Добре, но няма ли изискване в седем дневен срок от сключването на договора работника да постъпи. Тяхната работа започва десетина дена след сключването на договора.

Поправям се:
(3) (Ал. 1 отменена, предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 1, изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.
До колкото съм чела, когато няма база се взема възнаграждението по трудов договор, работните дни за месеца и се изчислява пропорционално.

(2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.
Здравейте.
Назначихме на втори трудов договор лица първа категория труд. Условието на ИТ е когато са на работа при нас, при първия си работодател да са в отпуск и обратното. Това е така, тъй като за тази категория труд не може да се надвишава законоустановеното работно време. Това съм го проверила потвърдено ми е от инспекторите. Но се случи следното: първият им работен ден, работата която трябваше да свършат за нас беше отложена поради лошо време и съответно си работеха за основния им работодател. Но при нас не мога да ги пусна в неплатен отпуск от първия ден, защото договора ще е невалиден. Не става и да ги водя на работа, защото реално не са работили за нас и не може да се водят на двете места едновременно. Въпросът ми е ще бъдат ли валидни трудовите договори и ще ми направят ли проблем ИТ, ако са в платен отпуск от първия работен ден.
Благодаря на всички за мненията. В крайна сметка ще се възползваме от варианта на освобождаване по взаимно съгласие и назначаване за определена работа. Понеже служителката не иска по чл.71.
Минали са 5 години от назначаването. Ще пробваме варианта с преназначаването и срока на изпитване, но ще стане сложно ако не се съгласи на чл.71 ал.1.
И на мен не ми се хваща на това хоро, да не говорим за чл.328 ал.1 т.3 . Това с преназначаването също го изключвам. И какво ни остава, ако се заинати и не си подаде молба по взаимно съгласие?
Да Светла и мен нещо ме човърка от вътре, че това не са съвсем независещи от двете страни обстоятелства, трябва да ги докажем. Как да ги докажем, ако ли не с декларация от майката. Следователно като декларира, че не може да се върне на работа следва да си подаде молба за напускане иначе се води самоотлъчка и там вече става още по-сложно.
Добре, но тя не може да се върне на работа, защото се е установила в друг град. Това не е ли обективна причина...
Майката не оспорва освобождаването, дело няма да заведе защото иска да си гледа детето. Въпросът е точно за това документално изпипване, което споменахте....
Приемам идеи :) защото не се сещам за друго.
Здравейте,
моля за съвет по следния казус. Имаме майка на дете  под 3 годишна възраст. След майчинството излезе в платен отпуск 40 дни. След това използва неплатен отпуск 6 месеца за гледане на дете до 8 год. възраст. Скоро този неплатен отпуск изтича. От известно време майката живее в друг град и  няма намерение да се връща. Второ няма кой да и гледа детето. Т.е. няма как да се върне на работа. Съобщи ни, че искала да я освободим поради нямаляване на обема от работа за да ползвала по-дълго борса и обезщетение от нас. Но реално ние няма да я освободим по този член защото попада под закрилата на чл.333 майка на дете до 3 год. Отделно не ние искаме да я освободим, а тя се е установила в друг град. И понеже не искаме проблеми с нея какво мислите за чл.328 ал.1 т.12 -поради обективна невъзможност за изпълнение на ТД. Знам, че трябва да отправим предизвестие и че ще ползва борса според стажа, както иска. Въпросът е дали тези причини, които изброих са обективни и как да ги документираме и докажем? До колкото четох, по този член няма закрила на майките нали? Благодаря ви.
Здравейте колеги,
имам следния въпрос, който е хипотетичен и на който не можах да намеря отговор.
