Здравейте, служителка, която няма 8 месеца трудов стаж, е ползвала 6 дни платен отпуск. Сега напуска и трябва да й се оформи трудовата книжка. Официално трябва да й се изплати обезщетение точно за 6 дни за неползван отпуск. Първо мислех да й пусна молба за отпуска за 6 дни за м.април, така че да имам основание за неизплащане на обезщетението. Но това не става, тъй като тя няма право на тази отпуска. Единственият вариант, който измислих, е да й пусна 6 дни неплатен отпуск за м.април и да й се изплати обезщетение за неизползвания отпуск. Смятате ли, че това е коректен вариант?
Единият и аз го ползвах, благодаря много на включилите се.
Ами, не, имаме само левова сметка и най-вероятно ще преведат GBP по нея, но тъй като собственика, който е англичанин, ме попита какъв е курса и аз бях затруднена да му отговоря.
Здравейте, трябва да издадем фактура към клиент от Саудитска Арабия. Трябва ми обменен курс на BGN към SAR (Саудитска Арабия риал). Не можах да намеря информация нито на сайта на БНБ, нито на ЕЦБ. В различни сайтове за конвериране на валута ми дават стойности, които, макар и близки, са различни. Някой може ли да ме ориентира при работа с по-нестандартни валути как процедира?
alfa, напълно съм съгласна с вас. Проблемът е, че плащанията са направени и ако аз издам фактури без ДДС няма ли да ме глобят да си начисля ДДС-то.
Pupeshche, благодаря за включването, но ще мога да приема вашето мнение, ако ми кажете откъде се "оказа". Законово.
Извинете за настойчивостта ми (ще трябва да се обосновавам пред много нафукан англичанин), но не намирам член в закона, който да ми казва, че, след като няма ДДС номер, фирмата се води данъчно незадължено лице.
Чл.21, ал.1 касае мястото на изпълнение на услуга, когато получателят е данъчно незадължено лице. В случая получателят е данъчно задължено лице, според чл.3 (1) от ЗДДС.
Благодаря за отговора. Ако имате възможност, може ли да ме ориентирате кой от членовете в нашия закон ме задължава да начисля ДДС.
Здравейте, българска фирма, регистрирана по ДДС оказва услуга (проучване на пазара за започване на посредническа дейност по наемане на персонал) на английска фирма. Английската фирма не е регистрирана по ДДС. Съгласно чл.21, ал.2 мястото на изпълнение е Англия и ние не трябва да начисляваме ДДС. Но, четейки Регламенти и Директиви на ЕС, все повече ме тормози мисълта, че след като няма ДДС номер ще трябва да считаме английската фирма като данъчно незадължено лице и да начислим ДДС. Без ДДС номер не мога да подам и VIES декларация.
Мога ли да не начислявам ДДС за услугата?
Здравейте, чужденец е собственик на българска фирма. Живее в Англия, но през 40 дни идва в България за около 10 дни, за да ръководи бизнеса. Има само служебен номер в НАП.  Няма сключен договор с фирмата нито като управител, нито като полагащ личен труд. Досега той си плащаше хотела, но ми постави въпроса за поемане на разхода от фирмата.
Може ли да се ползва ДДС-то по фактурите за хотела?
Благодаря отново на всички, взели отношение по въпроса. Определено решението на съда наклони везните какво да правя и по-специално чл.6, ал.3, т.1 от ЗДДС. Ще ги третирам като социални разходи, за които няма да ползвам данъчен кредит и ще им се начислява данък върху разходите.
Благодаря delphine. Така ще направя, в края на краищата не става въпрос за големи суми, така че и в последствие да не ми признаят ползвания данъчен кредит - ще го преживеем.
Като гледам колко свое и ваше време губя за 10 банана и 1 пакет кафе, какво остава за наистина важни теми. Да, този чл.294 от КТ съм го чела и препрочитала, като това не значи, че картинката ми е станала по-ясна. Защото явно плодовете и кафето не са столово хранене (ако това има предвид автора под "организирано хранене" в т.1 от чл.294). Но от друга страна т.7 пък казва "задоволяване на други социално-битови и културни потребности". Ами тук мога да кажа, че пиенето на кафе и яденето на ябълки е  битова и културна потребност на служителите. Кафето и плодовете са достъпни за всички, така че ги отчитам като социален разход. Лошото е, че нямам никаква гаранция, че и лелята от НАП ще е на това мнение.
Scheti_new, нямам никакво съмнение за начисляването на данък върху разходите. Въпросът е основата, върху която ще се начислява. Ако са представителни разходи - не се признава ДДС, т.е. върху цялата сума. Но ако се осчетоводяват като социални разходи, то ДДС се признава и данъка върху разходите го начислявам върху данъчната основа. Но продължава да ме тормози чл.70, ал.1, т.2 - доколко няма да ми кажат, че това са стоки, предназначени за дейности, различни от основната дейност на фирмата.
n_alex76 благодаря. Тази точка от ЗДДС обаче касае само предприятия със специфични условия на работа (напр. вредни производства), където се раздава безплатна храна по закон. Тук став въпрос за компютърна фирма, в която вредни условия на труд няма.
Благодаря на всички включили се. Ясно, че за такива разходи се начислява само данък върху разходите, без осигуровки.
Но не съм съгласна, че това са представителни разходи. От тях не се ползват клиенти или гости на фирмата, а само служителите. И в тази връзка признаването на ДДС-то продължава да ми е неясно - тези разходи дали се признават като разходи за дейността.
В линка, който е публикувала n_alex76 Мермерска пише следното:
"Разходите във връзка с поставяне на автомати за минерална вода, чай и кафе в производствените помещения не следва автоматично да се третират като разходи, обезпечаващи здравословни условия на труд и съответно да не се облагат с данък по реда на ЗКПО. Утвърдената данъчна практика е, че подобни разходи се третират като разход за дейността, без да се облагат като социален разход по реда на Закон за корпоративното подоходно облагане, само ако са предоставени изрично по реда на Наредба № 11 от 21.12.2005 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея."
Но тук става въпрос за социални разходи, които са предоставени по силата на Наредба, а не по желание на работодателя.
Благодаря за отговора, но в него няма категоричност дали се дължат осигуровки върху такива социални разходи (доброволно дадени от работодателя, а не по силата на нормативен акт, които са на разположение на всички служители).
Здравейте,
Фирма купува месечно за служителите си плодове, кафе и захар, за което има фактура.
Дължат ли се осигуровки върху тези социални разходи, при положение че те не се предоставят пряко (т.е. персонално/поименно на служителите срещу подпис на отделна ведомост)?
Във връзка с начисляването на данък върху разходите, признава ли се ДДС-то по фактурата или се попада в хипотезата на чл.70 от ЗДДС:
"Чл. 70. (1) Правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията на чл. 69 или 74, когато:
.......
2. стоките или услугите са предназначени за безвъзмездни доставки или за дейности, различни от икономическата дейност на лицето.

Благодаря на всички включили се.
Здравейте, за първи път имам фирма, чийто собственик е чужденец. Трябва да регистрирам фирмата по ДДС и трябва да се подаде декл. по чл.74 от ППЗДДС, в която фигурира служебен номер от НАП. Задължително ли трябва да има такъв номер чужденецът и трябва ли да бъде легализиран паспорта му или би могъл само с копие да получи номера?