Дада, по 29а е случаят! Моля за разяснение с какъв документ и размер на осигуровките? Питам в смисъл, че като зс се внасят на 21.30 %, а ако се приравнява на ТД стават 22.3 % т.е. без фонд Безработица.
Конкретен случай: животновъд, който обслужва сам животните си (хранене, поене, доене), ако наеме външен човек, за да се грижи за тях, трябва да плаща мин. за 8 часа 20 лева надница. Как може този труд да се оформи като разход?
Здравейте,

личният труд  на земеделски производител приравнява ли се на трудов доход? Къде мога да разбера повече по този въпрос?

Благодаря предварително!
Здравейте,

използвам темата, за да попитам: Дали преотстъпването по 189б важи за ЗС, които се отчитат по чл.29а от ЗДДФЛ?

Благодаря предварително!
Благодаря, delphine. 
Да прекратим в смисъл да напусне ли (нали е защитена от КТ)? От НОИ ми казаха, че ако напусне, ще й плащат МРЗ в такъв случай.
А ако сега стане СОЛ, щяли да й се объркат болничните, и също няма да има право на неплатен след двете годинки на детето, ако реши да го ползва.
Няма кой сега да я назначи на трудов договор, освен да се прехвърли в другата фирма. Вече й е издаден болничният с код 14, термин 13.02.17 г. и е на старата фирма..
Благодаря, delphine. Да, аз пък се чудех откъде дойде т.9:)

Фирмата не работи в смисъл, че това е единствената й служителка (щом има назначено лице по ТД няма как да се замрази дейността) и тя има тежка бременност т.е. постоянно е в болнични. И собственичката иска жената да може спокойно да си получава обезщетенията, обаче и неработещото ЕООД да не й трупа още разходи - това е идеята да се ползва чл.123 от КТ. Молбата ми е, ако има някакъм образец за това "прехвърляне на дейността", че да можем да помогнем и на двете страни..

Ако има друг вариант, в който да защитим интересите им - аз не намерих..
Благодаря много за активността и на двама ви, delphine и bobo!

т.7 е за прехвърляне на дейност, не за промяна на формата на дружеството - затова се спрях на нея. Предполагам, че става дума да отпадне осчетоводяването на недействащата фирма, без това да не попречи на спокойното майчинство.

Аз в т.7 не виждам изискване да е ново "новото" ЮЛ?

Защо да е незаконно, като първата фирма така или иначе не работи, а съществува само заради бъдещата майка.

Молбата ми беше ако може някой да помогне как да се оформи това "прехвърляне" откъм документи между двете фирми.
Благодаря, delphine. Предварително прочетох указанията за попълване на уведомлението - смятам, че т.7 е най-подходящата. Молбата ми е за съвет - как да се оформят нещата за моята близка ( в кой момент да бъде прехвърлена в другата фирма) и между фирмите (с какъв документ да се оформи "прехвърлянето на дейността") ?
Най-добре си питайте в нои на място.
Благодаря, bobo. Между двете фирми се случва само, че са с един и същи собственик.

С въпроса какво да се направи, че на жената да й вървят гладко плащанията от НОИ по раждане и майчинство, но и да се ликвидира фирмата, се стигна до тази идея за чл.123 от КТ. Молбата ми е за съвет - как да се оформят нещата за моята близка и между фирмите ?
ЕООД-то е неработещо, в него е само моята близка на трудов договор, а собственичката иска вече да ликвидира фирмата, без да навреди на жената. Така че може да се приеме, че е т.7 на чл.123, ал.1.
Здравейте, моя близка е в болничния 45 дни преди раждането на трудов договор в ЕООД. Собственичката има две фирми, обаче иска да ликвидира неработещото ЕООД. Какво е най-доброто решение за моята близка:
1. Да напусне и НОИ да й плаща - доколкото разбрах, така ще й плащат МРЗ?
2. Да се регистрира като СОЛ - трябвало да има поне един ден в осигуряване, което щяло да обърка болничните
3. Да се прехвърли в другата фирма по чл.123 от КТ - до момента смятам, че това е най-доброто и за двете страни. Има ли друго, освен, че се подава формуляра в НАП и няма допълнително споразумение, прекратяване на ТД и в трудовата книжка се вписва, че промяната е по чл.123 от КТ. Моля, помогнете с подходящ съвет - благодарим предварително.
Благодаря много, ХХХХХ :smile1: :good:
Благодаря, ХХХХХ :smile1:

Оказа се, че имам проблем и с м.11 - от 01.11 е започнато самоосигуряването - на високия процент - "грешка в избора на социални осигуровки"?
Как се попълва полето за спиране на осигуряването в Д1 (т.15) - трябва да стане последен ден в осигуряване 14.12.2016 г. (10 р.д. за м.12) - опитах всичко, което се сетих, но не ми се получава?

Благодаря предварително!
Българското ЕООД има намерение да се регистрира като чуждестранно юридическо лице (ЧЮЛ) във Франция т.е. французинът ще получава трудов доход от България (от ЕООД-то) и трудов доход от Франция (от ЧЮЛ). Отделен въпрос е дали е необходимо да се прави ЧЮЛ във Франция заради един нает или това може да се оформи по друг начин? Реално французинът работи онлайн, но все пак през повечето време на френска територия.
Благодаря за отговора, Pupeshche.

Казах това за времето, защото ходих на консултация по СИДДО в НАП и ми обясниха за пропорционалната част от времето при подаване на информацията за осигуровките.
До момента разбирам, че тук трябва да се осигурява според времето, отделено за труд в България (под 183 дни) и да се облага авансово за трудов доход.

Когато приключи данъчната година, ще получи служебна бележка от работодателя си и бележка от НАП за внесения данък.

Моля да ме насочите от къде да намеря информация за това как ще приспадне във Франция внесения в България данък и как ще ползва при пенсионирането си там вноските си относно осигуровките?

Благодаря предварително!