, а за допълнителния или втория трудов договор осигурителният стаж се удостоверява с удостоверение обр. УП-3. За осигурителния доход се издава удостоверение обр. УП-2 от всеки осигурител.
Съмнявам се да не е обяснил правилно и да не са го разбрали. Как мислите правилно ли е така УП-то или да правя ново?
Здравейте! Имам следния казус. Трябва да оформя трудовата книжка и евентуално УП 2 и 3 на лице което е работило в перида 2004-2013. Първа категория труд, 7ч. работно време при законоустановено 7ч. Също така е излизал в неплатени отпуски повече от 30 работни дни в една календарна година. Звънях вече тук там да питам как да му оформя документите, но много противоречива информация получавам. За неплатения отпуск, който не се зачита за стаж, разбрах че се описва отзад, приспада се от трудовия стаж който описваме отпред, но за предходни години нямам информация кои дни точно е излизал в неплатен. Във ведомостите са написани като общ брой дни. Разбрах, че трябва да опиша в трудовата книжка до длъжността, че е първа кат. труд и члена и точката от НКТП. Но въпросите ми са: вярно ли е да пишем, че трудовия стаж е равен на осигурителния, трябва ли да му издавам УП-та(кое 2 или 3) роден е след 60-та год. И като нямам инфо за неплатените отпуски за предходните години, какво всъщност да опиша???
Звънях и в ИТ много нелюбезни бяха, но ми казаха, че УП не им трябвало, и че осигурителния стаж е равен на зачетения трудов в този случай. Но все пак имам съмнения относно достоверността. Благодаря предварително.