Надписали не мисля... Системата е автоматизирана за изчисленията, едва ли някой ходи да "бърка кола по кола" в посока увеличение. Но ако в 2020 сте си добавили екологична категория (евро някое си), то след няколко дни системата се опреснява с новото изчисление. Разбира се 2019 сте платили по-големия размер и мисля че трябва да се иска прихващане/възстановяване по реда чл.129(1) от ДОПК.
От тази година се оказва, че тя става елемент на изчислението на данъка.
И от предишната (2019) беше. Само че в ЗМДТ пише, че "се чете от базата с данни на КАТ"
първоначално отхвърлен от НАП, като на трима служители ми даваше грешка в поле "Фамилно име". Оказа се, че тези служителки (които през 2019 г. са напуснали) са се БРАКУВАЛИ и имат промяна на фамилията.
Дявол ги взел некадърните разработчици... вместо системата да се оправя по единствената константа ЕГН! Тъпаци безподобни, поне дивотията с "УВЕ чл.62" дава обратна връзка как се казва текущо човека.
Идеята е, след подаването на въпросните справки, в ГДД на ФЛ да се появат тези данни, а ФЛ само да сравнят и евентуално да подадат, ако имат и други доходи ГДД по лесно.
Идеята е добра, реализацията отново е лай**на, типично по български. Вместо да си прочетат тия данни от обр.1, те разбира се предпочитат да нагърчат хората с още една простоия, срокче, глобичка, попълване на едни и същи неща на сто места.
Успокойте се и ползвайте сметка по избор, счетоводителя има тази свобода, да не говорим и че цялата тая работа няма да се отрази съществено на никой (търговеца, фиска и т.н.) " `зехме го за малко, ама го върнахме, не го щяхме и изобщо това си е наше право, да взимаме и връщаме, понякога търговията става, понякога не" :)
Аз не виждам проблем да си имате собственост върху стока за известно време, дори и без да се е преместила физически. (иначе да, счет.записи "през склада", дошло/върнало се)
Възможно е, парите вървят по IBAN, така че може да пишете титуляра и сметката на жена му. И сравнението минава.
Поредните тъпотии разбира се... нормативно само държавния печат е уреден, останалите печати са за "тежест" някаква и за да се заяждат мухълите :-)
Всичко е твърде неясно, положението е "искахме да стане хубаво, но стана както обикновено". Въпреки интелигентния говорител Р.Бъчваров изглежда в НАП работят същите калинки както и в останалата държавна администрация, и разбирам че няма как да е другояче, когато простотията, некадърността и послушанието са издигнати в култ към хер бацка. Самият Р.Бъчваров в една открита среща изрази недоволство от приравняването на "плащане с карта" към "плащане в брой", вдигна ръце и се усмихна.
Не ми се влиза дори в тъпотиите, с които искат да натоварят бизнеса, и то така че разни бизнеси да са още по-лесни за крадене. И сега разни нападжии продават данни от месечните обороти по желание на клиента, а със СУПТО-то вече ще продават и кое колко струва и колко пъти е продадено.