Хиляди благодарности!
Много здраве и благополучие за Вас и посетителите на сайта пожелавам за 2013г.!
Здравейте.
Да питам по темата.
Счетоводител  А  води счетоводството на фирма,но няма право на подпис на отчетите,защото няма стажа.СОЛ е.Може друг счетоводител Б ,който има право на подпис,да ги подпише.
Въпросът ми е:Счетоводителят Б който ще подписва може ли някак да уреди това с А/между тях си/ или трябва да има граждански договор с фирмата?
Поздрави! :smile1:
Чудят се какво да изнамерят и в случая направо ми звучи злокобно ако това е целта на данъчните..
***Ако преправите основанието наистина ще му откажат данъчен кредит, защото не е настъпило данъчно събитие по чл.25 ал.2 от ЗДДС и няма основание за издаване на документ за прехвърляне на собственост върху продукцията. Възникнало е към тази дата единствено задължение за начисляване на данък за размера на извършеното плащане, за което сте издали авансова фактура в предвидения за това срок.***

Ето това ми трябваше!

Ако се пише във всяка авансова фактура вида на продукцията означава че клиента е взел продукцията-и тогава това не е аванс.
Как да се оправим сега с данъчната!?
Знам че нямат основание да оспорват.
Когато в авансовата фактура не е достатъчна информацията за целта я има проформата където всичко е описано.
На какво основание в авансовата да се описва пак всичко?
Пиша Ви това, тъй като един от клиентите ни е в ревизия и са го заплашили че няма да му  признаят ддс-то заради основанието на авансовата фактура от нас.
Молят ни да преправим фактурите/компютърни са/.
Вижте:
1.Става въпрос за БГ/въпреки че така се процедира и с чуждите клиенти с документите при вод/без ддс там//
2.Никой от клиентите ни не иска протокол за приемане на продукцията без фактура.
3.Има сделки които са за доста пари и частичните плащания са по някога 7-8 пъти за месеци наред.Повечето фактури за продажба от нас са на нула след приспадането на аванса.
4.Всеки един авансов превод е данъчно събитие/всички фирми са по ддс/.
5.Под одит сме и до сега не сме имали проблем.
------------------------------------------------
Проблем правят данъчните с основанието на авансовата!
Знам че се хващат за най-малкото -но мисля че нямат основание да оспорват.
За постъпилите пари по банка-издава се авансова фактура.
Прехвърлянето на собствеността става когато клиента дойде за продукцията.Тогава се издава фактура за продажба и в нея се приспада този аванс.Това може да стане след 10 или повече дни.
До сега винаги така се е фактурирало и не е имало проблем с авансовите фактури -сега дънъчната го оспорва обаче...
Да-в авансовата фактура се пише "авансов ревод по проформа фактура №..дата".
Въпросът  е в това че данъчна оспорва това основание в нея-трябвало и в авансовата да се пише вид,количество,цена на продукцията.
Плюс това повечето клиенти не идват в рамките на 5 дни за да закрием фактурата за продажба издадена от нас с този превод по банка.Затова се налага издаването на авнсова -не знаем кога ще дойде клиента за продукцията.
Не е така.За платените пари по банка  се издава авансова фактура/има начислено ддс в нея/.Проформата е документ със силата на оферта и не се осчетоводява.
Здравейте!
Издаваме  проформа и в нея е описано по вид,количество и цена на продукцията ,която ще закупи клиента ни.Той плаща по банка и в рамките на 5 дни  пускаме  авансова фактура,основанието на която е номера на проформата/не се пише в авансовата вида,количеството и цената на продуктите/.Законът допуска в документ да липсва инфо/авнсовата/ ако това се докаже с друг документ/проформата/.Пиша  Ви това,защото данъчна се е заяла и не приема това за правилно.Моля,споделете мнение!
Поздрави!