Сега ми дадоха и декларацията по чл.61х от ЗМДТ, която е подавана - за данък върху таксиметров превоз на пътници. Тя е подадена от името на фирмата.
С което неяснотата трябвало ли е да подават декл. по 92 от ЗКПО за мен остава. Шофьорът е отишъл в НАП и е поискал удостоверение, че не дължи данъци, за да му се издаде разрешение за следващата година и оттам са му казали, че не могат да му издадат такова, защото не е подал декл. по чл.92.
Съжалявам, в бързината не съм написала коректно казуса. ЕООД извършва таксиметрови услуги до 2017 г. През 2017 г. собственикът подава патентна декларация като физическо лице. Трябвало ли е ЕООД-то да подаде декларация за неизвършване на дейност през 2017 г.?
Здравейте, моля за помощта ви.
ЕООД, което в началото на 2017 година е подало патентна декларация за таксиметраджийска дейност, трябвало ли е да подаде и декларация по чл.92 от ЗКПО за 2017 г.?
Здравейте,
ЕООД извършва таксиметрови превози. На едноличния собственик се начислява възнаграждение за личен труд. До 2017 г. му се изплащаше това възнаграждение и допълнително се изплащаха дивиденти за изчистване на касовата наличност. От 2017 г. фирмата премина на патент. Според мен това не би трябвало да промени възнаграждението на собственика и изплащането на дивидентите, но може и абсолютно да греша. Моля за коментар.
Заради това писмо си мисля, че не трябва.
Чл. 3. (1) (Предишен текст на чл. 3, доп. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Уведомлението съгласно приложение № 1 се изпраща:
1. в тридневен срок от:
а) сключване на трудовия договор;
б) изменение на трудовия договор, с което се променя длъжността и/или срокът на договора;
в) издаване на постановлението по реда на чл. 405а от Кодекса на труда;
Здравейте, моля за потвърждение - при промяна само на кода на длъжността НЕ се изисква подаване на уведомление в НАП по чл.62.
Здравейте, фирма, нерегистрирана по ДДС, произвежда специфична част за кола и издава проформа фактура на финландския си клиент, регистриран по ДДС, за извършване на частично плащане. Финладците обаче искат да се промени фактурата и да се посочи на отделен ред ДДС-то. Българската фирма не е регистрирана по ДДС и няма как да извърши подобно разделяне на сумите. Пропускаме ли нещо във връзка с начисляването на ДДС?
Знаех си, че не трябва да задълбавам много в темата :)
Благодаря, исках просто някой да го потвърди. Ще трябва да подам и коригираща декларация Д1, за съжаление.
Здравейте, имаме служител в неплатен отпуск от средата на миналата година до края на този месец. От 01.08.2017 ще му бъде прекратен трудовия договор. Четейки тази тема попаднах на нещо, за което не се бях замисляла. При започване на нова година служителят отново има право на 30 работни дни неплатен отпуск, които да му се признаят за трудов стаж. Моля, за коментарите ви, тъй като е важно при оформяне на трудовата книжка.
Здравейте, доста дъвкана е тази тема, но след преглед на много публикации не намерих отговор на следния въпрос: Създадено е ЕООД през 2016 г. Досега не е имало никаква дейност. Тази седмица предстои закупуване на земя във връзка с бъдещата дейност на дружеството. Фактури обаче ще започнат да идват едва декември 2017. Ясно е, че ще трябва да се декларира начало на дейността и да се внесат осигуровки заради тази покупка. Може ли обаче от началото на м.август 2017 да се декларира преустановяване на дейността и чак през м.12 да се подаде отново декларация за подновяване на дейност и оттогава да се продължи с внасянето на осигуровки?
Здравейте, в случай че след подаване на ГДД, след 31.03.2017 се установи, че се налага да се подаде коригираща декларация (например при преобразуването на счетоводния фин. резултат е допусната грешка и не е отчетено увеличаване на резултата) имате ли представа как ще се процедира? Наново ще се подават отчети в НСИ? Ако е внесен ДП в законовия срок и е ползвана отстъпката за подаване по ел.път, но после се установи, че дължимата сума за данъка е по-голяма поради допуснатата грешка, какво става с тази отстъпка?
Благодаря на всички включили се по темата.
Не твърдя, че няма право да се ползва данъчен кредит. Искам да избягам от досадно писане на пътни листа и се опитвам да си изясня при такава ситуация какво следва от гледна точка на ЗДДС и ЗКПО.
Здравейте, от всичко, което чета до момента излиза, че непопълването на пътни листа може да се ползва основно от фирми, които не са регистрирани по ДДС. Ако фирмата е регистрирана и декларира лично ползване, веднага влиза в обхвата на Чл.9, ал. 3 от ЗДДС:
"(3) За възмездна доставка на услуга се смята и:
1. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) предоставянето на услуга за личните нужди на данъчно задълженото лице, на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност на данъчно задълженото лице, при извършването на която се използва стока, при производството, вноса или придобиването на която е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит;"

И тогава за определяне на частта за личните нужди трябва да се пишат пътни листа.
Правилно ли разбирам, че единственият начин да не се пишат пътни листа е върху 50% от сумата на разходите за експлоатация на коли да се плати 10% данък и да не се ползва никакъв данъчен кредит от разходните фактури?
Благодаря за отговора. Интересува ме обаче има ли законово задължение документите да са оформени на два езика.