Здравейте,
много моля за малко помощ спешно по един проблем на моя позната, която ме помоли  да й помогна.
Случаят е такъв: тя нещо не се уважава с шефката и се карат.
Работила е при нея преди време и по инициатива на шефката й отива на борсата /пълна борса/.След няколко месеца на борсата се връща в същата фирма на работа. Прекъсва си пълната борса.Обаче нещата не вървят и се скарват и тя се ядосва и не ходи на работа вече  5-6 дни. Не я търсят до настоящият момент за обяснения. Те ще я водят самоотлъчка.  Обаче моята позната категорично не иска да се връща и иска да отиде на борсата и да си ползва остатъка от нея в размер от някъде 5 месеца. Срокът за това е на 9 декември, защото до тази дата ще направи 9 месеца повторно в тази фирма. Вариантите за времето дето не е ходила на работа са да си пусне платен отпуск, но тя няма такъв, и неплатен по чл. 160, ал 3. Но тук ми изниква въпросът дали ще го разреши шефката й, защото в чл. 160 пише МОЖЕ да го разреши.
Относно членът по който да напусне: трябва да е 327, защото не иска да отработва предизвестие, та  по коя алинея  да стане като заплатите се плащат на време, няма заболяване ,не е променян характера на работа,не й е даван неплатен отпуска без нейно съгласие и въобще всички алинеи от този член са спазени и не попада в тях?! Мисля си за вариант по чл 326 да пусне с предизвестие и след 1 ден да отиде  и да напише заявление че няма да го отработа. Моля Ви дайте съвет!
Не съм абонирана за Експертис, но искам да погледна тази статия. Дали някой би ми я пратил?
Поздрави.


http://ekspertis.bg/document/view/qanda/143585/0/
Вече двама одитори ми потвърждават за изпитите.
За жалост май ще надвият.
Благодаря Ели, и аз така си мислех ама не бях сигурна.
Бобо - при регистрацията се вписва рождена дата, град на живеене, години и други такива неща. Няма чак такава конфиденциална информация. Фирмата  е легална и сериозна, и си плащат.Българска  е.
Не е на граждански. Хавата била такава: регистрира се по имейл, пращат периодично анкети, и като събере определен брой точки които са една сума тя се изплаща чрез пейпъл.
Здравейте,

понеже не знам  Ви питам.
Физ. лице е придобило доход / около 50лв/ от платена анкета.
Лицето би трябвало да декларира това в НАП.
Кога и как трябва да стане, и какъв документ ще издаде фирмата плащаща на анкетираните?

Поздрави!
Благодаря на Бобо и на Мария за включването.
Както предположих е по всяка вероятност някаква наредба, но не можех да я открия. И все пак  това се оказва вярно!
Здравейте,
 снощи един познат ми се оплака за нещо, което ме втрещи.
И така, по случая: не живее с жена си /те и нямали брак/ и имат 2 деца, на които е дал бащинство. Децата му са непълнолетни и са го осъдили за издръжка, майката съдействала !?/каквото и да значи това/.
Но интересното е  следното: ако той не работи и не е на борсата общината плаща 60% от издръжката на децата / издръжката е  по 90лв на дете/. Когато започне работа общината си търси от него парите!? Четох закона за закрила на детето чл 23,чл 24 и там пише само за социални помощи/само тези членове четох, не целия закон/. Въобще някой знае ли нещо по въпроса, защото на мен ми се струва абсурдно?
Първият изпит за одитори тази година е минал. Въпрос № 20 е по същество.
Душанов казва по въпроса, че ако има салдо по 109 /отбиви,сконто,свързани с капитал/ се отразява в баланса по статия Разходи за бъдещи периоди.
В края на периода на разход: 623/109
-----------------
За 108 премията :
-при  признаване на приход 108/723
-при капитализиране -108/115

----
Отворих му книжката :smile1:
".....на ВОП - доставка на услуга"-няма ВОП
Разходите не са дейност, по отношение на осигуряването на собственика.
Така, че спокойно си подавайте ГДД.

Когато започнете да упражнявате дейност т.е. при първата продажба, тогава имате освнавоние за осигуряване и съответно подаване на Окд5

И аз поддържах тази теза до скоро,но в НАП Подуяне при спор с тях точно по този въпрос категорично ми заявиха, че разходите са  управленска дейност и не е правилно да се пуска окд 5 само при реализиран приход.
Да Ви кажа сега отговор от НАП /ходих на крака до там/:
 не трябва да  подава Д7. Да си следи  сметката в НАП като физ. лице / с ел. подпис/.Ако види задължение за ЗО тогава да си пусне Д7 и да плати.Вече нямало глоби за неподадена в срок Д7.
Две служителки изказаха категорично мнение.
И още да питам УП трябва да се издаде, нали?
Вижте, получи се едно объркване по обезшетенята,защото аз се намесих в друга тема.Ще обясня подробно: На работник му се дава заявление, че ще го освободят по чл 328,1,2 считано от 07,03,2014г. Също така му се казва, че работодателя няма да го спази и ще плати по чл.220,1.Човекът  си е намерил работа и на 17,03,2014 иска да започне да работи на новата работа.За тези 5 дни, в които не е имал  работа, той трябва ли да подава д7-питам, защото по този чл 220,1 при изплащането се удържа само данък,няма ов.Де факто за една седмица излиза че няма здравно осигуряване. :noexpression:
Не, отправено е от работодател и той/работодателя/няма да го спази.