Командирова се работник в друга фирма /става въпрос за строителни дейности/. Издадена е заповед за командировка, която гласи, че лицето се командирова в другата фирма за нейна сметка. Подписано е съгласие за командировка от работника. Разходите са за фирмата, в която е командирован. На строителната площадка за този работник отговаря фирмата, в която е командирован и тя му провежда инструктажите. Техния ръководител му възлага задачите и т.н. Въпросът е при евентуален инцидент с този работник какво става. Ясно е, че работодателя на лицето ще регистрира трудовата злополука, но ако работата стигне до съд, кой дължи обезщетения и върху кого пада отговорността. Различното в този случай е че втората фирма възлага задачите и тя отговаря на строителната площадка за работника. Благодаря ви предварително.
И самата 6-ца пак на дискета ли? Няма да я приемат елекронно  :hmmm:
Здравейте.
Казусът е следния. В началото на 2013-та година при смяна на счетоводен софтуер две лица работещи по 2-ра кат.труд са прехвърлени в новата програма с код 01 за трета, а не с код 03. Съответно обр.1 е подавана с код за 3-та категория труд и осигуровките са плащани така. Ще правим корекция. Знам, че ни е нужно предписание от НОИ за тази корекция. Но какво става след това и как се процедира с обр. 6. Мисля да си изтегля програмата на НАП-а и да направя заличаващи и коригиращи обр.1 за този период /на дискета и да ги подам заедно с предписанието/. След това как да процедирам със 6-цата - една нова обобщена само със сумата в увеличение плюс лихвите ли? Или е друга процедурата???
Благодаря предварително.
Здравейте.
Имам следния проблем. Трябва да преназнача служител в длъжност Управител или Мениджър на Яхтено пристанище. Проблемът, е че не намирам нищо подобно в класификатора. Пристанището е частно и затова не е подходящо "Началник пристанищен район". Моля помагайте със съвети как се постъпва в такива случаи. Парадокса, е че лицето има диплома за завършено висше образование "Управление на пристанище"  а няма избор от длъжности, които да предложа.
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=52039
Да допълня, че варианта е само прекратяване и отново назначаване :( колкото и да ми се искаше да стане с ДС. Добре ще правим пак инструктажи, нова длъжн.х-ка, медицинско ще трябва ли или ако няма прекъсване 3 месеца не се изисква. Сега пак една позната ми се оплака, че миналата година е правила освобождаване и назначаване в един и същи ден, сега като подава освобаждаване и се връща "несъществуващ ТД" въпреки че е имала върнато заверено уведомление. Освен първо да го назнача и след това да го освободя със задна дата т.е. да не е в един ден заради системата???
Здравейте,
имаме служител, който е назначен на 2-ри ТД по чл.111 на 4ч. с код на вид осигурен 04.
Предстои освобождаване от първото му работно място и минаване на 8 часов работен ден при нас. Може ли с ДС да го преназнача и да сменя вида осигуряване или непременно трябва да го освободя и наново да го назнача. Имам спомени, че първия вариант с ДС не се практикува. Но не ми се вижда логично да освобождавам и пак да назначавам. В такъв случай трябва ли пак да правя начални инструктажи, нова длъжн. характеристика и т.н. И другото което ме притеснява, е че когато има освобождаване и назначаване в един и същи ден програмата в НАП-а се обърква и "анулира" назначението. После този ТД стои като несъществуващ, само защото са били подадени в един и същи ден освобождаването и назначаването /имали сме такива случаи/.
Благодаря. И на мен не ми се връзваше това с чакането на вписването в ТР. То може и да се забави.
Но трябва ли да изчакам вписването в ТР. Например, ако вписването стане на 12.09 то същия ден или на следващия да подам уведомление считано от 12.09. Ето тази дата "считано от" ми е "Х"
Здравейте.
От коя дата мога да подам уведомление за промяна на длъжност в Управител. От датата на протокола от общото събрание, с което е избран новия Управител, от датата на подаване в Търговския регистър или от датата на вписването. Защото заявлението за промяна на Управителя в момента е със статус "обработва се". Някъде четох, че имам 3-дневен срок за подаване на уведомлението след самото вписване. Но датата от която влиза в сила преназначението коя ще бъде.
Благодаря ви!   
Благодаря, така и ще направя. Освобождаване и ново назначаване, хем да не стават каши и в персоналния.