Здравейте, дали някой може да ми посочи законово основание документите на чужденец, който е женен за българка и е назначен в българска фирма, да бъдат издадени на 2 езика. Имам предвид трудов договор, заповеди за отпуски, заповед за напускане, служебната бележка за доход и всичко, свързано с трудовите му взаимоотношения.
Здравейте, във фирма е установено, че един от служителите й работи за себе си, използвайки името на фирмата и ще бъде уволнен дисциплинарно. В момента служителят е в платен отпуск и управителя на фирмата е провел с него телефонен разговор. В чл.193, ал.1 от КТ е казано, че "... работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарно наказание да ИЗСЛУША работника ИЛИ да приеме писмените му обяснения...". Как ще може да докажем, че в този телефонен разговор са се обяснявали?
Искате да кажете, че ако ги осчетоводя през 2016 г. и увелича дан.резултат в ГДД, няма да може да се възползваме от увеличение на загубата за 2014 г. и 2015 г., но и няма да уведомяваме НАП за корекции? Което ме устройва абсолютно.
Така или иначе, плащайки тези фактури през 2016 г., трябва да ги осчетоводя, но в същото време да не призная разхода за 2016 г. Не виждам на какво друго основание да увелича счетоводния финансов резултат освен като счетоводна грешка. Процедурата по уведомяване я четох, но много ми се искаше някой да извади "вълшебен" аргумент, че мога да си спестя това. Фирмата е абсолютно коректна, но загубеното време с НАП ми се свиди.
Ще ги посоча в Помощната справка - Разходи, отчетени във връзка с открита счетоводна грешка. И понеже според мен по този начин разходът не се признава през 2016 г. трябва, след уведомяване на НАП, да се коригира резултата за 2014 г. и 2015 г. и да се увеличи загубата за тези две години.
Здравейте, досега намерих отговор на въпросите, които съм поставила. Ще осчетоводя тези разходи през 2016 г. като текущи, след което в ГДД ще увелича данъчния резултат за 2016 г. и няма да ги призная за данъчни цели. Но имам един последен въпрос - трябва ли да уведомявам НАП за тези фактури? Според мен - трябва, но ако някой има желание и аргументи да ме убеди в противното, ще съм много благодарна.
Когато през предходна/и година/и си бил на загуба и нямаш неразпределена печалба от минали години не може безнаказано да разпределяш дивидент. Всяко едно решение за разпределяне на дивидент от текущата /необложена с данък/ печалба е  т.нар. скрито разпределение на печалбата

А ако се постъпи както предлагат от TAX AVOID и този дивидент се осчетоводи през сметка 122, която да остане с отрицателно салдо, което следващата година се компенсира с натрупаната печалба? Не оспорвам написаното от вас, просто се опитвам да си изясня докрай случая.
http://taxavoid.eu/advice/divident-navsyakade-ipo-vsqko-vreme
Благодаря на всички за отговорите. Аз самата цитирах част от този текст на TAX AVOID, в който макар и щедро да ни поощряват да плащаме авансово дивидент, непрекъснато се говори, че е неправомерно и колко малко може да ни глоби тоз или онзи. А това на мен изобщо не ми харесва. :)
Благодаря за идеята. Ще я споделя със собственика.
Много благодаря на всички включили се дотук. Целта не е регистриране на доходи. Собственикът, който е англичанин, трябва да възстанови пари на фирма, която ни е клиент и която досега ни е плащала по приходни фактури, за да може ЕООД-то да си стъпи на краката, да си плаща всички разходи, докато започне само да се издържа. Този момент настъпи и сега трябва да се върнат тези пари. По какъв начин те ще си оправят взаимоотношенията не знам - другата фирма е английска и той работи в нея. Затова иска да му се изплатят дивиденти. На мен започва все повече да ми се върти в главата варианта за даване на служебен аванс, а догодина, когато ще има вече неразпределена печалба, ще му се изплатят дивиденти, а той от своя страна ще върне този аванс. Всичко ще става през банкови сметки - не става въпрос за касово плащане. Само се притеснявам, може ли при този вариант, да ми натресат "скрито разпределение на печалбата" за тази година или има някоя друга уловка.
Съгласна съм, макар че почти 100 % дружеството ще е на печалба. Относно осчетоводявнето - това е едно предложение от TAX AVOID: "Отчитане на изплатения неправомерно авансов дивидент по дебита на сметка 122 (Неразпределена печалба от минали години) ще доведе до отрицателно салдо на сметката и отрицателна сума в баланса, но това не следва да притеснява счетоводителите изготвящи годишния финансов отчет на дружеството. В крайна сметка това е вярното и честно представяне на действията на собствениците и ръководните органи на дружеството по разпределяне на дивидент в нарушение на ТЗ. След отчитане на печалба през текущата или следващи години тя ще може да се остави като неразпределена и така салдото по сметка 122 да стане положително." Просто в момента се боря със собственика на фирмата, чужденец, който всячески се опитва да ме убеди, че може да си разпредели дивидент.
Не, няма. Досега четох форуми, становища на НАП и какво ли още не, но тълкуванията са толкова различни и противоречиви, че не мога да си изградя никаква сигурна формулировка.
Дружеството е от 2015 г., когато е на загуба.
Здравейте, моля ви за спешна помощ. Може ли да се изплащат дивиденти през 2016 г., при положение че фирмата (ЕООД) е на загуба през 2015 г.? За тази година фирмата е на печалба и предвижда да завърши с положителен резултат. Има ли и проблем в това, че има задължения към НАП?
Здравейте, сега видях, че съм допуснала грешка във въпроса - мога ли да ги осчетоводя като разход през 2016 г., не 2015 г.
Здравейте, днес мой клиент е получил фактури от негов доставчик за 2014 г. и 2015 г. Доставчикът твърди, че са пращали фактурите по мейл, но ние нищо не сме получили. Защо, най-малкото, при годишните приключвания за 2014 г. и 2015 г. не са ни пратили писма за потвърждаване на вземания - нямам обяснения. Друг е въпросът, че и моят клиент е ползвал въпросната услуга за колокиране на сървър и интернет достъп без да се замисли, че дължи пари за това. Не оспорваме сумите, но какво да ги правя сега тези фактури от 2014 г. и 2015 г. При загуба за 2014 г. от 320,000 лв. и за 2015 г. - 236,000 лв. сумите по фактурите за съответните години са 880 лв. и 1,400 лв. Това не ми се вижда като фундаментална грешка. Мога ли да ги осчетоводя като разход през 2015 г.? И с каква дата тогава ще са фактурите?
Благодаря ви за отговорите. И за мен най-лесно е да й пусна платена отпуска преди напускането и с това да приключим случая. А това за мейлите - никак не му увира главата на англичанина, че тук това няма юридическа сила (всъщност малко се съмнявам, че и в Англия има) :)
Не знам само госпожите от Инспекцията по труда как ще погледнат на случая. Иначе подписана заповед няма, защото уговорката беше като й станат 8 месеца да й пуснем тогава документите за отпуска. Има само разменени мейли (шефа е чужденец и повечето време не е в БГ).