Нали обещах да информирам какво става та, нещата са така....

Лицето се указа с решение от ТЕЛК. Групата с над 50% инвалидност.
Ползва  данъчно облекчение в размер на 660 лева на месец.
Но понеже се получава облагаем доход, и трябва да му удържа само ДОД в размер на 28/само некви си 28 лева/ лева трябваше да му се обадя предварително преди да дойде.
Обадих му се, че като дойде трябва да донесе 28 лева който са по ЗДДФЛ. Нищо друго не му казах... в.к.л и това, че няма да има нито УП2, УП3 и т.н..
Лицето се опъна защо ще му удържам 28 лева и т.н. Каза, че ще се консултира.
Явно се е консултирало и е разбрало и други неща във връзка с това обезщетение...и явно не са му харесали нещата.

До днес 11-09-2012 лицето го нема никакво. Нищо чудно да е прочело и тая тема...ха..ха..ха..

заб. Включвания в темата само с пльоснато нещо си от някаде не се признават за участие в темата!!!!
Мълчаливото съгласие ...също е отговор!!!!

Възниква ми обаче и друг въпрос сега.

Трябва ли да му включа картата в облагаемия му доход...и съответно да удържа и данък по ЗДДФЛ.
Ето и аргументите ми.
........................ ........

Това е от ЗКПО.
Освобождаване от облагане на социалните разходи за транспорт на работници и служители и лицата, наети по договор за управление и контрол
Чл. 210. (1) Не се облагат с данък по чл. 204, т. 2 социалните разходи за транспорт на работниците и служителите и на лицата, наети по договор за управление и контрол, от местоживеенето до местоработата и обратно.
=================
Това е тоже от ЗКПО. Допълнителните разпоредби.
34. "Социални разходи, предоставени в натура" са отчетените като разходи социални придобивки по чл. 294 от Кодекса на труда и предоставени по реда и начина, определени от чл. 293 от Кодекса на труда или от ръководството на предприятието. Социалните придобивки трябва да са достъпни за всички работници и служители и за лицата, наети по договор за управление и контрол. Не е налице предоставяне на социални разходи в натура, когато между работодателя или възложителя и лицата по изречение второ са налице парични взаимоотношения под каквато и да е форма по отношение на получените социални придобивки.

====================

Ако получават всички заети във фирмата ще бъдат социални....и необлагаеми...но в посочения случай не е така.
Фирма от 40 човека. София.
Управителя иска да си купува карта за градския транспорт за сметка на фирмата само за него.
Щом е само за него мисля, че това е облагаем социален разход ...щото не го получават всички във фирмата. Има такъв параграф в допълнителните разпоредби на ЗКПО.
Така мисля аз . Ако има други мнения - моля аргументи.
Според закона е както рекна Ирена....но в живота често това става по договорка между издаващия и получаващия фактурата. Като постигнат съгласие...и те ти отговор на въпроса.
Там където всички мислят еднакво - никой не мисли достатъчно

Благодаря Таня. Някой босове си мислят, че като в индивидуалния ТД пише, че няма клас....това е завинаги...но ето, че/нормативните документи чрез/ Таня ни дават шанс. Така и трябва да бъде...щото ти като постъпваш някаде нямаш избор. Ако искаш клас, веднага с толко ти намаляват офертата за заплата.
Само да попитам кратичко - ако в частна фирма ти отказват клас...след време можеш ли да си го поискаш по надлежния ред?
Мисля, че по удачно е да бъде в приходи за бъдещи периоди. Иначе в баланса ще попадне в други задължения...което никак не ми се вижда логично.
ето и един калкулатор , на който подаднах  :smile1:

Колеги, спецове по ТРЗ, това "калкулаторче" вярно ли изчислява годината на пенсиониране. Много е "семпло"...ако изчислява и вярно...евала на автора му!!!
Маани, маани...лицето подаде молба да му направим УП2 и УП3. Не остави обаче никакъв телефон. Не знае обаче и каква "тесла" съм му приготвил.
Кога ли ще се появи не знам. Поемам ангажимент да  Ви информирам за в бъдеще по случая.
Благодаря и на колегите от счетоводна къща Саната - почти всички материали който постнах тук, ги намерих на техния сайт.
Благодаря за включването. След запознаване с толко много материали по темата мога да кажа следното.

Има две хипотези.
Хипотеза 1.

Лицето не желае да се върне на  работа. Не подава молба за възстановяване.
Съда ни е осъдил да платим брутното трудово възнаграждение от 6 месеца. То представлява обезщетение и попада в облагаемите доходи по ЗДДФЛ.  Удържаме 10% ДДФЛ / в случая/ , заплащаме останалата част от обезщетението и не правим нищо повече. Нямаме никакви други задължения към лицето.

Хипотеза 2.

Лицето подава молба за връщане на работа. Нашите задължения към лицето са следните.
1. Анулираме в книжката с червено уволнението.
2. Анулираме в НАП с уведомление уволнението.
3. За 6 месеца действаме каточели лицето не е било уволнявано. Подаваме Д1, Д6 за шеста месеца поотделно. Удържаме и плащаме ДДФЛ-то.
Плащаме нетното възнаграждение за 6 месеца.

Аз съм в първата хипотеза...но не съвсем защото му платихме всичко със лихвите даже...и не му удържахме ДДФЛ. Сега определено ще е проблем да накараме лицето да върне сумата на ДДФЛ / в случая над 300 лева/ за да я внесем в бюджета. Ако откаже не знам какво ще направи шефа. Възможно е да ме накара да ги платя аз защото не съм казал преди да платим  обезщетението, че трябва да се удържи данък. Кофти работа.
Обичам си магарето и никога няма да го оставя в калта.......

