СС № 4 - ОТЧИТАНЕ НА АМОРТИЗАЦИИТЕ

Този стандарт не се отнася за следните активи, които се считат за неамортизируеми:

г) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) неупотребявани в дейността на предприятията:                                                                                                                                                                           - консервирани за периода, през който не се употребяват - активи, които независимо от причините са изведени от употреба за минимум дванадесет месеца, след изтичането на които се очаква предприятието отново да ги въведе в употреба; за признаването на активи като консервирани е необходимо предприятието да направи: икономическа обосновка за вземането на решение за консервацията на активите; план с конкретните процедури за осъществяване на консервацията; изискванията, при изпълнението на които ще се осъществи повторното въвеждане на активите в употреба, както и прогноза за осъществяването на тези изисквания;
Щом са получени стоките, значи са платени. Щом са платени, трябва да има документ за плащане (Наредбата за разплащанията в брой и ЗДДС) - трябва да отидете в същия офис и да си го поискате, например, издали са го, но е изгубен.
Да, разбира се, че има тази защита - трябва да си намерите формуляра "ОТГОВОР НА ЗАПОРНО СЪОБЩЕНИЕ", в него има такъв текст и да го изпратите на ЧСИ.

І. Въпроси и отговори относно проблеми свързани с информационната система Интрастат:                         

18.   Трябва ли да се декларират по система Интрастат рекламни материали както за пристиганията, така и за изпращанията ако става въпрос за рекламни брошури, които се отпечатват в страна-членка от чужда фирма по поръчка на българска фирма.

   Рекламни материали, които се поръчват и са предмет за търговска сделка се декларират по система Интрастат и не попадат в обхвата на стоките, изключени от деклариране по система Интрастат съгласно Приложения I на Регламент (ЕС) № 91/2010 на Комисията от 2 февруари 2010 г. за изменение на Регламент (ЕО) № 1982/2004 за прилагане на Регламент (ЕО) № 638/2004 на Европейския парламент и на Съвета за статистика на Общността.

Много благодаря, ХХХХХ!

Много благодаря, ХХХХХ!

Извинете ме, но моля да изясните какво става с болничния при раждане, в случай, че договорът й е вече прекратен?

Благодаря!
Много благодаря, ХХХХХ!

Последно питане - 12 месеца стаж трупа, докато е на работа и след болничния покрай раждането т.е като започне "гледане на дете до 1 г.", така ли е? И когато направи стажа, ако е на работа, работодателят ще й подаде, а ако не е, тя самата ли и в НОИ ли?

Благодаря!
 Много благодаря, ХХХХХ! Казах й, ако може да опази в тайна бременността до средата на август..

А обезщетения от НОИ, нали? Може ли да се прогнозира размер?
Здравейте,

снахичката на моя близка е започнала за първи път работа в средата на февруари тази година. Трудов договор със срок за изпитване 6 месеца в полза на работодателя на минималната заплата. През август първото детенце става на 2 г., а през декември й е терминът за второ. Мъжът й работи и събота и неделя, но също на малка заплата.

Разбрах, че работодателят може да я натири, а стажът не й стига нито за обикновен болничен, нито такъв за бременност и раждане, значи остават социалните. Ще има право на еднократна помощ от тях, когато роди. Това ли е всичко, има ли нещо, което да може да се направи, че да получат още някакви средства?

Много благодаря за помощта!
Здравейте,

има указание на МинФин по Вашия въпрос - прикачвам.
Доколкото разбирам въпроса, СМР са извършени през 2020, а плащането е през 2021?

Ако е така, за 2020 трябва да има счетоводна справка: Дт вземане / Кт Приходи от стр.услуги със стойността без ДДС по фактурата и копие от фактурата, прикрепена към нея (документална обоснованост).

Ако фактурата е с ДДС, както предполагам, то тогава Дт вземане ще бъде Дт Други вземания, за да може през 2021 да се отрази в дневника за продажбите: Дт вземане, Дт ДДС/ Кт Други вземания.
Скрит текст :
от Указания за попълване на декларация образец № 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица" 2020:


Самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 4, ал. 9 от КСО в декларацията, която подават еднократно, попълват за месец - число 13 и предходната календарна година.
Е то така пишело, въпросът е, че се различава от Уп2.

И ако трябва нещо да се прави, трябва да е сега, не като дойде времето за пенсиониране, нали така:“
Благодаря за насоките, ХХХХХ:)

В един раздел и в една група, само последната цифра се различава:

34226002   Треньор
34226004   Старши треньор

Преди 2011 кодовете са били по-различни, а като име - същото. За назначаването не знам, но предполагам, че е като треньор.

Според мен в НАП не е била актуализирана промяната и затова е освободена по кода, с който е била назначена.

Мисля, че след като чл.62 е подадена, договорът е прекратен, това, което трябва да се направи, е да се съобразят данните в ТК и УП с тези в НАП?
Благодаря за отговора, bobo:)

Имената се различават доста и има разлика в последната цифра от номера, и ми се струва, че ще има проблем при пенсионирането, от една страна (към УП 1 различие в книжка и УП2,3) и от друга - при прекратяването на самия осигурител  без правоприемник (при предаване на ведомостите).
Здравейте,

на моя близка са връчили заповед по чл.328, т.3, има вписване в трудовата книжка, издадени са УП2 и УП3.

Само че длъжността в УП-тата е една, а в книжката - друга, иначе са в една група, разликата е в последната цифра и съответно в името.

В НАП е подавана длъжността по УП.

Във ведомостта за заплатите е длъжността, която е в трудовата книжка.

Въпросът е кое трябва да се оправи, за да се уеднаквят длъжностите, при положение, че чл.62 е подадена (с кода, който е в НАП)?

Благодаря!
Здравейте, моля за малко помощ..

Сметнах пазарна лихва по заем между свързани лица (ЮЛ) по лихвената статистика на БНБ. Като има срок за връщане до 5 г., коя е правилната: кредити, различни от овърдрафт, в левове или кредити до 1 млн. евро, договорени в левове?

Освен това, не съм сигурна достатъчно, че това е правилният процент. Става въпрос за 2019 г. 3-4 % не е ли малко? Има ли друг източник?

Благодаря на всички, които се отзоват!