Е, този път окончателно благодаря. :)
Аз много благодарих, ама май все още имам неясноти. При попълване на ГДД за 2015 в Приложение 1 ще декларирам облагаем доход 1680 лв. (4 х 420 лв.), който обаче при попълване на Т1 и Т2 ще разпределя 3 х 420 лв. за 2015 г. и 1 х 420 лв. в коригиращата Справка за 2014 г.?
Благодаря ви за отговора. Правилно ли разбирам, че при подаване на ГДД за 2015 г.  корекцията на осигурителния доход я правя в Справка 2014 (която тогава ще е налична). Там ли се прави корекцията на Т1 и Т2?
Здравейте,
При следната ситуация: СОЛ, съдружник в ООД, започва дейност през м.12.2014 г. Доходът за положен личен труд за м.12 (420.00 лв.) е изплатен през м.01.2015. При подаване на ГДД би трябвало в Справката за год. изравняване в колона 4 да пиша 420.00 лв., а в колона 5.2 - нищо, тъй като нали там се попълва сумата, която е показана в Приложение 1 за придобит доход. И така осиг.доход за довнасяне на осигуровки се получава отрицателна величина. Ако приемем, че лицето работи до 03.2015 г. и прекрати осигуряването си. Осигуровките за всичките месеци са внесени. При подаване на ГДД за 2015 г. би трябвало в колона 4 да фигурират три суми по 420.00, но в колона 5.2 сумата, която ще се разпределя е 4х420.00, заради изплатения декемврийски доход през януари. И тогава излиза, че за 2015 г. ще има довнасяне върху 420.00 лв. Не мога да разбера къде греша.
И аз не виждам никъде (за разлика от ЗДДФЛ), но данъчните не са признали отстъпката на 3 фирми, които имат неплатени лихви.
Та, преди да ходя в НАП ми се щеше да съм сигурна, че фирмите имат право на тази отстъпка, но все ме човърка, че май нещо пропускам.
Здравейте, бихте ли ме ориентирали къде в ЗКПО има ограничение за ползване на 1% отстъпка за годишния данък при наличие на задължения?
Здравейте, клиентите на българска фирма за изработка на софтуерни продукти, регистрирана по ДДС, са основно фирми от чужбина. През 2014 г. обаче издадоха и няколко фактури на чужденци от ЕС, физически лица. Те, естествено, нямат представа дали през тази година отново ще имат такива клиенти. Правилно ли разбирам чл.156,ал.7 от ЗДДС, че ако през 2015 г. трябва да се издаде фактура на данъчно незадължено лице от ЕС, то срокът за подаването на заявлението за регистрация трябва да е до 10-о число на месеца, следващ месеца на издаване на фактурата?
Здравейте, клиентите на българска фирма за изработка на софтуерни продукти, регистрирана по ДДС, са основно фирми от чужбина. През 2014 г. обаче издадоха и няколко фактури на чужденци от ЕС, физически лица. Те, естествено, нямат представа дали през тази година отново ще имат такива клиенти. Правилно ли разбирам чл.156,ал.7 от ЗДДС, че ако през 2015 г. трябва да се издаде фактура на данъчно незадължено лице от ЕС, то срокът за подаването на заявлението за регистрация трябва да е до 10-о число на месеца, следващ месеца на издаване на фактурата?
Здравейте, повдигам отново темата, заради последната публикация, по която няма отговор. Напоследък, покрай един от клиентите ми, непрекъснато се сблъскам с този казус. Плащат през картови сметки за Skype, за "облачни услуги", за участия в конференции и изложения в чужбина, за които най-често получават някакви уведомления по мейла, с което се потвърждава плащането. Например, политиката на Microsoft до края на тази година била да не издава фактури. Че се издават протоколи - това ясно. Но дали ще бъде оспорвано основанието за издаване на тези протоколи. Моля, тези от вас, които са се сблъсквали с подобен казус, да споделят как процедират. Предварително благодаря.
Благодаря на включилите се.
Здравейте, имал ли е някой от вас подобен случай? Фирма плаща през Trust Pay 240.00 лв. за визи за САЩ за командироване на служители. И толкова. В смисъл че няма обичайните любими фактури или друг първичен счетоводен документ. Бих ли имала проблем, ако го осчетоводя директно плащането като разход?
Здравейте, моля за вашето мнение. Бихме ли имали проблем при признаване на разходите за командировки в чужбина на съдружник, назначен на трудов договор за 1 час на ден във фирмата, в която е съдружник. Командировките са 1 или 2 пъти в месеца, за по 3-4 дни. Притеснява ме чл.33, ал.2 от ЗКПО, макар че не виждам ограничение да бъде назначен за 1 час. Това е и основен трудов д-р за съдружника.
Благодаря много за отделеното време. И моето намерение е такова - да се подсигуря с писмено становище.
Признавам, че търсенията ми на указанието на НАП се оказаха абсолютно безрезултатни  . Ако не прекалявам с исканията, моля, ако някой може да го пусне без да си губи времето, ще съм много благодарна.
Благодаря и на включилите се дотук.
Фирмата се занимава с изработване на софтуер, във фактурата буквално пише "WebRTC Global Summit 2014". Представяли са свои разработки. Писах "конференция", защото "годишна среща" не знам как ще прозвучи.
А самоначисляването означава ли, че няма да мога да искам връщане на ДДС-то от Англия?
Здравейте, моля за спешна помощ.
Българска фирма, регистрирана по ДДС, получава фактура от Англия за участие в конференция. Във фактурата има начислено английско ДДС. Нямаше да имам притеснения, ако нямаше начислен ДДС - правя Протокол за самоначисляване на ДДС като "участник в мероприятие". При това положение обаче мисля нищо да не правя, а по-късно да си поискам връщане на платеното ДДС. Права ли съм?
Да не би пък нещо в коригиращата декларация да не попълвате правилно?
Ами, всичко е едно и също, както в декларацията, която съм подала първо (и която ми е приета), само съм променила Код корекция за гражданския договор и сумите (намалени).