........................ ......................


ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР И ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПО КТ     
Статии - труд и осигуряване

Написано от schetovodstvo.biz   
   
Четвъртък, 14 Април 2011 00:00

Кодексът за социално осигуряване (чл. 9, ал. 3, т. 2 и 5) регламентира случаи, при които за осигурителен стаж се зачита и времето:

- през което лицето е било без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването на работа, като за този период се внасят осигурителни вноски за сметка на осигурителя върху последното брутно възнаграждение на лицето;

- през което лицето е получавало обезщетение за времето, през което е останало без работа по Кодекса на труда, като за този период се внасят осигурителни вноски за сметка както на осигурителя, така и на лицето.

В първата хипотеза, когато на лицето е изплатено обезщетение, съгласно чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда за времето, през което е останало без работа поради незаконното уволнение, но за не повече от 6 месеца, осигурителни вноски върху самото обезщетение не се изчисляват и не се внасят. - ние сме тук.......

Във втората хипотеза, когато на лицето е изплатено обезщетение съгласно чл. 222, ал. 1 от Кодекса на труда за времето, през което е останало без работа след прекратяването на трудовия му договор поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа или спиране на работата, се изчисляват и внасят осигурителни вноски върху обезщетението. Осигурителните вноски са в съотношение 60:40 за осигурител:осигурен.

Съгласно чл. 1, ал. 7, т. 7 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, върху обезщетенията по чл. 220 от Кодекса на труда (за неспазено предизвестие), по чл. 221 КТ (при прекратяване без предизвестие), по чл. 222, ал. 2 КТ (при болест), по чл. 222, ал. 3 КТ (при пенсиониране), по чл. 224 КТ (за неползван отпуск), чл. 226 КТ (при неиздаване на документи и задържане на трудовата книжка) и по чл. 331КТ (при прекратяване срещу уговорено обезщетение) не се изчисляват и не се внасят осигурителни вноски.
 
Данъчно облагане на обезщетенията, които се изплащат при прекратяване на трудовото правоотношение
Съгласно изричната разпоредба на чл. 24, ал. 2, т. 8 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица обезщетенията по чл. 222, ал. 2 КТ (при болест), по чл. 222, ал. 3 КТ (при пенсиониране) и чл. 226 КТ (при неиздаване на документи и задържане на трудовата книжка) не подлежат на данъчно облагане.

От горното следва, че останалите видове обезщетения, които се изплащат при прекратяване на трудовото правоотношение - по чл. 220 от Кодекса на труда (за неспазено предизвестие), по чл. 221 КТ (при прекратяване без предизвестие), по чл. 222, ал. 1 КТ (при оставане без работа), по чл. 224 КТ (за неползван отпуск), по чл. 225, ал. 1 КТ (при незаконно уволнение) и по чл. 331КТ (при прекратяване срещу уговорено обезщетение) подлежат на данъчно облагане.
- ние сме тук - затова ще удържим само ДДФЛ.

=================================================
 :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Е ха напиши за какво точно става въпрос...."дърпам ченгела"....
Ето още нещо интересно по случая....особено подчертаното!!!!!
........................ ..
Съгласно чл. 6, ал. 2 от КСО доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатените и други доходи от трудова дейност. Единствено разпоредбите на чл. 9, ал. 3 от КСО уреждат случаите, в които се внасят осигурителни вноски за времето на оставане без работа, без да се упражнява трудова дейност и да се изплащат възнаграждения във връзка с такава, като настоящият случай не попада в този нормативен регламент.

    Видно от извънсъдебната спогодба Университет „…” се задължава да заплати на Є.Н.П. обезщетение за времето, през което е останала без работа поради уволнение, в размер на шест брутни месечни трудови възнаграждения на основание чл. 225, ал. 1 от КТ в размер на 6060,54 лв. съгласно заключението на вещото лице по делото. На основание чл. 1, ал. 7, т. 7 от НЕВД не се изчисляват и внасят осигурителни вноски върху изплатените обезщетения по чл. 225 от КТ.

    В конкретния случай с оглед неприложимостта на разпоредбата на чл. 9, ал. 3, т. 2 от КСО и предвид обстоятелството, че няма изплащане на трудови възнаграждения за периода, а обезщетения по чл. 225, ал. 1 от КТ, то университетът не дължи осигурителни вноски за лицето Є.Н.П. за времето на оставане без работа.

    Директор на Дирекция “ОУИ” – Велико Търново: (п)

    (не се чете)

 :ok: :ok: :ok:
Закона не го задължава да се върне на работа...но го задължава да подаде молба ако желае връщане на работа.... :wink1: :wink1: :wink1:
Трудовото правоотношение е възстановено. - възстановено ще е ако има подадена молба - това е изискване на закона....не го измислям аз...
При нас няма молба!!!! :no: :no: :no:
Имам аргументи....не просто така ...Майкъл ти не искаш да разбереш...и т.н...
Четете текста от законите и ги тълкувайте...не само да ги пльоснете, и готово... текстовете трябва да се тълкуват...
При тоя казус има две хипотези - има възтановяване или няма възстановяване...

 :wave: :wave: :wave:
Благодаря за включването...но, ние не сме го възстановили защото не е пожелало...ние сме в другата хипотеза!!!

 :no: :no: :no: :hmmm: :hmmm: :hmmm: